Alle updates van groep Haren

Kinderwerk op een project

Naast het bouwen aan een school, kliniek of woningen zijn er vanuit World Servants ook nog meer dingen die je er bij kunt doen op een project. Anita verteld wat over het kinderwerk! 🌍🌟 Dagelijks zijn we op project druk bezig met bouwen, maar dat is niet het enige wat we doen! Op de dagen dat er gebouwd wordt is er ook een programma voor de kinderen in het dorp. Dit programma bestaat uit het zingen van liedjes, dans, knutselen, een verhaal of een spel. Dit is een mooie manier om contact te maken met de lokale bevolking, kinderen wat te vertellen over het geloof en om de creativiteit en ontwikkeling van het kind te stimuleren. Je zou het eigenlijk kunnen vergelijken met kindernevendienst, met alleen één klein verschilletje…. Waar je in Nederland met 15 kinderen kindernevendienst hebt, heb je er in Malawi zo 100 zitten! Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk! Afgelopen zomer in Malawi was het thema ‘Outgrow Yourself’, waarbij we de kinderen in Malawi wilden vertellen dat iedereen anders is, zijn eigen talenten heeft en dat je die mag uitdragen. Zo hebben de deelnemers die deze programma’s organiseerden ook hun eigen talenten ingezet; een middag vol met muziek en dans werd uiteraard gegeven door Michiel! Een andere middag ging Suzan met de kinderen de diepte in om ze te vertellen over hun talenten. Die middag zijn de mooiste knutselwerkjes gemaakt: een spiegeltje waarboven staat: “You are special!”. Ik blijf het bijzonder vinden om zowel de kinderen in Malawi als de deelnemers van het project te zien groeien wanneer ze met elkaar bezig zijn, beide doen ze dingen die ze nooit eerder gedaan hebben, die misschien wel spannend en eng zijn om te doen. Het eindresultaat; voldoening, een heleboel blije gezichten en weer een stap buiten je “comfort zone”!

Life Skills

Naast het bouwen aan een school, kliniek of woningen zijn er vanuit World Servants ook nog meer dingen die je er bij kunt doen op een project. Stijn verteld vandaag wat over zijn Life Skills programma! Stijn: "Afgelopen zomer heb ik in Chivukutu naast het bouwen en het kinderwerk ook het traject van life-skills doorlopen. Dit is een 3 daags traject waarbij je in gesprek gaat met de lokale leeftijdsgenoten. Dit kan gaan over de toekomst en het waarmaken van je dromen, maar ook over HIV/aids of seksualiteit. Tijdens dit traject leer je van elkaar en kwamen we niet alleen achter onze verschillen maar ook achter onze overeenkomsten. Natuurlijk doen we meer dan alleen praten, zo kijken we ook wat er in de bijbel staat over de onderwerpen waar we over praten. Gelukkig bereid World Servants je goed voor op dit traject, maar ondanks de goede voorbereiding kwamen we de eerste dag terug met gemengde gevoelens. Aan de ene kant het gevoel van blijdschap omdat de gesprekken heel open zijn en aan de andere kant het gevoel van schrik en verbazing dat het gesprek zo snel zo doortastend zou zijn. Daar hadden we niet op gerekend. Wat is life-skills een ontzettend gaaf en leerzaam traject! Wilt u nou meer weten over life-skills of onze ervaring stuur dan even een berichtje! Naast life-skills zijn er nog een aantal projecten waar je als deelnemer aan mee kunt doen. Die zullen binnenkort ook toegelicht worden!

Football 4 Water

Naast het bouwen aan een school, kliniek of woningen worden er vanuit World Servants ook andere trajecten gestart. ~ Vandaag zal Ellemijn wat meer over Football 4 Water vertellen. Afgelopen zomer in Malawi heeft zij het extra programma Football 4 water gedraaid. Ellemijn: 'Tijdens het Football 4 water programma hebben we 3 scholen bezocht waar we allereerst voorlichting hebben geven over hygiëne (wc gebruik, jezelf schoon houden en het schoon houden van de omgeving). Dit hebben we door middel van liedjes, bewegingen en foto's overgebracht. In het filmpje is te zien hoe we door middel van een dansje en een liedje ze leren hoe ze moeten tandenpoetsen! (zie ons verhaal) Je spreekt natuurlijk hun taal niet dus moet je iets anders verzinnen! Daarna gingen we met deze kinderen uit het school voetbalteam techniek oefenen, leren goed te schieten en tot slot eindigde we met een partijtje tegen elkaar. Zo verbonden wij belangrijke informatie aan een leuke activiteit. In die paar dagen hebben wij met z'n vieren bijna 300 kinderen voorgelicht over deze belangrijke dingen! Aan het eind van deze dagen hebben de drie scholen een elftal opgesteld die tegen elkaar, tijdens een (best professionele) wedstrijd, gingen strijden om de beker! Ik vond het erg mooi om dit programma er nog extra bij te draaien want het gaf me een super goed gevoel dat ik zo veel kinderen zoiets belangrijks heb geleerd! ' Naast Football 4 water zijn er nog meer projecten die tijdens een reis worden verzorgd. Die zullen binnenkort ook toegelicht worden!

Jacob vertrekt weer naar Malawi

Vandaag vertrekt Jacob Boonstra voor World Servants naar Malawi. Daar gaat hij de komende tijd projecten voorbereiden en evalueren. Natuurlijk kun je hem volgen via www.jacobboonstra.nl. Hij gaat volgende week ook naar Chivukutu. Dit is waar wij als groep Haren afgelopen zomer klaslokalen en een lerarenwoning hebben gebouwd. Als je deze site goed in de gaten houdt dan weet jij als eerste hoe het nu gaat met de mensen daar!

Stamppot

Op zaterdag 1 februari hield World Servants Haren hun welbekende stamppotmaaltijdactie. Tijdens deze maaltijdactie kunnen de gasten onbeperkte stamppot eten voor een vast bedrag. De opbrengst van de actie gaat naar de verschillende projecten waar de zeven vrijwilligers van World Servants gaan bouwen aan verandering. Ze begonnen die dag al vroeg om alles voor te bereiden. Al vanaf een uur of 12 stonden veel vrijwilligers de stamppotten te koken, spekjes te bakken en de zaal om te bouwen voor de ruim 200 gasten die die avond zouden komen eten. Ook dit jaar werd de stamppotmaaltijdactie in de Mellenshorst in Haren gehouden. Ellemijn Oosterhuis van World Servants: ‘Super fijn dat we dit jaar hier ook weer terecht konden! We kunnen super veel mensen kwijt in de zaal en ook de keuken is ideaal om voor zo veel mensen te koken!’ Met de maaltijdactie heeft World Servants Haren het mooie bedrag van ruim € 2.500,-opgehaald! Een van de World Servants, Stijn Bor geeft de volgende reactie op de mooie opbrengst: ‘We hebben hard gewerkt maar het harde werken heeft beloond!’ World Servants Haren wil iedereen bedanken die is komen eten ‘Het was een super gezellige en dankbare avond!’ De volgende grote actie van World Servants Haren is de dienstenveiling op 17 april om 20.00 uur in het Gorechthuis in Haren. Hier worden verschillende diensten en producten geveild zoals een vlucht in een zweefvliegtuig of een uitdaging in een escaperoom.