VBW19 | Welkom groep!

Geplaatst op 5 mei 2019 - 01:07

De zaterdag van het #VBW19 in Heino. Een dag die begon met zon! Lees meer over wat er deze dag allemaal is gebeurd…

In de vroege uurtjes stonden de leiders op, de één kwam verkleed naar het ontbijt, de ander nam hele bouwwerken mee. Op het aankomstplein werden de plekken ingenomen, rond 08.30 uur stond het plein vol met verklede leiders, leiders met verf aan hun voeten en leiders in zwembadjes. Vol enthousiasme stonden ze te wachten, tot de éérste deelnemers zouden arriveren.

Rond 08.45 uur kwamen de eerste deelnemers binnendruppelen, met gespannen hoofden en grote tassen. Ze zochten naar het bordje met de juiste projectcode, waar ze vervolgens tegen hun enthousiaste leidersteam aanliepen.  

In de huisjes werden de groepen verzameld, na de inschrijving was er een moment om kennis te maken. Al snel waren de groepen welkom in de grote sporthal, waar het eerste programma van start ging. Hier werd iedereen welkom geheten, het jaarthema geïntroduceerd, dacht iedereen hierover na en werd er geluisterd naar twee ervaringsverhalen.

Na de lunch hadden de groepen teambuildingsactiviteiten buiten op het sportveld. In verschillende spellen werd de samenwerking getest, de communicatie op de proef gesteld en de bouwkwaliteiten benut. De regen en hagel waren zo nu en dan aanwezig, maar de zon brak gelukkig nog vaker door. Het weer was daarmee beter dan verwacht, wat voor veel opluchting zorgde.

Naast de activiteiten buiten, werden in de huisjes de deelnemers van informatie voorzien over hun project. Door de leiders werd er door middel van presentaties of op andere creatieve manieren verteld over de bouwplannen, de cultuur, het medische gedeelte, de regels, het GMG en het kinderwerk.

Aan het einde van de middag mochten de eerste groepen weer aansluiten voor het buffet. In tegenstelling tot de lunch, dineerden wel alle groepen in het restaurant. Dit zorgde voor enig oponthoud, maar dit gaf weer meer ruimte voor gesprekjes onderling om elkaar beter te leren kennen.

Toen iedereen de hamburger of macaroni achter de kiezen had, begon het avondprogramma in de sportzaal. Op een respectvolle manier werd er stil gestaan bij 4 mei, de Nationale Dodenherdenking werd via het scherm live gevolgd. Dit werd afgesloten met een gedicht en een passend lied.

Vervolgens ging het programma over naar de ‘World Servants Gym’. In de Gym werd een nieuwe deelnemer: Isa, gevolgd in haar zoektocht naar een goede voorbereiding voor haar eerste project. In haar persoonlijke schema kwamen onder andere een 0-meting, leefstijlcoach, pauze en cooling-down aan de orde. De leefstijlcoach vertelde meer over groei en in de pauze werd er een interview gehouden met twee leiders. In de sportschool werd óók gesport, een spel met ballen,  en een ander groot spel met allerlei opdrachten zorgden voor de vertrouwde chaos.

Na al dit zweten in de WS-gym was er tijd om uit te rusten bij het kampvuur, in de huisjes of met een bitterbal bij de kiosk. Rond 23.15 uur was er nog voor de liefhebber een avondsluiting in de sporthal. Welterusten en tot morgen.

 

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.