LW19 | De leiders zijn klaargestoomd

Geplaatst op 24 mrt 2019 - 21:45

Afgelopen weekend was het weekend van de leiders. Meer ontdekken en leren van elkaar was het doel, om zich zo voor te bereiden op aankomende zomer.

Vrijdag stond alles in het teken van risico's, veiligheid en agressie. In de ochtend kregen leiders informatie over hoe je risico's kunt signaleren en de veiligheid kunt bewaken. Wat is een risico? Wanneer is veiligheid gegarandeerd? In de middag ging het over agressie, en kwamen er acteurs de leiders flink aan de tand voelen. Hoe reageer je op agressie? Hoe reageert je lichaam automatisch? Wat kun je doen om je lichaam en gedachten onder controle te houden? Welke soorten agressie zijn er? Hoe kun je een agressief iemand beïnvloeden? Toen de leiders weer wat bekomen waren na het avondeten werd in groepjes geoefend met situaties. Bijvoorbeeld wat is de noodprocedure?

Op zaterdag was het programma voor alle leiders vol. De teams werden bemoedigd over het werken met jongeren, over hun eigen kwaliteiten en de uitgedaagd over de mix van alle kwaliteiten in hun team. Onder andere met de DISC-methode werd gekeken naar hoe je elkaars kwaliteiten opbouwend kunt gebruiken. Ook was er een uitdagende outdoor onder leiding van een trainer. Elk groepje had verschillende opdrachten waarbij 'samenwerken' centraal stond. Bijvoorbeeld het bouwen van een zo hoog mogelijk bouwsel, met beperkingen: zonder te praten en met alleen je linkerhand in gebruik. Maar ook het beklimmen van de 'Jacobstoren', wat een uitdagende opdracht was waar veel bij gelachen werd en waar uiteindeijk twee teams te top haalden. In de avond was er ruimte voor de setuppers van de projecten. Zij mochten de leiderteams informeren over alles wat ze hadden voorbereid, besproken en gezien tijdens hen setup-reis.

 Zondag werd er gevierd! Na aanleiding van de tekst Samuël 17: 48-51, werd er nagedacht over het jaarthema Outgrow Yourself: dare to serve. Tijdens de lunch werd er nog volop over gesproken binnen de teams. Vervolgens was het tijd voor de taak-gerichte workshops. Alle leiders gingen naar een workshop over hen eigen taak, zo kregen de medische leiders hun medische tas, bij de toeristingleiders werd het Jenga-spel gespeeld en bij de cultuurleiders werd de ideale cultuurleider geknutseld. Aan het einde van de middag kwamen alle teams weer bij elkaar, na de middagsluiting was er een einde gekomen aan dit waanzinnige trainingsweekend.

De leiders hebben in dit weekend vol informatie en indrukken, elkaar beter mogen leren kennen. Meer leren over elkaars kwaliteiten, grenzen, wensen en doelen. Maar ook over leidersstijlen en elkaars krachten bundelen. Vol informatie, training en ideeën gaan de teams verder in de voorbereiding naar het project. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.