Alle updates van Teus

Op bezoek in Mboboli

In de zomer 2019 is in Mboboli de bestaande school uitgebreid met extra schoollokalen (een blok van 2 lokalen) en een lerarenwoning. In maart 2020 hebben de Set-uppers Jan Paul Apon en Anno Pot, vergezeld door Kim van der Molen van het kantoor, Mboboli bezocht hoe het nu gaat en of het gebouw goed gebruikt wordt.

In Mboboli loopt dat voortreffelijk. De mensen zijn tevreden met het resultaat en de gemeenschap zorgt goed voor de gebouwen die World Servants daar heeft neergezet. We verwijzen graag naar het gemaakte filmpje met uitleg van Jan Paul en nog een filmpje met het gebouw goed in beeld. We zijn erg tevreden met de manier hoe men in Mboboli het gebouw gebruikt en over de positieve gemeenschapszin daar. De gemeenschap is echt gemotiveerd om zelf verder te werken aan ontwikkeling, zo hebben ze een keuken en nieuwe toiletten gebouwd. Ook zijn ze een van de lerarenwoningen aan het uitbreiden. Het is bijzonder om te zien dat door de World Servants projecten van de afgelopen jaren het hele dorp is getransformeerd.

Op zoek naar water in Mboboli

In juli heeft groep ZA219 hard gewerkt aan de klaslokalen en lerarenwoning in Mboboli. De gemeenschap van Mboboli heeft dit werk voortgezet en de gebouwen zijn bijna af. Daarnaast heeft World Servants ook een waterpomp voor de school kunnen financieren. Hierdoor hebben de leerlingen toegang tot schoon drinkwater en worden ziektes zoals diarree voorkomen. Afgelopen week was het zover, met een flinke machine werd naar water geboord en met succes. De gemeenschap is hier maar wat blij mee, zoals ook te horen is in het filmpje.

Update on Mboboli Classroom Block and Staff House

The work has advanced since the World Servants team was here in the summer. The classroom interiors have been plastered, concrete floors have been laid, glass has been put in the windows, the fist coat of white PVA has been applied inside and out, and the outside rendering has been finished. The work is over 90% completed. In the next weeks the work will be fully completed. This will involve the final coat of paint, the painting of black skirting lines around the walls, cleaning, installing surface water drainage and glass panes at the staff house.

The furniture for the classrooms is now in production in the workshop and will be finished in January.

‘Hoe kijkt coördinator Michael Tembo terug op het project?’

Context and summary

Describe the original plan/idea for the project. Has the project been executed as planned?
ZA219. The project was successful even though we did not reach the expected level.

Give a (short) general description of the implementation of the project.
Even though we had a good project it would be even better if we would have set a goal to reach. We now did not reach our full potential when it comes to the construction of the school and teacher house.

How do you look back on the following topics? How was it arranged, what went well, what could be done better?

Construction

Buildings worked on
We built a classroom block and teachers house. Both projects walls and roofs were done.

Tasks to be done
Plastering, floors, grazing, door fitting and painting.

Programs

Children program
Children program was successful well organised

Cultural and touristic outings
Cultural programs went well despise having breakdown. We visited chengelo school for fusion, Noah's ark, Mkushi market, banana farm, local farmer, home visits.

Life Skills program and Football for Water

Life skill program went well and was well organized. Football went well we Dutch loosing to Mboboli by 2 goals to 1.


Cooperation and involvement

Leadership team World Servants
We had a good time with the leaders. Still of course there are always lessons to learn. I think we could have had more discussions and evaluation on a frequent basis to make the project even better.

Local leaders / key persons
Local leaders were available . They only lacked commitment and drive to achieve intended goal. We tried to encourage them to do better but not much was done.

Community
Community involvement was bellow expectation. There was only a small group available will we would have expected more people to join.

Beneficiaries
Teachers and other staff members were very much available.

(Local) authorities
Local authorities did visited us on number of occasions for us it was above our expectation.

Facilitation of the team

Accommodation
The team was accommodated in the classrooms as planned. And the team was happy.

Food
They enjoyed our food very much especially our home Tito bread.

Transportation
The team traveled well with no problems. Our usual driver did a good job.

