RW223 | Amakuru? Ni meza!

Geplaatst op 14 aug 2023 - 10:18

De afgelopen dagen is er gebouwd, kinderwerk gedaan, een vorig project bezocht, een wandeling gemaakt en een kerkdienst bezocht. Er wordt veel van elkaar geleerd.

Hoe gaat het? Goed! De eerste woordjes Kinyarwanda (de taal van Rwanda) klinken uit de Friese monden op de bouwplaats en tijdens het kinderwerk. En de groep wordt overal waar we komen begroet met ‘Ah goeie!’. De culturele interactie komt al prachtig op gang. Een paar kleine woordjes breken het ijs.

We zijn inmiddels bijna een week onderweg en de rugzak met ervaringen wordt elke dag verder gevuld. Op het moment van schrijven is het zondagmiddag en hebben we tijd om even tot rust te komen en te genieten van alles wat we al beleefd hebben. Vanochtend hebben we een kerkdienst bezocht, gezongen, gedanst en geluisterd naar God’s Woord. Rwandezen en Nederlanders hand in hand in de kerk. Joël mocht voorgaan en we spraken over dienstbaarheid en hoe we Jezus’ voorbeeld daarin zo goed mogelijk kunnen volgen.

De afgelopen dagen is er hard gewerkt op de bouw. Het het kinderwerk loopt als een trein met soms meer dan 175 kinderen. We hebben al veel geleerd over het leven in Rwanda. Ook hebben we al mogen genieten van de prachtige natuur van het Cyamudongo National Park tijdens een wandeling. Hieronder volgen een paar korte dagverslagen van de deelnemers.

Vrijdag 11 augustus
Wij zijn in de ochtend om 6.15 uur gewekt en konden om 7.00 aanschuiven bij het ontbijt. Na een GMG gesprek konden we weer aan de slag op de bouwplaats. Vandaag waren de locals aan het metselen en gingen wij de bijtaken doen, zoals zand zeven, beton mengen, ijzer vlechten, steigers bouwen (het zijn gewoon houten palen/bomen), deuren en kozijnen verven en stenen doorgeven, wat gepaard ging met een oer-Hollandse polonaise.

Na het middageten zijn Jaïr, Sytze Mark en Syanne in onze favoriete hobbel-auto vertrokken naar een bouwproject uit 2021 van World Servants. Volgens de chauffeur worden deze hobbels ook wel de African Massage genoemd, maar bij ons valt dat niet in de smaak. Jaïr, Sytze Mark en Syanne werden warm verwelkomd door de lokale gemeenschap. Ze hebben de school, keuken en toiletten bekeken en gingen toen in gesprek met de hoofd-betrokkenen van de school, waaronder leden van het comité van ouders en vertegenwoordigers van de lokale overheid. Er werd duidelijk gemaakt hoe belangrijk deze school voor de omgeving is en dat ze een gezicht hebben bij World Servants. De nieuwe school biedt meer kinderen vanaf een jongere leeftijd (>3 jaar) de kans om ook naar school te gaan. Voor het project was dit vanaf 7 jaar en ouder. Daarnaast moesten sommige kinderen zo ver lopen naar een school, dat ze maar thuis bleven.

Natuurlijk was er in Kiyvugiza ook genoeg te doen. Het kinderwerk ging weer om 14:30 van start en er waren meer dan 200 kinderen. Ze hebben met z’n allen vlaggetjes gemaakt. Na afloop was het een mooi gezicht om de kinderen hiermee te zien rond lopen. Na even opfrissen na deze warme dag, konden we om 19.00 weer lekker eten. Het eten bestond uit ribbel patat, rijst, zambaza (kleine visjes in saus) en bruine bonen. De zambaza werd niet door veel mensen van de ploeg geprobeerd, maar Joël genoot ervan! Na de wel heerlijke patat was er een kampvuur waar we met z’n allen rond hebben gezeten.

Zaterdag 12 augustus

‘s Ochtends zijn we om kwart over 7 opgestaan. Dit was een uurtje later dan op een normale werkdag want dit was onze eerste vrije dag. Maar voor de vroege vogels was er de mogelijkheid om er kwart over 6 uit te gaan en een stukje te gaan hardlopen met hoofdleider Joël. Na het rondje hardlopen, hebben we met z'n allen ontbeten en vervolgens zijn we om 9 uur vertrokken voor een ochtendwandeling in 2 verschillende groepen.
Het was een pittige wandeling. De heenreis ging bergafwaarts en de terugreis ging bergopwaarts. De andere groep had een route die op en af ging dus wat afwisseling, ook had deze groep 15 à 20 apen gezien. Dit hadden wij niet gezien, alleen maar jungle. Toen we terugkwamen, hebben we met zijn allen gegeten. Verder hadden we een vrije middag en avond. Wel hadden we nog een liedje geoefend met zijn allen wat we zondag in de kerk gaan zingen, namelijk God van licht. ’s Avonds gingen we weer met z'n allen eten en hebben we de eerste dagen geëvalueerd. We leren elke dag van elkaar. Daarna is iedereen weer lekker hun nest in gekropen om weer met veel energie en vrolijkheid de zondag in te gaan.

Groetjes, Jeltsje en Luca

Zondag 13 augustus

Goeiemorgen,

Vandaag is het zondag. We werden om 7 uur wakker gemaakt, zodat we ons konden klaarmaken voor de kerk. Dit was ons eerste kerkbezoek van de reis. Toen wij aankwamen bij de kerk, werden we met een warm welkom ontvangen door zingende en dansende mensen. De kerkdienst was voor ons heel bijzonder, omdat het bijna niet te vergelijken is met onze Nederlandse kerk. De kerk had een klein koor dat mooie liederen voor ons en de lokale bevolking zong. Tijdens het zingen van de liederen danste en zong iedereen mee. Na de dienst kwam de lokale bevolking naar ons toe om ons te bedanken en ons te zegenen tijdens ons verblijf. De rest van de dag hadden we vrije tijd en hebben we veel verschillende dingen gedaan. Een deel van de groep was met de kinderen aan het spelen op het voetbalveld, een deel was spelletjes met elkaar aan het doen en de anderen lagen heerlijk in de zon. Vandaag was ook de eerste dag dat we onze groetjes mochten lezen. Dit was voor de meesten van ons een heel mooi, maar moeilijk moment. Op het einde van de middag kwamen er lokale naaisters langs. Deze naaisters hebben voor ons kledingstukken op maat gemeten die wij binnen een paar dagen van hen krijgen. Na het avondeten gingen we spelletjes doen en daarna heerlijk op bedje. :)

Groetjes, Marijke en Peter

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.