Alle updates van Edwin

SL119 | Terug na een nat project

Gelukkig kon het de pret van de groep uit Sierra Leone niet drukken en waren er al snel enthousiaste verhalen te horen aan familie, vrienden en kennissen die klaar stonden om de servants in de armen te sluiten. Uit de verhalen was op te maken dat het een hechte groep is geworden. Moe maar voldaan keert iedereen huiswaarts om uit te rusten en na te genieten van een mooi project.

SL119 | Ready to go

Ingecheckt en klaar om te boarden. Op naar Nederland!

SL119 | Feestelijke overdracht

Vandaag hebben we de feestelijke overdracht gehad. Het was een warme bijeenkomst met veel dankwoorden. De deelnemers hadden zelf een plaquette gemaakt voor op het gebouw. We sloten Ad door Love Shine a Light en een aantal lokale nummers te zingen. Daarna startte het kinderfeest. Ondertussen worden er pannenkoeken gebakken voor vanavond.

SL119 | Dé interland is gespeeld

Het was een spannende wedstrijd afgelopen weekend in de jungle van Sierra Leone. Maar... met bloed, zweet en tranen is de wedstrijd gewonnen met 3-4!

SL119 | Belevenissen uit de jungle

Het gaat goed met de groep, alhoewel de vermoeidheid begint toe te slaan. Tussen de buien door lukt het toch om flink te bouwen. Gisteren zijn alle dakspanten geplaatst, zodat het al op een echt gebouw begint te lijken.

Dinsdagavond zou een aantal deelnemers een avondprogramma leiden, maar het regende zo hard dat dit letterlijk in het water viel. Gelukkig wilde Edward wel iets vertellen over het land. Hij vertelde over slavernij, de burgeroorlog, ebola en de wederopbouw.

Woensdag begon met veel regen, waardoor we een halfuurtje langer konden slapen. Rond half 10 werd het droog tot een uur of 5. We hebben veel kunnen stucen.

Vandaag hebben we kunnen genieten van een maaltijd die een aantal deelnemers samen met de keukenploeg heeft bereid. Inmiddels dreigt ons wc-papier op te raken door veelvuldig toiletgebruik. Toen we papier bij wilden kopen bleek dit tot onze grote verbazing een luxe product te zijn hier. Het was erg duur.

Donderdag is het hoogste punt bereikt. Dit werd gevierd met heerlijke frisdrank. 's Middags hebben we een jungletocht gemaakt. Het was erg leuk om een echt beeld te krijgen van het oerwoud hier. 's Middags konden er weer een aantal mensen douchen; met z'n vieren rond een emmer tussen de palmbladeren.

Vrijdag was het mannen- en vrouwendag. De vrouwen gaan onder anderen in gesprek met lokale vrouwen over hoe ze hier leven. De mannen bezoeken onder anderen een diamantmijn. Na het hard werken is iedereen wel toe aan het weekend, waarin er tijd is voor ontspanning.

SL119 | Na regen komt zonneschijn

Vrijdag hebben we een mooie bouwdag gehad, er was weinig regen dus we konden de hele dag doorbouwen. Bert heeft de groetjes opgehaald en we hoorden dat het in Nederland 40 graden was. Nog warmer dan hier! 's Avonds hadden we een talentenavond waarbij iedereen achter zijn of haar goede eigenschappen kwam.

Zaterdag mochten we uitslapen tot half 8 en om half 10 stonden er twee busjes klaar om ons naar de boot te brengen. Bij de opstap van de boot trokken we veel bekijks, we werden uitvoerig uitgezwaaid. De boot was een soort grote houten punter waar we met z'n allen met onze oranje zwemvesten in pasten. Na een uurtje varen kwamen we aan in een plaatsje waar vroeger bloeiende rijsthandel was. De gebouwen waren door de oorlog helemaal verwaarloosd. Helaas begon het enorm te regenen, het kwam met bakken uit de hemel. Het was daardoor niet vertrouwd om met de boot weer terug te varen dus werden we weer door de busjes opgehaald. Thuisgekomen trok iedereen direct droge kleren aan.

