Reis af naar dit Afrikaanse land en zie met eigen ogen hoe deze mooie mensen leven en hoe je ze kunt helpen. Maak kennis met elkaar, deel je geloof en maak prachtige momenten mee die jij je voor altijd zult herinneren.


Werkvakanties in Tanzania

Er zijn geen projecten gevonden. Bekijk de andere projecten van World Servants.

Geschiedenis | Politiek & economie | Klimaat & landschap | Cultuur

Vlag van Tanzania

Samen met het Leger des Heils bouwt World Servants aan verandering in Tanzania voor kinderen met een beperking.

Hoofdstad: Dodoma
Oppervlakte: 945.087km²
Aantal inwoners: 53.950.935
Tijdsverschil: 1 uur later (zomer tijd)
Temperatuur: 25  graden
Taal: Swahili
Religie: Christendom, Islam, Animisme
Munteenheid: Tanzaniaanse shilling
Regeringsvorm: presidentiële republiek

Tanzania ligt in oostelijk Afrika, vlak onder de evenaar. In het noorden wordt het land begrensd door Kenia, Lake Victoria en Oeganda. In het oosten ligt de Indische Oceaan met de eilanden Zanzibar en Pemba en in het zuiden grenst het land aan Mozambique en Zambia. Ten westen van Tanzania liggen de landen Congo, Rwanda en Burundi.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van het gebied dat nu Tanzania heet, zijn de Bantoes. Rond de achtste eeuw kwamen Arabische handelsreizigers aan bij de kust van Tanzania. Veel van die islamitische Arabieren en andere handelsreizigers settelden zich ook in het land. Daarom is de Islam nu nog steeds een grote godsdienst in het land.

De eerste Europeaan die Tanzania bereikte was de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama. Hij arriveerde in 1498. Bijna twee eeuwen lang was het kustgebied in Portugeze handen, totdat de Portugezen eind 17e eeuw door de Arabieren het land uit werden gedreven. Hierdoor werd Tanzania geen Portugese kolonie, zoals buurland Mozambique. Autonoom was het land echter ook niet, want de Arabieren domineerden het land. In de 18e en 19e eeuw haalden Arabieren grote aantallen slaven uit Tanzania. De slaven werden verkocht en geëxporteerd naar andere Arabische of Europese koloniën. 

Eind 19e eeuw trokken Duitsers door het land en Duitsland koloniseerde het gebied een aantal jaren later. Het gebied werd in die periode Duits-Oost-Afrika genoemd. De Duitsers cultiveerden met veel toewijding landbouwgrond. Dit wekte de weerstand op bij de Afrikaanse stammen, vooral omdat zij gedwongen te werk gezet werden op de plantages, waar vaak nieuwe en vreemde gewassen verbouwd werden, zoals katoen. Veel opstanden en kleine oorlogen tussen de Duitsers en de lokale bevolking volgden, waaronder de Maji-Maji opstand in 1905. Een Duitse generaal besloot deze opstand neer te slaan door de bevolking uit te hongeren. In thuisland Duitsland werd hier, en op andere wandaden in de koloniën, geschokt op gereageerd en nieuw koloniaal beleid werd aangenomen. Helaas profiteerden de Tanzanianen hier niet van want snel daarna brak de Eerste Wereldoorlog uit, waar Tanzania als kolonie van Duitsland ook in betrokken raakt. Duits-Oost-Afrika kwam na de oorlog onder gezag van Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië stimuleerde de ontwikkeling van de lokale bevolking en traditionele maatschappelijke structuren. Hierna organiseerde de lokale bevolking zich snel en in de jaren vijftig van de 20e eeuw begon de roep om onafhankelijkheid te klinken in Tanzania. Toen in 1960 de Tanzania Afrikaanse Nationale Unie (TANU) met een enorme meerderheid de verkiezingen won, was onafhankelijkheid onvermijdbaar. Tanzania werd op 9 december 1961 onafhankelijk. Een jaar later werd Tanzania een republiek met Julius Nyerere als president.