Safety
Safety is always much emphasizes . The bus driver always he yo do a good job of taking good responsibility of the team.

Lessons learned
1. Consistence. We need to be consistence and committed not not playing the game called I know it.
2. It is good for the leaders, next to focusing on the group and the groups process, to consult with the partner organization more to evaluate the progress of the work and to plan the rest of the project.
3. It is always good to set a goal before starting the construction work. This will drive us all to do more on construction site.

ZA219 | We zijn klaar om naar huis te gaan

Na het inkopen van de laatste souvenirs zijn we klaar om naar huis te gaan. Jullie horen weer van ons als we in Brussel zijn.

ZA219 | Dankbaar aan de terugreis begonnen

Via een tussenstop bij een krokodillenfarm is de groep aangekomen in Lusaka. Vanavond allemaal even heerlijk warm douchen, wat een luxe! Morgen eerst nog langs de souvenirmarkt en dan op naar de luchthaven voor de finale van de reis. De dag is afgesloten met een dienst, waarin men dankbaar terug kijkt en ook stiekem vooruit kijkt naar Giessenburg. Tot snel!

ZA219 | De laatste loodjes

We zijn bijna toe aan de overdracht. Vrijdag is het zover. Nu nog druk bezig met de laatste loodjes en morgen een dagje naar een weeshuis en de lokale markt. Wat een belevenissen. Er is een boek over te schrijven en sommige deelnemers doen dat dan ook. Er valt straks heel wat te lezen voor de thuis blijvers. We merken dat er veel energie gegeven is en iedereen vroeg naar bed gaat. Tien uur is het stil hier. Wel om half zeven eruit natuurlijk. Oh ja vandaag ook weer een groep op huisbezoek. Indrukwekkend om te zien hoe hier geleefd wordt. Levert wel wat tranen op. Voordat er vertrokken wordt bidt onze local Mohst wel eerst voor de trip. Mooi om mee te maken.

ZA219 | Groetjes terug vanuit Zambia!

Cees: Groeten uit Zambia voor alle thuis blijvers.  Dank je wel aan Naomi en Liesbeth en xxx voor Sofie, Lisa, Jiske en Febe. 
 

Sanne: Dank voor alle lieve groetjes! Hier gaat alles goed. Ik geniet van het werken, het lekkere weer, de uitjes die we doen, kortom; eigenlijk van alles! Dikke X Sanne
 

Bart: Hey iedereen thuis of in Italië. Wat is Zambia een fantastisch gaaf land! ( stiekem mis ik Italië ook een beetje) Ik hoorde dat het zelfs 40 graden was in Nederland !! Gelukkig hebben we de Giessen. Zal je altijd zien als we weg zijn ;) .
Ik hoop snel wat van jullie te horen via de groetjes.


Thomas: euj het gaat hier super goed en de bouw gaat voorspoedig. En de rijstepap is heerlijk. Zijn de kaiserbroodjes ook lekker?
 

Laura: Hey allemaal, bedankt voor alle lieve berichtjes! Ik ben super erg aan het genieten en heb al veel van Zambia mogen zien. Kan niet wachten om alle verhalen te vertellen! Liefs mij
 

Petra A: Bedankt familie en EHV voor alle lieve groetjes!! Ik geniet hier immens. Oma, van harte gefeliciteerd. En dan nog iets met een banaan lezen, en een brandende bol in de lucht om liefde te eren. Veel liefs, Petra/Parel. 
 

Lisanne: Bedankt voor de groetjes! Het gaat hier goed en ik zie veel toffe dingen. @Henk Zuberi is ziek (grapje), maar met de rest gaat het goed! Jammer van de klaprozen, ik zal er van hier een paar meenemen. 
 

Frederike: Hey Joost en andere mensen thuis! Jimmy en ik hebben het hier heel erg naar ons zin. Zelfs de rijstepap smaakt lekker. Groetjes van Bridji.
 

Stijn: Bedankt voor alle leuke en lieve groetjes. Ik heb het hier prima naar mijn zin en zou best nog langer willen blijven. En Daan zou hier prima passen want hier klappen ze voor alles, tot volgende week!
 

