UPDATE PROJECT 2021

Hallo allemaal,

Als betrokkene bij onze actiegroep willen we je graag bijpraten over recente ontwikkelingen bij onze geplande reis. Maandagavond 15 maart organiseerde World Servants een live-zoommeeting om de deelnemers op de hoogte te brengen. Helaas hebben we geen positief nieuws (misschien heb je het al gehoord via onze sociale media): de projecten naar Rwanda en Oeganda gaan niet door. Sterker nog, geen enkele reis van World Servants zal dit jaar in het buitenland plaatsvinden. World Servants kwam wel met een alternatief: op project in Nederland. Als actiegroep van Puttershoek, zijn wij niet allemaal van plan hier aan mee te doen. Maar we vinden het in ieder geval heel tof dat World Servants zo druk bezig is (geweest) met het organiseren van dit alternatief! In deze update vertellen we u meer over deze beslissing en het alternatief.

Alternatief
Gezien de situatie rondom corona is het niet verantwoord om nu op reis te gaan. In plaats van een project in het buitenland, zouden wij daarom in Nederland kunnen bouwen aan verandering. Tien dagen lang, in de periode waarin we anders naar het buitenland waren gegaan, steken we onze handen praktisch uit de mouwen voor een groep mensen dicht bij huis. Alle deelnemers klussen bijvoorbeeld in en rond een daklozenopvang, een dagbestedingslocatie, aan een buurthuis of in een achterstandswijk. Daarnaast zouden we aan de slag kunnen gaan met activiteiten sámen met de doelgroep, zodat we hen en hun leefwereld beter leren kennen en begrijpen. Eigenlijk precies zoals op een World Servants-project dus, maar dan dichter bij huis.

Twee vliegen in één klap
Het project in het land waar wij naartoe zouden gaan wordt alsnog uitgevoerd, door de lokale partner met de lokale aannemers. Natuurlijk is het ontzettend jammer dat we daar niet zelf aan bij kunnen dragen, maar zo hoeft de gemeenschap niet langer te wachten op de voor hen zo noodzakelijke gebouwen. De gemeenschap heeft uitgekeken naar een periode van samenwerking, net zoals wij uitzagen naar ons project. Om betrokken te zijn, worden gedurende de projectperiode, alle mogelijkheden benut om contact met de Rwandese en Oegandese gemeenschap te leggen met foto’s, video’s en misschien een live verbinding zodat we kunnen meeleven met de situatie in de projectlanden.

Met de deelnemersbijdragen die we als actiegroep geworven hebben worden nu eigenlijk twee projecten gefinancierd: het project ver weg wordt ‘gewoon’ gebouwd zoals afgesproken. De impact in het zuiden is er dus. De impact dicht bij huis ook: de originele projectgroepen steken onze handen uit de mouwen in Nederland en gaan kennismaken met een doelgroep waarmee we toffe activiteiten kunnen ondernemen. De projectgroep die naar Rwanda zou gaan, gaat aankomende zomer bijvoorbeeld naar de wijk Zuidwest in Den Haag. We werken samen met de mensen uit de wijk en de stichting Present om de wijk leefbaar te maken, een plek waar buurtbewoners zich thuis voelen, kunnen genieten en waar ze trots op zijn.

Hoe wij ervoor staan wat betreft de projecten in Nederland
ELINE: Ik vind dat WS toffe alternatieven heeft bedacht, maar de inhoud van het toegewezen project zelf, spreekt me wat minder aan. Daarom heb ik ervoor gekozen niet mee te gaan naar Den Haag. Ik vind het wel jammer en hoop heel erg dat ik toch nog een keer in het buitenland de handen uit de mouwen mag steken.
JUDITH: Voor mij is de reden hetzelfde als de reden van Eline, daarbij speelde voor mij de cultuur ook een rol voor mijn deelname. Ik was erg benieuwd naar een nieuwe cultuur en wilde er graag kennis mee maken en dit is in Nederland natuurlijk erg lastig.
JOOST: Ik heb besloten om niet mee te gaan, omdat het project met niet heel erg aanspreekt. Het is natuurlijk erg goed dat ze een vervangend project hebben geregeld alleen vind ik het soort project toch heel anders.
ESTHER: Ik vind het belangrijk om ondanks alles toch dienstbaar te kunnen zijn in Gods Koninkrijk. En of dat nou in Rwanda is of in Den Haag. In beide plaatsen kunnen ze de hulp goed gebruiken. Tuurlijk, ik vind het echt heel jammer dat de reis naar Rwanda niet doorgaat. Maar ik maak graag gebruik van het alternatief dat World Servants aanbiedt.

World Servants is er in geslaagd om met de luchtvaartmaatschappij die ons zou gaan vervoeren, te regelen dat de tickets zonder veel kosten geannuleerd kunnen worden. De projecten in Nederland kunnen daarmee gefinancierd worden. Toch heeft de coronasituatie extra kosten met zich mee gebracht voor ondersteuning en impact van de reis omdat vorig jaar de projecten moesten worden verplaatst naar dit jaar. Meer hierover is te lezen op worldservants.nl/challenge2021. Jullie hulp daarbij wordt erg gewaardeerd!

Neem gerust eens een kijkje op worldservants.nl/werkvakanties voor alle projecten die komende zomer in Nederland worden uitgevoerd. Andere vragen over World Servants en corona kun je lezen op worldservants.nl/corona. Natuurlijk kun je ook altijd een de leden van de groep aanspreken, of contact opnemen met World Servants. Meer info over de Duckrace kun je lezen op geef.ws/duckrace.

Vriendelijke groetjes,

JOR World Servants
Joost, Judith, Eline en Esther

Ga naar de groepspagina

Esther de Haan

Heey, ik ben Esther en ik heb me aangemeld voor een WorldServants project. Dit wordt mijn eerste keer, en ik heb er nu al super veel zin in. In het dagelijks leven draag ik graag mijn steentje bij (figuurlijk en straks ook letterlijk) om mensen te helpen. Ik wil graag de mensen in Rwanda helpen met het bouwen, maar het lijkt me ook super tof om aankomend jaar acties te gaan organiseren!

Actiepagina van Esther