Directeur Gerben over het jaar 2020

18 dec 2020 - 17:54 | Gerben Huisman

Aan het einde van het jaar vertelt directeur Gerben Huisman over hoe hij het afgelopen jaar heeft beleefd, lees mee met het volledige interview.

In het afgelopen jaar werden alle projecten geannuleerd. Het verraste mij wat voor enorme flexibiliteit, creativiteit en veerkracht naar boven kwam bij onze vrijwilligers, partners, deelnemers en collega's. Alles stond klaar om er een prachtig jaar van te maken, maar voor het leidersweekend werd het duidelijk dat dingen toch anders moesten. Plannen moesten worden aangepast, maar het motto was 'we gaan er ondanks alles voor'. In een razend tempo hebben vrijwilligersteams alles omgegooid, er zijn wel twintig scenarios bedacht hoe het weekend eruit moest komen te zien. Wat kan wel, wat kan niet. Super gaaf was dat het World Servants Festival wel werd gehouden, maar in een totaal andere setting en opzet. In een middag werd 1200 uur vrijwilligerswerk weggezet. Je zou zeggen gekkenwerk, maar het werd wel geregeld. Dat laat de kracht van World Servants zien; er zit heel veel liefde voor de club.

Dat zie je bij de medewerkers en vrijwilligers, maar ook bij de deelnemers. Het feit dat er 1.100 jongeren zijn die zeggen: 'ik ga volgend jaar gewoon mee en ik haal even €2600,- op. Het lukt in 2020 niet, dan ga ik in 2021 wel mee'. Jongeren in een leeftijdscategorie die vol is van dynamiek en dan gewoon een jaar vooruitkijken. Met studie en bijbaantjes is dat best ingewikkeld. Dat laat een enorme betrokkenheid bij de club zien. En vervolgens zeggen wij: 'fijn dat je meegaat, maar wil je ook nog even extra geld ophalen met de challenge?' Dat is niet niks. In die jongeren zit echt kracht en toewijding om te dienen. Er zijn 350 jongeren die zich dit jaar hebben aangemeld om mee te gaan. Ze hebben echt een passie om te willen bouwen aan verandering, dat maakt mij heel erg enthousiast. 

Het word soms zo vanzelfsprekend om weer een jaar te doen wat we doen. Nu werd de hele wereld ontwricht door iets wat je niet eens kunt zien. Het maakt mij ook nederig. En dankbaar voor wat we hier in Nederland hebben. In onze projectlanden is een dag niet werken een dag geen loon en daarmee een dag geen eten. Als wij even geen zin hebben om te koken doen we even thuisbezorgd. De context van de rijkdom die we hebben wordt uitvergroot. En dan te weten dat er 1.100 jongeren klaar staan om te bouwen aan verandering, dat maakt mij dankbaar.

Er is door de actiegroepen echt een slag gemaakt naar coronaproof actievoeren. Sterker nog, sommige deelnemers verdienen aan corona. Een deelneemster vertelde in ServantsLive dat ze duizenden euro's had opgehaald met het verkopen van mondkapjes. Groepen gingen boodschappen bezorgen of wc-rollen verkopen; dienstbare acties. Of een online pubquiz of een veiling, welke ik met mijn eigen actiegroep in Leeuwarden ga doen. Je gaat dingen die je normaal fysiek zou doen, nu online doen. Sommige actiegroepen hebben even een duwtje in de rug nodig, maar dat is bij 'normale' jaren ook zo. De acties gaan gewoon door, kijk maar eens naar het actieplatform, het staat niet stil. Zij, de jongeren, zitten niet stil.

En ook op kantoor en bij de vrijwilligers is er een slag gemaakt. Er wordt door de medewerkers thuis gewerkt, wat een enorme verandering is. We houden online de weekopening en het koffiemoment, om zo verbinding met elkaar te houden. Maar ook de setups kunnen niet allemaal doorgaan, omdat reizen nog niet mogelijk is. Veel setups zullen daarom online plaatsvinden. ServantsLive is opgezet, om contact te houden met de deelnemers en hun te motiveren. Totaal nieuw en een enorme onderneming. Er is veel flexibiliteit en motivatie om door te gaan. Dat vind ik echt heel erg mooi. 

Natuurlijk was er heus veel teleurstelling. Ook bij de projectcoördinatoren. Veel landen werken al lang met ons samen en kennen ons goed, ze weten dat we nog gaan komen en ik ben dankbaar voor hun vertrouwen. In enkele gemeenschappen zouden we voor het eerst komen, je merkt daar wat meer onzekerheid, maar ook hun coördinatoren geloven dat we gaan komen. We hebben ervoor gezorgd dat de funderingskosten uitbetaald werden. Daarmee geven we ook een signaal af dat we gaan komen. Dit is niet het einde, maar een vertráging. Zo zitten we er ook echt in. 

Vorig jaar overkwam Corona ons echt, wisten we niet of we misschien nog een deel van de reizen door konden laten gaan. Dit jaar willen we dat besluit om wel of niet te gaan eerder maken. 

Aan alle jongeren die dit lezen wil ik zeggen dat ik enorm dankbaar ben voor de flexibiliteit die jullie laten zien en ook voor de liefde om echt te bouwen aan verandering. Dat vind ik echt prachtig. Jullie zijn echt vastberaden en daar geniet ik heel erg van. Houd dat vol, ga er gewoon voor want wat je doet is gewoon van eeuwigheidswaarde. Je gaat hoe dan ook bouwen aan verandering, dat doe je in je eigen leven, in je omgeving waar je nu al actievoert, waar je nu al betrokken bent in je eigen kerk. Daar gebeurt al verandering, maar ook de verandering die we laten zien naar onze partners. Die zien gewoon het houd niet op als het een jaar even niet kan. Nee we bouwen door, de jongeren willen door. Houd vol, ga door met actievoeren. Op die manier kun je ook laten zien dat je in deze donkere tijd heel veel dingen wel kunt. Juist die creativiteit en wendbaarheid van de jongeren, dat is gewoon goud. Hopelijk kunnen we dit vasthouden, dan zie ik er heel erg naar uit om weer te gaan bouwen aan verandering in de projectlanden.