Martijn: Bedankt voor alle leuke groetjes. Ik heb het erg naar mijn zin hier in Zambia. Nog een klein weekje en dan gaan we weer beginnen aan de terugreis. Ik zie er naar uit om jullie allemaal weer te zien. Maaruhh... ik ga weer verder met werken ;). Geniet van het weer in Nederland en tot dinsdag. 
 

Michel: Bedankt voor alle groetjes. Toch wel fijn dat jullie ons in Hardinxveld en Giessenburg een beetje missen. Ik denk ook elke dag aan jullie en zie er weer naar uit om jullie weer te zien. Liefs Michel. (Ps: Mam zou u voor woensdag een fysioafspraak willen plannen, het liefst in de ochtend. Alvast super bedankt!!!)
 

Christy: Lieve mensen uit Nederland, ik word zo blij van de groetjes van jullie:) Ik kan niet wachten tot ik weer thuis ben, vind het best pittig hier. Pap, gaan we uit eten Dinsdag en woensdag Verhage met de fam? Heb behoefte aan goed eten;) Hele dikke kus speciaal aan Mijn gezin, Aaron, Lindy en opa en oma en de rest die groetjes gestuurd heeft XX
 

Lidia: Bedankt voor alle groetjes. Opa leuk dat je de armband nog om hebt! En owja pap en mam ook bedankt en natuurlijk nog Irma,Andre en Erwin bedankt. Ik hoop dat het allemaal goed gaat met jullie. Liefs Lidia.
 

Inge: lieve iedereen, bedankt! Ik mis jullie allemaal heel erg (zelfs jou Sabje) Het is hier genieten met de kids. Verder heb ik prachtige vlinders gezien. Als ik thuis kom wil ik graag frietjes ;) XX Inge
 

Thom: heyy fam, alles goed hier en denk aan jullie. Heb genoten van de spam. Groetje Thom ps wil pannenkoeken thuis :)
 

Jo-Anne vH: Het is hier echt super tof en ik geniet heel erg!! Als ik hier nog een weekje langer had mogen blijven had ik dat zeker niet erg gevonden. Kusjes Jo-Anne xx
 

Jo-Anne S: Lieve allemaal, geen zorgen om mij. Ik vermaak me hier prima! Wel blij om  volgende week weer richting huis te gaan. Bedankt voor de berichtjes, deden me goed. En ohja mam gefeliciteerd! Groetjess aan de fam en Aal :).
 

Lukas M: Bedankt voor de lieve en vele groetjes, ook vanuit de kerk!! Ben hier ook omgetoverd tot chauffeur, niet helemaal Nederlands, maar goed. Het is Afrika. Heb het hartstikke naar me zin! Ik denk dat ik hier maar blijf wonen ;-). Liefs Lukas xxxxx
 

Lukas dJ: Bedankt voor al jullie geweldige leuke lieve en grappige berichtjes (ja zelfs jij pa :-p ). Nee maar even zonder grappen ik vind het enorm lief en mis jullie stuk voor stuk even erg. Zie jullie snel en geef Carmen nog even een hele dikke knuffel van me voor dr verjaardag. Doegg 
 

Jolinde: Hoi lie(f)ve mensen thuis. Deze ginger houd het prima uit hier. Bedankt voor de berichtjes. Hoop dat opa mijn Verjaardag filmpje heeft gezien. Een fijne vakantie nog. Ik kom snel maar weer naar huis. Kuskus
 

Lennart: Hey Sabine, vind je het niet erg om straks sinterklaas te kussen? Heb je het naar je zin? Ik overleef het hier hoor. Zullen we dan samen een gipswand bouwen? X
 

Darryl: Hallo, bedankt voor alle lieve groetjes ik vind het heel gaaf om het allemaal te lezen. Ik heb het echt super naar mijn zin hier en heb al heel veel mee gemaakt veel liefs.
 

Rachel: heey lieve fam en Bram. Je verwacht het niet maar ook IK ben aan het werk. Ik ben zo blij met al jullie lieve berichtjes! Ik mis j(e)ullie super erg! Dikke kus van mij x
 

Lois: lieve fam, het gaat goed en ik ben aan het genieten! Sam en Nina bedankt! Febe thx en succes op Dabar, love youu. Dikke knuffel voor allemaal en bedankt voor groetjes xx
 

Aniek: Iedereen thuis bedankt voor alle support en groetjes! Ik geniet er erg van om ze te horen. Nog een week hard werken dan zijn we hopelijk klaar. Tot dan! 
 

