Alle updates van Æbelina

Nieuws over de fundering en coronamaatregelen in Molozi

Allereerst goed om te weten... de fundering is af. De afgelopen maanden heeft de bevolking hard gewerkt om de fundering af te krijgen en dat is goed gelukt zoals ook op de foto's te zien is. Het is nu wachten tot volgend jaar zodat zij samen met ZA121 de klaslokalen af kunnen maken.

Moffat was in Molozi om zeep en emmers te brengen. Door een gift van EO Metterdaad heeft partnerorganisatie CCAP Zambia een grote hoeveelheid emmers en zeep kunnen kopen om uit te delen bij scholen. Zo kunnen de kinderen regelmatig hun handen wassen en wordt het risico op de verspreiding van corona verlaagd. Zoals je kunt zien op de video is alleen grade 7 nu op school. De Zambiaanse overheid heeft ivm met corona besloten alle scholen te sluiten, alleen examenklassen mogen naar school zodat zij zich toch kunnen voorbereiden op het eindexamen in november.

Molozi maakt zich klaar voor jullie komst

Afgelopen week zijn wij op bezoek geweest om het project in Molozi samen met de bevolking voor te bereiden. Het dorp is enthousiast en kijkt uit naar jullie komst.

Een groot deel van ons gesprek met de bevolking ging over wat er gebouwd moest worden. In eerste instantie was het plan om drie klaslokalen te bouwen op een al bestaande fundering. Tijdens ons bezoek zagen we dat de overheid de afgelopen maanden is begonnen met de bouw van deze klaslokalen, ze zijn nu nog niet af, maar de overheid heeft beloofd ze af te bouwen. Jullie zullen daar nog twee klaslokalen bouwen. Het is nog niet zeker wanneer de overheid de klaslokalen afbouwt en zo komen er toch snel klaslokalen bij. Iets andere plannen dus, maar zeker niet minder nodig.

Welkom in Molozi

Bij aankomst in Molozi worden we blij ontvangen door een grote groep kinderen. Ondanks dat de school al een uurtje geleden uit was, zijn veel leerlingen nog even blijven hangen. Ook het vervangend hoofd van de school, John Mtonga is aanwezig en we krijgen een warm welkom. Hij werkt sinds een jaar op Molozi Primary School en is een van de leraren die sinds 2013 in Molozi geplaatst zijn. Dat jaar heeft een World Servants groep twee leraren woningen gebouwd. Sindsdien is er al veel veranderd in Molozi; de overheid heeft getrainde leraren zoals John gestuurd, de gemeenschap van Molozi heeft zelf een overkapping voor de pre-school gemaakt en er worden op dit moment nieuwe latrines gebouwd. Ook aan de drie klaslokalen zijn ze al begonnen, de fundering is klaar en met de hulp van een nieuwe World Servants groep kan deze worden opgebouwd tot drie nieuwe klaslokalen.

In de gesprekken met de gemeenschap wordt duidelijk dat deze drie klaslokalen hard nodig zijn. Op dit moment zijn er twee klaslokalen voor zeven klassen. Hierdoor wordt de school verplicht om in shifts les te geven, het ene deel van de school krijgt 's ochtends les, het andere deel 's middags. Ook worden klassen samengevoegd waardoor bijvoorbeeld grade 3 en 4 tegelijkertijd in het zelfde lokaal les krijgen. Met gemiddeld zo'n 30 kinderen in een klas betekent dit dat een leraar zo'n 60 kinderen tegelijkertijd les moet geven. Mrt. Keneth Mbambo, penningmeester van de ouderraad van de school: "Meer klaslokalen betekent minderen leerlingen in één klaslokaal, de leerlingen zullen minder snel afgeleid zijn en de kwaliteit van het onderwijs gaat omhoog. Onze kinderen zullen met veel hogere cijfers van school komen en een betere toekomst hebben."
Als we vragen wat naar de toekomst van Molozi Primary school geeft Mr Simon Mtonga, voorzitter van de ouderraad, het volgende antwoord: "We dromen van een volwaardige primary school met voldoende klaslokalen en een getrainde leraar voor elke klas en misschien zelfs wel een secundary school in de toekomst."

Help jij mee om de droom van Molozi werkelijkheid te laten worden?