Het verhaal achter de foto's...

Geplaatst op 23 mei 2016 - 09:58

Toen op Facebook de oproep kwam: "Binnenkort ligt het magazine met de projecten van 2017 bij je op de mat. Heb jij een foto die daar zeker in moet? Een projectmoment dat jij niet meer vergeet?" Zijn er ontzettend veel bijzondere, enthousiaste en mooie momenten opgestuurd. De foto's zijn al heel tof, maar worden nog bijzonderder bij het lezen van deze verhalen!

Hierbij een greep uit de inzendingen:

Drone in Malawi

Stel dat je nog nooit een vliegtuig hebt gezien, dan is een drone helemaal iets wonderlijks! Deze kinderen uit Malawi wisten niet wat hun overkwam toen er een drone boven hun hoofden vloog. Het leverde ontzettend veel verwondering, uitgestoken handen, lachende gezichten en stralende ogen op.

Kinderen in Malawi

Peter Verweij - Baptizing Barrel

Het was een vermoeiende bouwdag tijdens ons project in Kavinaka, iedereen zat er een beetje doorheen. Onze bouwleider Erik zat ons een beetje te plagen met flauwe grapjes en klusjes. Toen opeens werd er een idee rond gefluisterd. "We stoppen hem in de waterton voor het cement!" dus we renden met z'n allen naar Erik toe en tilde hem zo de ton in. Met veel gelach, gespetter en gegil werd vervolgens iedereen één voor één in de ton gedompeld. Zo ook Geert (op de foto) hij ging zelfs kopje onder! Alle Zambianen hebben enorm gelachen. Ze verbaasden zich dat jongeren en volwassenen samen konden "spelen". Projectgenootje Marjolijn is een half jaar later tijdens haar stage in Chipata terug geweest in het dorp Kavinaka. Het verhaal over de "baptizing barrel" werd nog steeds door veel dorpelingen opgehaald.

Jurjan Rietveld - Drumboys

Muziek is iets wat culturen verbindt. In Afrika is dat vaak niet melodieus maar vooral ritmisch. Op deze foto zie je mij fanatiek bezig om te proberen om het westerse ritme met het Afrikaanse ritme te combineren. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Drummers

Overdracht

Wauw! De bouwoverdracht in Bolivia bij zo'n setting!

World Servants bus

Heb je die toffe bus gezien? Het is een echte World Servantsbus die in Malawi deelnemers door het hele rand heen vervoert. Over slecht begaanbare zandpaden hobbelt de bus door het prachtige land. Zware tassen schudden gevaarlijk in de bovenste bagagerekken, terwijl het gangpad ook dienst doet als zitplaats. Omdat deze bus voor ieder Malawi project wordt gebruikt, wordt deze intussen door ontzettend veel mensen herkend. Dit zorgt ervoor dat er mensen van alle kanten komen aangerend en uitbundig beginnen te zwaaien alsof de president door het dropje rijdt. 

WorldServantsbus

Frances Groote Bromhaar - Die avond rond het kampvuur..

Die avond.. Stel je voor: 38 jongeren: je verrast ze in de derde week met een flesje fris en wat chips.. Het resultaat? Één grote chaos, een kippenhok. Zo’n moment lijkt onwerkelijk, maar toch was dit moment er tijdens een project afgelopen jaar. Na elke dag hard gewerkt te hebben, hadden we dit wel ‘verdiend’ werd er gezegd. Maar juist die avond, rondom het kampvuur, was het moment wat het meeste indruk op mij gemaakt heeft. Rondom het kampvuur vol met gezelligheid, cultuur en interactie. Samen zingen, onze God aanbidden en toffe gesprekken hebben. Het is namelijk zo bijzonder om met een groep vol verschillende mensen zo’n band te hebben waarin verschillen wegvallen en er aandacht voor elkaar is en één gezamenlijke Koning! Die avond… dat we met elkaar de zegen mochten delen die God ons gegeven heeft en dat we mochten genieten van een adembenemende sterrenhemel, zoals die bedoeld is! Die avond… waarbij er een onbeschrijfelijk gaaf sfeertje was. En ook die avond.. Vol met dankbaarheid, vriendschappen en verbondenheid. Op die avond werd het duidelijk dat God zegent om anderen tot zegen te zijn.

Slapen bij de locals

Mmm.. met elkaar pannenkoekenbakken! En vervolgens ontdekken hoe het is om op de grond te moeten slapen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.