Naomi: eey allemaal, Tegen  mijn verwachtingen in ben ik gewoon bruin geworden, Het is wat. En ik denk dat ik mijn Politie opleiding hier ga doen, is 1,5 jaar korter. 
Mis iedereen wel, maar in het bijzonder Sofie en Patje.  Kusjes en knuffels Naomi
 

Danielle: Hee lieve fam en Thijm, hele leuke groetjes van iedereen. Ik geniet hier heel erg en denk aan jullie. Telefoonverslaving niet te bekennen XP. Dikke kus voor jullie x
 

Bran: Ha pa, lieve Lori en het thuisfront, we hebben het hier geweldig! Hoe smaakt de soep uit blik tijdens de unieke keer dat jullie zelf koken? Groetjes aan Harry! Bran.
 

John: Hey lief gezinnetje en alle andere betrokken. Super bedankt voor jullie groetjes, meeleven en gebeden! Zambiaanse groet van mij en tot snel!!
 

Petra: Hey lieve Kees en lieve Lor, bedankt voor jullie berichtje het gaat goed met mama en Bran. Momenteel doe ik hier de was, en hier gooien we wel alles door elkaar ! Zonnige groet van mij en mama.
 

Annette: Lieve allemaal, en 1 speciaal :-). Lieve groeten uit een (opnieuw) prachtig Zambia. Ik eet rijstepap, douche met kippen en geniet van de bouw en de contacten. Tot over 1 week. Xxx
 

Leonie: Hi lieve allemaal in Nederland! Hier in Zambia is het weer geweldig! Alles gaat goed met mij, zelfs de pap is best lekker :-P. Kinderwerk is top. Tot snel! Xxx
 

Teus: Lieve schatten thuis, pa’s, ma’s, en alle betrokken een dikke knuffel terug en dank voor alle gebeden en gedachten. We genieten enorm van jullie support. Tot snel.

ZA219 | Cultuur snuiven

Vandaag een cultuur dagje: een bananenfarm bezocht en een duik in het zwembad genomen van de gastvrije eigenaren. Daarna een privé reservaat bezocht genaamd Noah's Arc. Helaas begaf de vrachtwagen het en hebben we alleen een stukje lopend kunnen bekijken. Hopelijk later deze week een herkansing. We genieten met volle teugen. Bidt u mee dat de sfeer zo goed blijft? Het is niet altijd even eenvoudig om je Nederlandse bril af te zetten. Wat hebben we het goed en wat beseffen we ons dat weinig. Op een dag van rust zijn dat dingen die je nog meer beseft. De bouwvakkers hebben vandaag de spanten gelegd zodat we maandag direct verder kunnen. Toppers!Een warme (in de ochtend koude) groet uit Zambia.

ZA219 | Nieuwe talenten worden ontdekt

Er worden bijzondere talenten ontdekt... Van stucen, metselen, auto rijden in Afrika, schilderen en timmeren tot kinderwerk, houthakken en zand halen. We zijn trots op deze productieve groep. Het dak kan er bijna op en bij ons gaat het dak eraf. Mooie kinderen hebben jullie...dienstbaar en in ontwikkeling. Vreugde en verdriet wordt gedeeld. God is goed. Nu op naar het weekend.

ZA219 | Dagboek van een deelnemer

Hallo aan alle thuisblijvers,

Hierbij even net iets anders dan al die prachtige foto’s vanuit ons gezellige project. Want het is hier zeker gezellig, zowel op de bouw, in de keuken, ‘s avonds, en met name bij het kinderwerk. De Chu Chu Wa is nu al zo geliefd, dat alle kinderen hem helemaal mee kunnen dansen. Ook het Vliegerlied en Oya le le gaan goed.

