NL1921 | Uitkiek'n, Commotie in Kampen

Geplaatst op 10 aug 2021 - 22:51

De mannen waren gister al aan de vlonder begonnen, maar vandaag kon het echte werk beginnen. Met het (schijnbaar) grootste gemak werden de funderingspalen de grond ingehamerd en werd het frame in elkaar geschroefd.

Vanochtend had onze groep een wat moeizame opstart, waar zelfs liters koffie nog geen energie in konden krijgen, maar gelukkig kwam er snel leven in de brouwerij. Omdat er nog steeds een heel aantal klussen open stond, kon iedereen razendsnel weer aan de slag. Gisteren waren er nog twee deelnemers bijgekomen, dus ons klusteam wordt alleen maar groter. We zijn nu op het punt gekomen dat de tijd voorbij vliegt zonder dat we door hebben dat dat gebeurt.

Na een hoop geklooi met het schoonmaken van de kwasten en rollers, kon eindelijk de voorkant van de stacaravan worden geverfd. Naast de drie lagen die de caravan heeft gekregen, moeten er ook nog zonnebloemen op komen. Merel had daarvoor een mooie website, waarmee we mallen kunnen printen om gemakkelijk en mooi deze bloemen te realiseren. De caravan blijkt nog wel een enorme klus, maar de nieuwe handen worden goed benut.

De mannen waren gister al aan de vlonder begonnen, maar vandaag kon het echte werk beginnen. Met het (schijnbaar) grootste gemak werden de funderingspalen de grond ingehamerd en werd het frame in elkaar geschroefd. De grove lijnen liggen nu gelukkig, dus het voorwerk is gedaan. In de voortuin was de mooie vlonder gebeitst door Hannah en Annelot, die voor het gemak maar even een afdakje hadden gemaakt tegen de regen, zodat de regen geen roet in het water gooide. 

Voor in de tuin moesten ook wat leidingen en bekabeling worden aangelegd, dus de graafmachine werd maar even gebeld. Ook de autos stonden niet op de juiste plaats, dus menig rijder werd opgeroepen om hun ijzeren ros van een nieuwe stal te voorzien. Bij het zitje rondom de boom is het stevige, robuuste frame neergezet en is alles klaar om het zitje mooi af te werken.

Vanmiddag was het tijd om naast het werken bij Jaap en Gea ook er met de groep eropuit te trekken. Met een golfclub en twee balletjes werden we het goed gevulde Kampen ingeleid om daar even de boel onveilig te maken, maar ook om ondertussen wat cultuur en geschiedenis te snuiven van deze mooie Hanzestad. We kregen daarbij veel bekijks van de lokale mensen die maar al te benieuwd waren, waarom dit stelletje malloten een gevaar vormde voor de rust.

‘s Avonds mochten we weer eens een keertje zelf koken, maar omdat er nog wat extra gasten kwamen eten is er maar voor de gemakkelijke optie gekozen. Het werd patat, maar wel met een heerlijke gezonde salade erbij. Deze avond mochten er ook drie mensen bij ons te gast te zijn die ieder op hun eigen manier met hetachtstewerk te maken hebben gekregen. Het waren indrukwekkende verhalen die op de deelnemers, maar ook op de leiding een grote impact hebben gehad. We mochten alle vragen stellen waar we aan konden denken, gekke vragen bestonden er niet. Er zijn mooie gesprekken hieruit voortgekomen. Ik ben erg moe en wil wel graag naar bed, dus morgen pas weer meer nieuws uit Kampen. 

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.