Neem een kijkje bij een Malawiaanse les

Project update van 24 april 2020 door Henri Plas, Kees de Jongh, Jacob Boonstra en Mussa Nyirenda


Ook klaslokalen in Malawi zijn gewoon van steen, maar wat gebeurt daar nu echt.

Vaak laten de dorpelingen bij een bezoek vol trots de staat van de klaslokalen en lerarenwoningen zien die door World Servants zijn gebouwd. Uiteindelijk gaat het ons natuurlijk niet om de staat van de gebouwen maar om wat er meer gebeurt. In Chivukutu lijken ze deze boodschap zonder uitleg begrepen te hebben. Na de formele openingshandelingen van ons bezoek werd gevraagd of ze ons mochten laten zien hoe de lessen in de nieuwe lokalen in zijn werk gaan. Het was prachtig om te zien hoe de kinderen klassikaal de juf na spraken en hoe fanatiek ze waren om te laten zien dat ze het goede antwoord wisten.

Na deze les kon de terugblik op het project plaatsvinden. In Chivukutu waren ze nog steeds dankbaar voor de komst van de groep en het werk dat ze gedaan hebben. Ze gaven aan dat het enthousiasme van de groep ze zo had gemotiveerd dat ze binnen twee weken na vertrek van de groep zowel de klaslokalen als de lerarenwoning af hadden. Ook werd er volgens de inwoners van Chivukutu nog vaak nagepraat over de vele gesprekken tussen de Nederlanders en Malawianen. Met name gesprekken over de verschillen als het gaat om bijvoorbeeld het huwelijk hebben veel indruk op ze gemaakt en hebben ze ook aan het denken gezet. Ook daaruit blijkt maar weer dat een World Servants project zoveel meer is dan alleen bouwen.

Dat Jacob mee was als hoofdleider op het project en nu tijdens de setup weer in Chivukutu was maakt het bezoek extra bijzonder. Waar de setuppers het normaal gesproken het mogen doen met een "afrikaanse handshake" werden er deze keer ook meerdere knuffels uitgedeeld. Ook was dit voor een mooie gelegenheid om de mensen uit Chivukutu te vertellen hoe zij hebben bijgedragen aan het "outgrowen" van diverse deelnemers in de groep.