EC116 | Eerste indrukken vanuit Ecuador

Geplaatst op 27 jul 2016 - 09:27

Bij dezen de hartelijke groeten vanuit La Compuerta. Het gaat erg goed met ons.
Na een lange reis hebben we de eerste nacht heerlijk in een hotel met echte bedden geslapen. De volgende ochtend zijn we met een goede bus, inclusief airco, rustig naar La Compuerta gegaan. Voor iedereen een verrassing: de mensen hier wisten pas ruim een maand dat we zouden komen....

Ondanks dat was er een hartelijke ontvangst door een aantal boeren van de cooperatie.
De slaaplocatie is wat krap; we halen denk ik wel het record "hoeveel mensen passen er onder één klamboe". Beetje warm, maar vooruit.
Zondag hebben we veel overlegd  en ongeveer een uur of vier gewacht voor de boodschappenploeg terug was. Uiteindelijk aten we om acht uur en toen wilde iedereen graag naar bed.
Bij aankomst was er een klein begin gemaakt met de fundering. De aannemer is maandag voor het eerst ter plaatse geweest. De hele groep is al fanatiek begonnen. De eerste kolommen zijn gestort, er zijn gaten gegraven voor de fundering van een drooggedeelte, kantoor, toiletten en een ruimte voor de apparatuur om verder te drogen. Vandaag, dinsdag, gaan we beginnen met metselen! Alles verloopt zeer voorspoedig dus, met veel hulp van de betrokken cacaoboeren.
We eten fantastisch, rijst met vis en salade, kip met rijst en aardappelen, empenada´s met Ecuadoriaanse kaas, gebakken banaan met chocopasta en schuddebuikjes, vers sap, papaya, ananas, sinaasappels, grapefruit, geproefd van de gelei om de cacao bonen heen, passievruchten juice, en voor vandaag krijgen we boomtomaten. Alles met voldoende cola, fantastisch dus!
Daarnaast hebben we de eerste verjaardag al gevierd, die van Aron, met een heerlijke chocoladetaart. Dat belooft nog wat voor het vervolg want we de dag erna hebben we gevierd dat Jasmijn 16 jaar is geworden.
Iedereen zorgt goed voor elkaar.
Speciale medelingen vanuit de groep,
Martine: Chris is erg blij met de vis.
Met Pieter gaat het goed, met Anne Smeets gaat het steeds beter.
We zijn volop bezig met het plannen van uitjes, bezoekjes aan gezinnen etc. Dat gaat de komende dagen vorm krijgen. Het kinderwerk hebben we van 650 toch maar teruggebracht naar 100 kinderen. We peinzen nog of we toch voor alle kinderen iets kunnen doen.

Hartelijke groeten vanuit Ecuador,
Erika Klooster.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.