NL1321 | Eieren, eieren en nog eens eieren

Geplaatst op 10 aug 2021 - 18:03

210 eieren verder zijn we inmiddels hard aan het werk in de timmerwerkplaats. 

De eerste twee bouwdagen zitten erop! 210 eieren verder, ja we eten met ontbijt, lunch, avond eten en ’s avonds eieren. Het skelet van de muren staan overeind, bijna de helft is al helemaal dicht getimmerd. Ook met isolatie ertussen. Als je iemand wil inhuren voor muren waar moeilijke hoeken inzitten moet je Arno en Ottolien vragen. Na veel meten, zagen en boren is het hun gelukt om het skelet voor de moeilijke hoeken te maken.

Maandag gingen Jan en Jan, jaa we hebben twee Jannen in de groep. Jan Lanser en Jan van der Leest. Jan van der Leest is onze hoofdleider. Ze gingen de hulpboeren helpen. Jan L. ging samen met de hulpboer de kippenstal in. De geur zat maandag avond nog in zijn neus. Jan vd L. ging helpen met de dieren voeren, honden uitlaten en eieren op pallets stapelen. De tolk mocht ook helpen met eieren wassen. Ze kunnen geen ei meer zien. Er worden hier ongeveer dagelijks 20.000 eieren gelegd. Dinsdag waren Jelte en Debora aan de beurt. Debora deed de dieren en Jelte mocht helpen bij de eieren.

Dinsdag middag werd de eerste kinderwerk gegeven door Ottolien en Eva. Ze hadden het over de Ark van Noach en dan vooral over de regenboog. Ze hebben uit de bijbel gelezen, een regenboog geknutseld, gezongen (ook in gebarentaal), regenboog fruit en groente eten, skittle proef gedaan. Daar was het heel mooi om de reactie van de kinderen te zien. Ze vonden het heel mooi om te zien hoe de kleuren naar het midden vloeiden.

Dinsdag ochtend waren we aan het bouwen. Opeens kwam er een dove man, hij is twee keer per week op de gebarenboerderij, daar is hij vaak met hout bezig. Hij kwam binnen met een verbaasd gezicht, wat heel snel veranderde naar een vrolijke, enthousiaste gezicht en hij straalde helemaal dat wij dit aan het doen waren. Ook een groot deel voor hem, omdat hij heel vaak in de timmerwerkplaats bezig is. Hij keek verwonderd naar het plafond wat een meter hoger is. Vroeg waar de deur kwam of de ramen. Ook liet hij ons vol trots zien wat hij allemaal heeft gemaakt. Toen wij, de zussen[LB1]  Bosch, bezig waren met de raam wilde hij ook heel graag helpen en gaf ons tips. Soms had hij bedenkingen of we het wel goed deden, maar uiteindelijk was het wel goed. Door zijn reactie en verwondering krijgen we meer motivatie. Want uiteindelijk doen we het voor hem, en anderen die in de timmerwerkplaats bezig gaan zijn. Zijn enthousiasme en hoe zijn gezicht straalde is bijna niet te beschrijven, zo mooi! 

Dinsdagmiddag hebben we 2 gasten ontvangen, Wouter en Yael. Ze rijden met de roadtrip auto van World Servants door Nederland en gaan langs elk project. Ze blijven een nachtje slapen en gaan morgen er weer vandoor. Volgende week dinsdag komt de film online op World Servants instagrampagina.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.