SL218 | Swingende zondag in Kambia

Geplaatst op 12 aug 2018 - 23:02

Vandaag een verslag van Cees hoe de zondag is verlopen in Sierra Leone.. 

Zondag rustdag. Uitslapen tot half acht. Heerlijke broodjes voor het ontbijt met gebakken ei. Om negen uur moesten we klaar staan. Halftien begon de kerk. Het was ongeveer anderhalve kilometer. We waren de eerste. Maar gelukkig kwamen er meer. Eerst een uur bijbel studie waar we als groep echt bij betrokken werden. Daarna een uur worship wat vooral hard was maar niet altijd te verstaan. Het zelfde gold voor de preek toch hadden er veel wel de essentie mee gekregen. Ons collecte geld mochten we dansend naar voren brengen. Ook mochten we twee nummers zingen. Ons tweede nummer was er één in hun taal. De hele kerk zong en klapte mee en de dominee kwam bij ons staan om mee te zingen. 

's Middags gingen vier mensen naar Dibya, een dorp waar Woeld Servants twee scholen, lerarenwoningen en een huis voor de verpleegkundige gebouwd heeft. Zelf was ik bij twee van deze projecten aanwezig. Opdracht voor de deelnemers was om twee mensen te interviewen om er achter te komen wat deze projecten voor veranderingen  gebracht hadden in het dorp en hun leven. Doordat de school meer leerlingen trok uit de omgeving, verbeterde de economische toestand in het dorp. Er werd meer geld bedient waardoor inwoners makkelijker de school konden betalen. De leraren zijn uiterst tevreden omdat ze naast de school kunnen wonen.  Een local van het eerste project had gehore gegeven aan het verzoek van de Imam. Of World Servants een kerk kon bouwen voor de christenen in het dorp. World Servants heeft dat niet gedaan.. maar deze deelnemer is in zijn dorp een actie begonnen en de kerk staat er nu. Grote impact en ontwikkelingen. 

Zo lekker naar bed en morgen lekker bouwen. Groeten uit het vreselijk natte, maar nog steeds gezellige Kambia

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.