VBW16: Zaterdagavond

Geplaatst op 1 mei 2016 - 00:00

De zaterdagmiddag vol teambuilding heeft ervoor gezorgd dat de deelnemers elkaar steeds beter leren kennen. Je ziet de groepen nu al hecht worden en dat is erg tof om te zien! Tijdens het zaterdagavondprogramma stond een dag uit het leven van een World Server centraal. Bij binnenkomst kreeg iedere deelnemer daarom alvast een druppel desinfect: kenmerkend voor een World Servants project. 

In dit avondprogramma werd de dag van een World Server uitgebeeld op het podium en werden er situaties neergezet die je tijdens het project ook mee zou kunnen maken. Wat moet je bijvoorbeeld wel niet denken als er in je projectdorp allemaal dikke flatscreens bij mensen in huizen staan? Heeft dat dorp onze hulp dan wel zo hard nodig? Joseph uit Ghana hielp om deze lastige situatie te beantwoorden: het feit dat de gemeenschap als arm bestempeld wordt, betekent niet dat iedereen in het dorp arm is. Bovendien hoeft armoede niet altijd met geld gelinkt te worden, want iemand kan ook arm zijn doordat er sprake is van discriminatie of een gebrek aan vrijheid. 

Met de antwoorden en wijsheden van vanavond in ons hoofd, werd de avond afgesloten met het oefenen van wat kinderwerkliedjes en het spelen van levende bingo. Op dit moment staan er veel mensen om het kampvuur heen en genieten zij van wat lekkere snacks. Wat is deze dag toch snel gegaan!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.