Een aantal jaren later voerde Nyerere echter een socialistisch beleid uit dat desastreuze gevolgen had voor Tanzania. Het idee was dat mensen in grote agrarische gemeenschappen als families zouden samenleven, waar voedsel en andere producten gezamenlijk geproduceerd zouden worden. Hierdoor werden mensen gedwongen te verhuizen. Bijna 80% van de bevolking moest zich uiteindelijk elders vestigen. Het plan mislukte en haalde de economie van het land onderuit. Ondertussen was Tanzania veranderd in een eenpartijstaat. Nyerere bleef lange tijd aan de macht, totdat hij in 1985 aftrad vanwege zijn falende beleid en de ingestorte economie.

Nyerere werd vervangen door president Ali Hassan Mwinyi, die tien jaar lang werkte aan het herstel van de economie en andere hervormingen doorvoerde. Door privatisering, het stimuleren van buitenlandse investeringen en door de strijd tegen corruptie aan te gaan, bloeide de economie van Tanzania gestaag op. Inmiddels mag John Magufuli zich president van Tanzania noemen.

Politiek & economie

In 1992 kreeg Tanzania weer een meerpartijenstelsel en sindsdien is het land door verschillende democratisch verkozen presidenten geregeerd. Iedere meerderjarige heeft stemrecht. In het Parlement zijn 75 van de 324 stoelen speciaal gereserveerd voor vrouwen.

Vanaf 2001 werd onderwijs kosteloos aangeboden, waardoor het aantal schoolgaande kinderen enorm is gegroeid.

Tanzania is een van de armste economieën van de wereld, maar kende wel een economische groei vanwege toenemend toerisme en omdat het land veel natuurlijke grondstoffen heeft zoals goud, diamant, steenkool en aardgas. Tussen 2009 en 2016 groeide de economie jaarlijks met zo’n 6 procent. Ondanks dat de economie jarenlange groei kende, is het land nog steeds afhankelijk van buitenlands hulpgeld.

De economie is voornamelijk afhankelijk van de landbouw, dat 85% van de export beslaat  en waar zo’n 80% van de beroepsbevolking in werkzaam is. Dat maakt de economie ook heel kwetsbaar, wanneer er bijvoorbeeld extreme droogte heerst. In Tanzania zijn veel plantages waar thee, koffiebonen, tabak, katoen en cashewnoten verbouwd worden. Langs de kust is er veel visserij. Tanzania heeft groot potentieel voor toerisme vanwege de prachtige natuur. Er komen veel toeristen af op de verschillende nationale parken waar leeuwen, luipaarden, krokodillen, giraffen en nijlpaarden leven. 

Klimaat & landschap

Het vasteland van Tanzania kent verschillende landschappen. Het is voor het grootste gedeelte bedekt met savanne en bos en voor het overige is het woestijnachtig, op de tropische kuststroken na. Ontbossing is een groot probleem, omdat steeds meer land wordt vrijgemaakt voor landbouw en ook veel bomen worden gekapt voor brandhout.

Vanwege het afwisselende landschap kent Tanzania verschillende klimaten. Er valt over het hele jaar gezien niet veel regen, maar van maart tot en met mei vallen de zogenaamde ‘lange regens’. De temperatuur varieert tussen de 22 en 30 graden. De avonden en nachten kunnen fris zijn.

Tanzania staat bekend om de vele wilde dieren en de nationale parken. De bekende berg de Kilimanjaro is ook in dit land te vinden. In het noorden ligt het beroemde Victoria meer.

Cultuur

Dit Afrikaanse land heeft meer dan 52 miljoen inwoners en meer dan 130 stammen. Hierdoor is de cultuur zeer divers. De meeste Tanzanianen hebben een Bantoe-achtergrond, maar sommigen hebben ook Arabische of Aziatische voorouders. Alle stammen hebben hun eigen taal en tradities. Swahili en Engels zijn de twee gemeenschappelijke en officiële talen. Ongeveer 60% is christen, zo’n 35% is moslim en verder hangen veel mensen inheemse religies aan.

Dans en muziek zijn zeer belangrijk in de Afrikaanse cultuur. Muziek is niet alleen een vorm van expressie, maar wordt naar inheemse tradities ook gebruikt om boze geesten en ziektes te verjagen.

Familie staat centraal in Tanzania en respect voor ouderen is erg belangrijk. Het land kent verder een traditionele man-vrouwverhouding waarin mannen kostwinners zijn en vrouwen de kinderen opvoeden.  Ugali – deeg gemaakt van cassave of maïs- is het voornaamste gerecht.