SA116 | Een levenservaring rijker

Geplaatst op 27 jul 2016 - 09:53

Deze keer een verslag van een aantal deelnemers van de groep.

Na afscheid genomen te hebben van onze geliefden zijn we om 21:50 uur opgestegen richting Dubai. Na een zeer voorspoedig eerste uur vliegen werd Harmen verrast door een aantal gezellige stewardessen. Hij werd die dag namelijk 21, oftewel financieel volwassen. Nadat we in Capetown aangekomen waren, werden we hartelijk ontvangen door onze zeer gewaardeerde chauffeurs die ons de komende weken gaan vervoeren door Capetown en omstreken. Ze brachten ons na enig zoeken naar onze verblijfplaats voor de eerste nacht in Crossroads, een deel van Khayelitsha. Onderweg hebben we voor het eerst de realiteit van een township gezien. Hier hebben we geslapen, knakworsten gegeten en kou geleden. De volgende morgen zijn we vertrokken in de Mfesane bussen naar de Gereformeerde Kerk; een ontzettend bijzondere ervaring. Later die dag zijn we afgereisd naar de westcoast; onze bestemming voor de komende twee weken. Nadat we aankwamen, hebben we  gegeten in de plaatselijke kerk. Pasta met kippenbout of iets in die richting. Deze maaltijd smaakte wederom goed. ’s Avonds hebben we ook nog wat met elkaar gezongen. Niet te langzaam uiteraard. Na nog even gezellig nagebabbeld te hebben, zijn we gaan slapen. De volgende dag begon om 07:00 uur met een lekkere muffin als ontbijt. Daarna vertrokken we naar het hoofdkantoor van Mfesane waar we geinformeerd werden over de organisatie en het werk dat voor de komende twee weken op het programma staat. Na een lunchpakket gevuld met een cheeseburger en een appel meegekregen te hebben, vertrokken we naar de compound van de stichting Isibindi, wat 'moed' betekent. Toen we hier aankwamen werden we hartelijk verwelkomd en zijn we vervolgens de township ingegaan. Vanuit deze positie kunnen we gemakkelijk stellen dat dit de tot nu toe meest confronterende ervaring van onze reis is. De bekrompen hutjes waarin de plaatselijke bevolking leeft, is over het algemeen kleiner dan de gemiddelde Nederlandse slaapkamer. Na een dag werken en kinderen vermaken, zijn we moe maar voldaan teruggekeerd naar onze verblijfplaats. Daar hebben we gegeten en zijn we momenteel de dag heel gezellig aan het afsluiten. Wat ons tot nu toe erg opviel, is dat de mensen ons enorm hartelijk ontvangen en erg blij zijn met onze komst. Ook is het verschil tussen arm en rijk erg groot en confronterend voor ons. Gelukkig kunnen we al onze ervaringen met elkaar delen en hebben we op die manier een hele geslaagde werkvakantie.

Dikke knuffels van ons.

Auteurs: Suus Kraai, Steef en Blonkje.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.