Op zondag hebben we onze eigen viering georganiseerd en natuurlijk Chris toegezongen voor zijn verjaardag. De Christenen zijn hier in de meerderheid en in de directe omgeving zijn er geen kerkdiensten. Ook vandaag werden we getrakteerd op heel veel regen waardoor 's middags football for water niet door kon gaan. Vanwege de regen moest iedereen zich voor de rest van de dag zelf vermaken. 's Avonds hadden we nog wel een goede avond gesprek over relaties, seks en samenwonen.

Na een regenachtig weekend konden we op maandag weer volop bouwen, het schiet al aardig op. We zijn zelfs al begonnen met het logo. Het cultuurprogramma is ook begonnen deze week. Vier deelnemers zijn naar het ziekenhuis geweest en 's middags is eindelijk football for water ook gestart. En nog steeds overal waar we langs komen worden we door vooral de kinderen met ' apotto, apotto!' (blanke, blanke!) begroet. Het was een mooi weekend. Groetjes van ons allen uit Laminaya!

SL119 | Groeten uit de rimboe

Hoofdleider Bert praat ons telefonisch even bij. De groep zit midden in de rimboe en contact leggen was nogal een uitdaging, maar het is gelukt! Ze zitten in het oerwoud tussen de palmbomen en moeten nogal wennen aan het andere klimaat. Dit houdt in een broeierige warmte, waardoor alle jongeren goed aan zichzelf en elkaar denken door de energie te verdelen. Helaas is het nu ook het regen seizoen in Sierra Leone, wat zorgt voor veel buien en tussendoor zo veel mogelijk proberen te bouwen. Gelukkig zijn er in de groep een aantal fanatiekelingen die samen met de locals gewoon door gaan bouwen in de regen. Ondanks deze regen gaat het dus erg goed met de groep en gaat zelfs de bouw toch aardig snel. De verblijfplaats is dik in orde en ligt op loopafstand van de bouwplaats en daar waar gekookt en gegeten wordt. Het contact met de partner en locals is goed, er wordt goed voor de groep gezorgd. Daar waar de locals één maaltijd per dag krijgen, worden er nu drie maaltijden per dag klaar gemaakt. Veel kip, voldoende eten, dus dat de groep verwend wordt is helaas al duidelijk geworden. Een ander feitje is dat er continue ook een politie agent aanwezig is om de veiligheid te waarborgen. Deze is speciaal voor de groep ingezet en zorgt voor een veilig gevoel tijdens het verblijf.

Het is een gezellige groep die goed om elkaar denkt en aandacht voor elkaar heeft. Deze week is vooral gericht op de bouw en volgende week zal het cultuurprogramma van start gaan. Het kinderwerk is inmiddels ook begonnen. Elke dag worden tussen de 80-150 kinderen door middel van een bel in het dorp bij elkaar gehaald om samen te komen. Er is inmiddels al een spelcircuit gedaan, geknutseld en natuurlijk veel gezongen. Voor de jongeren is het Engels niet altijd vreemd, waardoor de tolk niet altijd nodig is. Ook worden de Engelse liedjes heel snel opgepakt en meegezongen! Afgelopen week zijn er ook al mooie avond programma's geweest, waar mooie verhalen verteld zijn en gesprekken gevoerd. 

SL119 gaat dus goed aldus een zeer tevreden hoofdleider. Komend weekend zullen ze een boottocht gaan maken, maar al deze ervaringen horen we een volgende keer!

SL119 | Een echte zondag in Laminaya

Op zondag mochten we zomaar even uitslapen en gingen we ons na het ontbijt verkleden in ons zondagse kleding. Eerst hadden de kinderen hun eigen dienst en daarna mochten wij samen met hun pastor een dienst hebben met een mooie boodschap van de goede vruchten aan de goede boom, met Afrikaanse en Nederlandse liederen. De meeste deelnemers hebben al een lading kinderen achter zich aan en er ontstaat spontaan kinderwerk met kringspelletjes en touwspringen.

