MA323 | We zitten in een kleine verpakking, maar we kunnen veel!

Geplaatst op 9 aug 2023 - 19:42

Dag 10 in Malawi! Er is weer veel gebeurd, dus lees vooral verder!

Vandaag is het complimentendag! De muren van de eetzaal zijn versierd met enveloppen. Daar mogen wij per persoon complimenten in stoppen! Soms kunnen we wel een bemoedigend woordje gebruiken! 

Na een rustige opstart bij de GMG begon het grootste deel van de groep op de bouw. Zo zijn de spanten af voor beide woningen en natuurlijk is er weer flink gemetseld. Zowel in de latrine als beide gebouwen is hard gewerkt. Daarom hebben wij vandaag een DIY ‘How to be a metselaar’ voor jullie opgenomen. Onze Gerard en Robin hebben kraakheldere instructies voor jullie thuis. Dit moet wel goed komen want de toren van Pisa staat toch recht hier in Liziwazi. 

Alle ramen en deuren zijn nu ook bevestigd aan de tweede lerarenwoning. Mooi werk geleverd vandaag! 

Daarmee heeft Jasmijn ook gelijk: mensen zijn net als zakmessen. We zitten in een kleine verpakking, maar we kunnen veel. 

Het groepje van Jan: Laura, Eva, Marc, Rachel en Inge-Esmee mocht kinderwerk verzorgen. Zij hebben hier vanmorgen wel honderd visjes gevouwen. Deze werden vervolgens versierd door de kinderen en natuurlijk werden vele spellen gedaan. Weer een geslaagde kinderwerkdag! 

Football for water eerste training is ook van start gegaan. Ze begonnen met zo’n 40 deelnemers maar al snel waren het er veel meer. Zij hebben getraind voor de interland die aanstaande zondag plaatsvindt. Naast het voetballen kregen zij wat hygiënevoorlichting. Zo mocht Marc demonstreren hoe bacteriën over worden gedragen na de grote daad in een latrine. Morgen volgt een nieuwe trainingsdag in een ander dorp. 

Met een soort van bestelbusje, maar dan met 6 stoelen en welliefst 305.000 kilometer gereden, hobbelen een aantal deelnemers en leiders door de dorpjes en bergen om naar de kliniek van Luwerezi te gaan. Zo’n trilplaat in de sportschool is er niets bij, mogen wij van Inge-Esmee geloven. 

Wij hebben in de kliniek een rondleiding gekregen van een verpleegkundige. Daar werken 2 verloskundigen, 1 verpleegkundige en 1 assistent. Samen zorgen zij op jaarbasis voor meer dan 40.000 mensen en ze wonen daarom ook naast de kliniek. Bijna op het veld waar de kliniek staat, zodat mensen letterlijk aan kunnen kloppen voor hulp. 

We hebben gezien hoe een malariatest wordt uitgevoerd. Bij vragen naar hoe vaak malaria hier voorkomt, krijgen wij te horen dat dit in het droogseizoen wel meevalt: 50 van de 100 tests zijn positief. Best veel voor ons… naast een kijkje te hebben gehad op het laboratorium, kwamen wij ook op de verloskamers met één vrouw die in het beginstadium was van haar bevalling. Helaas te vroeg nog voor Lori. 

Ook hebben wij te horen gekregen dat de pijngrens van vrouwen hier echt hoger moet liggen dan dat wij gewend zijn. Waar wij voor een bepaalde procedure onder narcose zouden gaan, krijgen de vrouwen hier wat diclofenac. 

Vanavond na het eten van pasta werd de niet-net rozet aan Claire uitgereikt. Zij had namelijk wat hulp nodig met het ophangen want het was zo donker. Nadat Esther bij had geschenen met de zaklamp, bleek dat Claire haar zonnebril op had. 

De gouden helm ging naar Marjon. Zij heeft het mogelijk gemaakt dat hier football for water wordt gegeven door het bijwonen van de trainingsdag. 

Al met al, een dag vol nieuwe indrukken! 

Morgen, dus donderdag, gaan wij weer een nieuwe ronde groetjes lezen. We zijn weer benieuwd naar al jullie verhalen. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.