Maar laten we beginnen bij het begin: reizen duurt altijd, maar dan ook altijd, lang. Dus ook deze reis. Zo vertrok de bus in Giessenburg om 13.15 op donderdag, en kwamen we op zaterdagochtend pas aan in Mboboli. Daar werden we, zoals jullie hebben kunnen zien, onthaald met prachtig gezang van alle kinderen. De rest van die dag was besteed aan uitpakken, het verkennen van het dorp, waarbij de WC’s toch iets primitiever waren dan een groot deel van de groep had gehoopt (het is een gat met muren eromheen) en klamboes ophangen. Vooral dat laatste nam de meeste tijd in beslag. Na flink wat geploeter is het bij iedereen gelukt en kan iedereen nu lekker slapen. Nou ja, lekker slapen is iets wat niet iedereen hier kent. Maar aangezien kou een emotie is, en een emotie uit te schakelen is, gaan we het daar niet over hebben.

Zondag was erg speciaal, want het World Servants koor moest niet 3 liederen zingen, zoals voorbereid, maar werd ineens het nieuwe kerkkoor. Daar bleef het niet bij: Lennart mocht preken, Jo-Anne van H. mocht daar commentaar op geven, Petra A. heeft gebeden en alle vrouwen mochten spontaan meedansen en zingen met de lokale vrouwen. En dit alles was alleen nog maar op de zondagochtend.

Op maandag begon het echte werk: de bouw van de twee klaslokalen en de lerarenwoning, die voor de hoofdmeester Bonifes bleek te zijn. Alleen begonnen we niet om half 9, zoals afgesproken, maar eerder rond 10 uur. Dat heet hier Afrikaanse tijd. Desondanks schoot de school uit de grond en stonden aan het eind van de dag er 7 lagen van baksteen, het maximale van die dag. Wat zijn we toch een stel beunhazen. De lerarenwoning ging/gaat helaas iets minder soepel. Daar zijn de bouwvakkers nu nog iets te veeleisend. Ook zijn er situaties tussen hen en onze meiden geweest waarvan wij alleen kunnen zeggen: “Gast, wat gênant.” Iets met vrouwen en keukengerei i.p.v. vrouwen en metselen en een jongen die wel kan koken (Lekker Stijn).

Dinsdag ging de bouw net zo lekker als op maandag (nu mochten zelfs de vrouwen mee metselen aan de lerarenwoning), maar het leukste van die dag was de start van zowel het kinderwerk als het Life Skills programma. Zo hebben de kinderen nieuwe spellen geleerd, zoals lummelen, Annemaria Koekoek en slangentikkertje, al rennen deze kinderen naar de tikker toe i.p.v. ervandaan. ‘s Avonds kwam Michael Tembo, onze landen coördinator, vertellen over het leven in Zambia en zijn organisatie, MCC. Dit heeft op ons een grote indruk gemaakt en we hebben aan hem veel vragen kunnen stellen over trouwen, armoede, de impact van ons project en diefstal. Zelf had hij ook een aantal vragen voor ons over Nederland, voornamelijk over waarom onze begraafplaatsen direct naast de kerk liggen (in Zambia kom je namelijk alleen op een begraafplaats voor een begrafenis en verder nooit). Een antwoord hadden we niet echt.

Op woensdag zijn er een aantal mensen naar de keuken geweest om een kip te slachten op de Zambiaanse manier. Sommige vonden dit heel vet, anderen werden er toch iets te onpasselijk van. Er kwam zeker meer bloed bij kijken dan bij de Nederlandse manier (denken wij). Ook zijn er mensen naar Mkushi geweest, de stad hier in de buurt, waar ze de Groetjes hebben geprint, boodschappen hebben gedaan en een grote verrassing voor de groep meegenomen. Gisteravond werden we namelijk verblijd met chips, cola en mislukte cassis. De groep was euforisch en heeft heel de avond genoten tijdens het spelen van kaartspelletjes en het bijschrijven van de dagboeken.

Vandaag, op donderdag, hebben we het hoogste punt bereikt van de school. Om dat te vieren hebben we eerst een foto gemaakt, het Wilhelmus gezongen en de bouwvakkers en kinderen hebben het Zambiaanse Volkslied gezongen: “ Zambia, proud and free.” Het was heel indrukwekkend. #Kippenvelmomentje

We gaan nog veel avonturen tegemoet hier in Zambia en hopen jullie zo goed mogelijk op de hoogte te kunnen houden. Maar voor nu: Natortella (dankjewel) voor het lezen.

Lidia en Petra A.

