Een warm welkom in Tema-Tema

Project update van 4 februari 2020 door Kim van der Molen


Tijdens ons bezoek aan Tema-Tema worden we blij begroet door de vele kinderen van Tema-Tema Primary School. Zij zingen speciaal voor ons een aantal liederen en onze dans moves worden zelfs nog even getest. Tema-Tema is heel blij met onze komst en in gesprek met de leraren van de school en de inwoners van Tema-Tema wordt al snel duidelijk waarom de school nieuwe klaslokalen nodig heeft.

Onze partnerorganisatie CCAP werkt al vele jaren samen met de Zambiaanse overheid. Als het de lokale bevolking in samenwerking met CCAP in lukt om lerarenwoningen te bouwen bij een school, dan stuur de overheid getrainde leraren. In Tema-Tema is dat anders, de betrokkenheid van de lokale bevolking op de school was zo groot dat de overheid besloot om, zonder dat er lerarenwoningen waren, toch al drie getrainde leraren naar de school te sturen. Deze leraren wonen nu in dorpen verderop en zouden graag dichterbij wonen. Daarom is de gemeenschap van Tema-Tema zelf begonnen met de bouw van lerarenwoningen. Vorig jaar toen wij op bezoek waren was de eerste woning bijna af, inmiddels is deze woning in gebruik genomen en is de tweede in aanbouw. Tema-Tema is heel gedreven en dat is bijzonder om te zien.

De volgende stap, nieuwe klaslokalen, is helaas nog een brug te ver en daar hebben ze de hulp van CCAP en daarmee World Servants gevraagd. Op dit moment zijn er 3 klaslokalen voor 7 groepen met in totaal 247 leerlingen. Veel te weinig natuurlijk en daarom werkt de school met shifts. In de ochtend gaat het ene deel van de groepen naar school en in de middag het andere deel. Ook krijgen verschillende groepen samen les. Met de nieuwe klaslokalen kunnen bijna alle klassen tegelijkertijd les krijgen en kunnen meer kinderen naar school. Help jij mee?