NL1821 | De eerste werkdag

Geplaatst op 13 aug 2021 - 19:28

De eerste bouwdag is van start gegaan. De spieren zijn aangespannen en de eerste klodders verf zitten op de muur. Het project is nu echt begonnen!

Vanochtend vroeg om 7 uur werden we vrolijk wakker gezongen door Lize. We moesten dan ook al snel uit bed, want om half 8 moesten we klaar zitten voor de eerste goedemorgen gesprekken. We zijn uiteen gegaan in kleine groepjes van vier om samen goeie gesprekken te voeren, waarna we om 8 uur lekker konden ontbijten. Nadat onze maag weer goed gevuld was, zijn we vol goede moed op de fiets gestapt naar Philadelphia. De taken werden verdeeld en we gingen aan de slag. Er is een groepje begonnen met het afplakken van de muren, een ander groepje heeft planten gepoot en nog een klein groepje heeft geschilderd met de cliënten. Tijdens het werken werden we af en toe vriendelijk begroet door de cliënten. Zo kwam Ryan bijvoorbeeld langs om onze namen te vragen.

Om 11 uur stond er koffie en thee voor ons klaar, wat door een cliënt was klaargemaakt. Deze cliënt zal de hele week voor ons de koffie en thee verzorgen. Wat erg leuk is, omdat ook zij daar ontzettend van geniet. Na de koffie zijn we verder gegaan met schilderen en onkruid trekken en hebben daarna genoten van een lekkere broodlunch. Daarna zijn we weer verder gegaan met werken. We hadden 's ochtends als doel gesteld om aan het eind van de dag bijna alle muren geschilderd te hebben. We hebben ons hier na de lunch dan ook goed voor ingezet. Af en toe kwam er een bewoner langs om de muren te bewonderen. Er werd vaak benoemd dat ze het mooi vonden, wat erg leuk was! Ook was er een cliënt bij, die het allemaal wat gek vond. Het was erg gezellig en aan het eind van de dag waren alle muren geschilderd!! Volgende week kunnen we er bloemetjes en vlinders op schilderen! Ook is het bos vanmiddag goed onder handen genomen.

Iedereen heeft vandaag erg goed zijn best gedaan en we hebben genoten van de cliënten, het weer en elkaar. Om 5 uur zijn we weer op de fiets gestapt naar ons huisje. Na een tijdje wachten op een van de leiders met de sleutel (die dus nog onderweg was, toen de rest alweer bij het huisje was) konden we naar binnen. Een deel van de groep heeft toen zelfs nog lekker gezwommen. Rond kwart over 6 stond er weer een heerlijke maaltijd lasagne voor ons klaar, die een paar mensen van een kerk in de buurt hadden gemaakt. Hier hebben we heerlijk van genoten. Na het eten hadden we nog lekker tijd voor onszelf en tijd om even te douchen. Vanavond zullen we nog een geloofstukje hebben en een gezellige tijd met elkaar. Dus al met al was het een heel geslaagde dag!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.