ZA219 | Een reis volgens het boekje

Het is hier minder warm dan in Nederland, maar overdag heerlijk. In de nacht wel wat fris, maar te doen. Om 18.00 is het volledig donker, maar dan krijg je ook een enorm mooi schouwspel te zien. De sterrenhemel. Onbeschrijfelijk! Een wonder. De gesprekken zijn goed en mooi. Bidt u mee voor een mooi vervolg van de reis, mooie gesprekken en goede samenwerking? We zijn dankbaar dat we met deze groep op pad mogen zijn. Toppers.

Ook snuiven de jongeren (of medevolwassenen) goed van de cultuur. Kip slachten, kliniek bezoeken, les geven, mee koken, persoonlijke gesprekken met andere jongeren en ga zo maar door.

De bouw gaat super. We staan versteld hoe snel het gaat. Dankbaar en vol verwachting kijken we vooruit. God is goed!

ZA219 | De bouw is begonnen

Yes! De bouw is begonnen. De eerste steen gelegd en het team is opgelucht. Eindelijk kan de energie loskomen. Wat is er in 1 dag al weer veel bereikt! Ongelofelijk wat teamwork teweeg kan brengen. De samenwerking is super en loopt goed. Het eten is heerlijk en de pannen elke dag leeg. Morgen begint het kinderwerk en ook daar zien we naar uit. Vandaag ook de eerste groetjes binnen gekregen. Erug leuk!! We missen er nog een paar, dus ouders, vrienden en betrokkenen.....stuur ze maar door.

En wat bereik je dan op zo'n eerste dag? De eerste lagen van de school staan en de welkomst circle wordt ook maar gelijk aangepakt. Als we er toch zijn......

ZA219 | Aangekomen op de plaats van bestemming

We zijn vandaag veilig op de plaats van bestemming aangekomen. Wat een bijzondere reis. Onder de indruk en uitgelaten. We hebben we zin in. Een mooi ontvangst en een warm welkom.

Van start met het nieuwe actie seizoen!

Inmiddels ligt de zomervakantie weer achter ons en gaan we vol enthousiasme ons volgende actie jaar in. De teller staat inmiddels op ongeveer 42.000 euro. Dat betekent dat we bijna op de helft zitten van het benodigde bedrag! Inmiddels is ook duidelijk waar we precies heen gaan in Zambia op 20 juli 2019 en wat we daar precies zullen gaan doen. Graag vertellen we u hierover meer tijdens de Kom en zing mee dienst op 7 oktober as in de Gereformeerde kerk van Giessenburg om 09:30 uur. Van harte welkom! Samen met de stuurgroep hebben we voor het komende najaar ook alweer diverse acties bedacht en gepland. Zo zullen we eind oktober een wc papier actie houden, in november een stamppottenbuffet en in december een sinterklaasactie, kerstmarkt en zullen we dan het koude water in plonzen voor een nieuwjaarsduik! Over deze acties volgt tzt meer informatie.

Autowas actie 28 april 2018

Op 28 april 2018 hebben we auto's gewassen en daarbij mochten we gebruik maken van de faciliteiten bij tankstation Autofood in Giessenburg. We begonnen om 09:00 uur en al snel begonnen de eerste rijen voor de wasboxen zich te vormen (die vervolgens aanhielden tot 16:00 uur). Onder het genot van een kopje koffie/thee en een heerlijk plakje cake wachtte iedereen geduldig op zijn/haar beurt. Na een vakkundige autowasbeurt kon een ieder weer met een schone auto op pad. Ook hebben we nog bezoek gehad van Michael Tembo uit Zambia (landcoordinator). Het was een gezellige dag, met een hele mooie opbrengst. Autofood Giessenburg: Enorm bedankt!!

Start avond - 9 februari 2018

Op vrijdagavond 9 februari zijn we officieel van start gegaan! Onder leiding van Theunis Sjoerd en Cees van World Servants hebben we met elkaar gebrainstormd over potentiële acties en doelgroepen hiervoor. De uitkomsten hiervan zullen door de stuurgroep verder uitgewerkt worden en resulteren in een actie plan voor het aankomende 1,5 jaar. Daarnaast hebben we met elkaar een groepsfoto gemaakt. Het was een geslaagde avond. We kijken er naar uit met elkaar aan de slag te gaan!