ZW217 | Een frisse start van de laatste week in Zimbabwe

Geplaatst op 22 aug 2017 - 11:08

Na een gratis 'douche' bij de Victoriawatervallen heeft de groep zich weer op de bouw en op het kinderwerk gestort. Gisteravond laat ontvingen we het volgende bericht:
 

Door een indrukwekkend weekend bij de Victoriawatervallen zijn we de gebruikelijke (energie)dip in de 2de week weer te boven gekomen. Vandaag, maandag 21 augustus, heeft iedereen zich weer op de bouw en het kinderprogramma gestort. Maar eerst meer over het weekend.

Het plan was vroeg, om 05:00 uur ‘Nederlandse tijd’ te vertrekken, maar de bussen hadden vertraging en dus werd het 06:30 uur ‘Afrikaanse tijd’. In dit land moet veel met kunst en vliegwerk geregeld worden, zoals voldoende diesel en een vergunning. Onderweg werden we regelmatig aangehouden en werd telkens hetzelfde gecontroleerd. In sommige gevallen trof onze begeleider een ‘regeling’ met de politie en konden we verder. Tegen 14:00 uur kwamen we aan in het Zambezi National Park waar we acht huisjes met zicht op de Zambezi tot onze beschikking hadden. Aan de overkant ligt Zambia. Met onze twee bussen en een gids trokken we het park in dat zich zo’n 70 km lang uitstrekt langs de Zambezi en overloopt in het Hwenge National Park, dat zo groot is als België. Tja, probeer dan meer eens een leeuw of een luipaard te vinden. Daarvoor moet je net op de goede tijd en plek zijn. Wel zagen we verschillende dieren, zoals giraffes, antilopen en goeddoes van dichtbij en op de terugweg kwamen we nog enkele olifanten tegen die ons van een afstandje gadesloegen maar rustig dooraten. ’s Avonds aten we samen buiten bij het meest centraal gelegen huisje. Het vlees maakten we klaar op het vuur – een echte ‘braai’ volgens de kenners. Al gauw vertrokken de eersten naar hun huisje voor een douche met warm water, een spiegel en een ‘echt bed’ om in te slapen.

Voor het wakker worden op zondagmorgen hadden we geen wekker nodig. De apen om ons heen maakten zoveel lawaai dat bijna iedereen op tijd wakker was. Na het ontbijt stonden we kort stil bij Romeinen 5 vers 5: God heeft zijn liefde in onze harten (uit)gestort door de Heilige Geest, die hij ons gegeven heeft. God’s liefde, het offer dat zijn zoon Jezus Christus bracht, is enormer dan de 10 miljoen liter water die per seconde over de rand van de Victoria Falls wordt gestort. Na het ontbijt vertrokken we om deze waterval, een van de zeven wonderen van de natuur, zelf te aanschouwen. Met elkaar liepen we langs de verschillende plekken die ons een bijzonder uitzicht gaven op de 1,1 km lange waterval waar het water op sommige plekken 110 meter naar beneden valt. Dit veroorzaakt op sommige plekken een watergordijn en daar krijg je dus ook een gratis douche bij. De meeste tijd ging op aan het maken van foto’s. Maar uiteindelijk kwamen we toch allemaal weer bij de uitgang. Een enkeling deed nog een aankoop bij de aanwezige souvenirverkopers. Op naar de stad voor de ‘Pizzaparty’, want Mariëlle was jarig! Eenmaal klaar gingen de pizza’s erin als pizza’s en moe maar voldaan begonnen de ‘20 Dutchies en 13 Zimies’ aan de lange rit terug naar ‘huis’.

De afgelopen twee weken is het trainingscentrum ons thuis geworden, waar we wonen, werken, plezier maken, naar de sterren kijken en veel met elkaar delen. Dat we ons thuis voelen, blijkt uit de indrukwekkende persoonlijke verhalen die we met elkaar delen. Als broers en zussen bemoedigen en ondersteunen we elkaar hierbij. 

Zondagavond 13 augustus was het ‘Dutch Night’ waarin 'Willem-Alexander' en 'Maxima' samen met ons Koningsdag kwamen vieren. Koekhappen en ballonnentrappen zorgden voor veel hilariteit net als de Nederlandse les en het zingen van ‘Brabant’ van Guus Meeuwis. Kortom het was een dolle boel.

Dinsdag 15 augustus waren Loes en Michael Harry jarig. Beiden werden 25 jaar. Hun verjaardag en die van Mariëlle hebben wij deze dag uitgebreid gevierd met onder andere ’s avonds een knallende ‘Suprise Party’ met taart, frisdrank en cadeautjes en kaarten die we uit Nederland hadden meegekregen.

Onze beide kokkinnen zijn kanjers die dagelijks voor heerlijke voedzame maaltijden zorgen. Iedereen was vanmorgen bij het ontbijt blij met zijn kom warme pap. Nog steeds valt het sommigen niet mee om ’s morgens onder de dekens vandaan en uit de warme slaapzak te komen.

Het aantal kinderen bij de verschillende activiteiten varieert van 80 tot 180. Bij de derde en laatste dag van het Lifeskills programma (over relaties en huwelijk) waren er 70 oudere kinderen (tieners). Aan de  2de sessie van het voetbal en hygiëne programma namen 80 jongeren deel. De lokalen en werkplaatsen zijn flink opgeknapt en de werkzaamheden aan de kippenschuur en de varkensstal ronden we vandaag zoveel mogelijk af. Nadat  er water in gedaan was bleek de betonnen vistank toch nog op één plaats te lekken, dus dat zijn we nu nog aan het herstellen zodat het water erin blijft en hij gebruikt kan worden. Op de muur van de metaal werkplaats hebben we een muurschildering gemaakt,  naast de muurschildering van ZW117.  Vanavond lezen we nog de laatste groetjes voor die we vanmorgen hebben opgehaald en daarna gaat het los op de ‘Talent Night’.

Dinsdagochtend gaan we de bouw afronden en opruimen. ’s Middags is het kinderfeest en ’s avonds sluiten we het project met elkaar af. Woensdagmorgen nemen we afscheid van de Zimbabwaanse deelnemers en vertrekken we naar Harare. Daar overnachten we om dan donderdagmiddag aan de terugreis naar Nederland te beginnen. We zien ernaar uit om jullie weer te zien. Met de hartelijke groeten van ons allemaal.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.