ZA418 | Ondergedompeld in de Zambiaanse cultuur

Geplaatst op 17 aug 2018 - 17:07

Vanuit een mooi, warm en zeer gezellig Zambia een kort verslag van de afgelopen dagen!

In het kort, we vermaken ons hier UITSTEKEND!

Na een busreis van ruim 11 uur zijn we woensdag goed in Katondo aangekomen. Na snel de slaapplekken te hebben ingericht, hebben we heerlijk gegeten en lagen we al snel te snurken.

Donderdag begon de dag om 07:00u. Iedereen had een nacht van 9 uur gehad dus we waren weer lekker uitgerust. Om 08:00u zou de ‘welcoming ceremony’ starten. Wij Hollanders waren al ingelicht over het Afrikaanse tijdsbesef, dus wij stonden 09:00u gewassen en gestreken klaar. De lokale community liet nog even op zich wachten, maar rond 10:15u begonnen we echt. We hebben verschillende dansen gezien, uitgevoerd door mensen uit verschillende kerken. De oudsten van de verschillende delen van het dorp hebben zich voorgesteld en een paar woorden gedeeld. Ook wij Hollanders lieten ons niet ongehoord en we hebben naast een praatje van de hoofdleider ook twee liederen ten gehore gebracht. Drie uur later, volgens Moffat ‘the longest ceremony ever’, kwam alles tot een einde en zijn we overspoeld met cadeaus. Zo hebben we een geit van goed 50kg gekregen, drie kippen en heel veel eieren!
Iedereen was diep onder de indruk en vond ook dat de drie uur voorbij waren gevlogen. Het was heel erg leuk en het was een ontzettend warm welkom!

In de middag hebben we kennis gemaakt met het bouwen, de eerste stenen zijn gelegd en iedereen heeft kennis gemaakt met ‘dagga’ (cement) en ‘bliks’ (stenen).
Na het eten hebben Moffat en Collins ons meer verteld over de cultuur in de omgeving en de levenswijze van de mensen in Katondo. Dit maakte op sommigen een diepe indruk, dus we hebben nog even nagepraat.

Snacks van de dag:
- Theo ontdekte verborgen danstalent en heeft hier ook de heldenhelm voor gekregen.
- Jelmer had wat energie over en wist 50 kinderen helemaal uit te putten!
- Anne v. B. heeft voor het eerst in haar leven een kip vastgehouden.

Vandaag werd onze nachtrust ruw verstoord door onze constant mekkerende geit, die om onbekende reden naast de slaapzalen was gestald voor de nacht. ‘s Morgens werden er dus ook enkele verwensingen geuit aan het adres van ons avondmaal en heeft de hoofdleider na het ontbijt en de GMG persoonlijk zorg gedragen voor een goede nachtrust de komende nacht. Enkele deelnemers waren zeer enthousiast over deze daad en hebben goed geholpen de geit verder te bereiden. Ook enkele kippen hebben het einde van de dag niet gehaald; ook hier stonden enkele deelnemers aan het begin van een goede maaltijd.

Het bouwen vrijdag vlot goed, muurtjes zijn nu op borsthoogte dus het metselen heeft een ieder snel onder de knie. Het kinderwerk vanmorgen was een groot succes, de opkomst was niet zo groot maar wel heel gezellig! Noach is vol verve uitgebeeld en de bootjes die gevouwen zijn, zien we de hele dag voorbij komen.

Snacks van de dag:
- Myrthe weet nu wat ze wil worden, slager!
- Henrita was niet te stoppen met het stenen smijten, alle mannen waren diep onder de indruk!
- Iris H. vond al het slachten maar niets en heeft zich volledig op het metselen gestort. Haar dubbelsteense buitenmuur is een juweeltje!

Morgen ochtend gaan we nog even bouwen en in de middag krijgen we een uitgebreide tour door het dorp. We hebben er zin in!

Heel veel lieve groetjes uit Katondo!
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.