's Middags hebben we een wandeling door het dorp gemaakt en de school bekeken waar twee jaar geleden de WS groep zijn onderkomen had. Ook zijn we naar de bakkerij geweest die 1000 euro had ontvangen van Wilde Ganzen. De middag afgesloten met een speeddate om elkaar beter te leren kennen. Vandaag al een eerste storytelling bezoek in Kambia. Ondanks dat er toch al een paar aan de diarree zijn is de stemming opperbest en krijgen jullie allemaal de hartelijke groeten!

SL119 | Nieuws uit het warme Sierra leone

Eindelijk een internetcafe gevonden om een iets uitgebreider bericht te maken. Helaas zijn de verbindingen hier slecht. Met onze groep gaat het echter prima. De stemming is opperbest want we hebben een paar mooie dagen achter de rug met mooie ontmoetingen met de bewoners van Laminaya.

We moeten wel erg wennen aan de vochtige warmte, maar gelukkig worden we verwend met heerlijke maaltijden. Op zaterdag hebben we al een eerst bouwdag gehad en is de eerste steen gelegd.

SL119 | Ontvangen met dans en muziek in Laminaya

Na alle ontvangstspeeches heeft de groep alle slaapplekken gereed gemaakt en de eerste nacht in het dorp doorgebracht. De volgende dag was een hele belangrijke dag: De eerste steen werd gelegd! Dat dit belangrijk nieuws is, bleek wel uit de aandacht van de lokale pers die een reportage van het project wilde maken en het moment filmde. Daarnaast werden er ook lokale mensen geïnterviewd. Jongste deelnemer Lukas legde de eerste steen, en de directeur van CTF, de onderwijsinspecteur en de chief hielden allebei nog een speech. Het was het startsein van de bouw. De rest van de dag is er gemetseld, ijzer gevlochten en zijn er kozijnen gemaakt. Vanavond wordt er geoefend voor de kerkdienst van morgenochtend. Eens kijken of de groep een mooi koor kan vormen! Maandag zal er verder gegaan worden met de bouw. "We hebben de smaak te pakken!", aldus een enthousiaste hoofdleider.

World Servants project heeft indruk gemaakt

Dit is de school in Laminaya, een dorp in Sierra Leone. World Servants heeft hier in 2017 drie klaslokalen gebouwd. Voor World Servants bezochten we dit project in het begin van 2019. We worden enthousiast ontvangen door dansende en zingende vrouwen uit het dorp.
De school ziet er netjes en goed verzorgd uit. Klas 4, 5 en 6 krijgen les in de nieuwe klaslokalen. De leerlingen van groep 1, 2 en 3 zitten nu nog in een oud gebouw. Komende zomer zal World Servants drie extra klaslokalen bouwen. Dan kunnen deze groepen ook naar een ruim, licht en goed geventileerd klaslokaal. De oude klaslokalen zullen dan gebruikt worden door de 100 kinderen van de kleuterschool.
Hoofdleraar Foday Bangurah nodigt ons uit in zijn kantoor. Het eerste wat opvalt is de groepsfoto van de World Servants groep uit 2017! Hij vertelt dat hij heel erg blij is met het nieuwe gebouw. Ook legt Foday uit dat het project grote impact heeft gemaakt in het dorp. Hij vertelt dat volwassen vroeger nooit met hun kinderen speelden. De World Servants groep deed dat wel. Nu doen de volwassen uit Laminaya dat ook.
Een ander voorbeeld dat hij geeft is de volgende: Metselen werd altijd als een echt mannenberoep beschouwd. De dames van World Servants hebben bewezen dat zij dat ook kunnen. Als er een nieuw huis gebouwd wordt in Laminaya mogen de vrouwen nu ook hun steentje bijdragen.
Foday kijkt heel erg uit naar de uitbreiding met drie extra klaslokalen komende zomer. “Ik ben er zo blij mee. We zullen het project ondersteunen met lokale materialen en arbeid”.