Welkom in Molozi

Project update van 11 maart 2019 door Kim van der Molen en Haye Otten


Op bezoek in Molozi wordt snel duidelijk waarom het zo belangrijk is dat er nieuwe klaslokalen worden gebouwd. Het valt op hoe gemotiveerd de gemeenschap van Molozi is om de school en daarmee de toekomst van hun kinderen te verbeteren. Zij zien er naar uit om een nieuwe groep jongeren uit Nederland voor drie weken op te nemen in hun gemeenschap.

Bij aankomst in Molozi worden we blij ontvangen door een grote groep kinderen. Ondanks dat de school al een uurtje geleden uit was, zijn veel leerlingen nog even blijven hangen. Ook het vervangend hoofd van de school, John Mtonga is aanwezig en we krijgen een warm welkom. Hij werkt sinds een jaar op Molozi Primary School en is een van de leraren die sinds 2013 in Molozi geplaatst zijn. Dat jaar heeft een World Servants groep twee leraren woningen gebouwd. Sindsdien is er al veel veranderd in Molozi; de overheid heeft getrainde leraren zoals John gestuurd, de gemeenschap van Molozi heeft zelf een overkapping voor de pre-school gemaakt en er worden op dit moment nieuwe latrines gebouwd. Ook aan de drie klaslokalen zijn ze al begonnen, de fundering is klaar en met de hulp van een nieuwe World Servants groep kan deze worden opgebouwd tot drie nieuwe klaslokalen.

In de gesprekken met de gemeenschap wordt duidelijk dat deze drie klaslokalen hard nodig zijn. Op dit moment zijn er twee klaslokalen voor zeven klassen. Hierdoor wordt de school verplicht om in shifts les te geven, het ene deel van de school krijgt 's ochtends les, het andere deel 's middags. Ook worden klassen samengevoegd waardoor bijvoorbeeld grade 3 en 4 tegelijkertijd in het zelfde lokaal les krijgen. Met gemiddeld zo'n 30 kinderen in een klas betekent dit dat een leraar zo'n 60 kinderen tegelijkertijd les moet geven. Mrt. Keneth Mbambo, penningmeester van de ouderraad van de school: "Meer klaslokalen betekent minderen leerlingen in één klaslokaal, de leerlingen zullen minder snel afgeleid zijn en de kwaliteit van het onderwijs gaat omhoog. Onze kinderen zullen met veel hogere cijfers van school komen en een betere toekomst hebben."
Als we vragen wat naar de toekomst van Molozi Primary school geeft Mr Simon Mtonga, voorzitter van de ouderraad, het volgende antwoord: "We dromen van een volwaardige primary school met voldoende klaslokalen en een getrainde leraar voor elke klas en misschien zelfs wel een secundary school in de toekomst."

Help jij mee om de droom van Molozi werkelijkheid te laten worden?