Bouw van de leefomgeving van kinderen in een gezinshuis in De Glind in 2021

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in De Glind


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Video van het Jeugddorp De Glind

Lees meer

NL0421 | En dan sta je zomaar ineens in de Barneveldse Krant!

Het stof was nog maar net neergedaald na het vertrek van de groep uit de Glind, toen er een prachtig artikel in de Barneveldse krant ons bereikte...

Lees meer

NL0421 | Daghoooooor

De deelnemers zijn de deur uit!  Nog even opruimen...

Lees meer

Klein gebaar, grote impact

Vraag. Helpen. En dan, met een simpel klopje op de trampoline, springen. Drie hele kleine gebaren, maar wat dat voor uitwerking had was ongelooflijk. Zodra we doorhadden wat de gebaren betekenden sprongen we haar omhoog, en het plezier was er alle kanten van af te zien, en te horen. Niet alleen bij haar, ook bij ons. En ook bij één van de andere kinderen, Mees, was het duidelijk te zien hoe blij hij werd van de aandacht die we daar voor elkaar hadden. Ook hij lag op de trampoline, en we praatten met hem. Hij lachte om de grapjes die we maakten, hij genoot van hoe hij op de trampoline heen en weer bewogen werd en had een onderonsje met één van de deelnemers. Joost, de vader van Mees: “Het allerliefste wat ik voor Mees wil is om hem gelukkig te zien. Niet het soort blijdschap omdat er iemand niest, of omdat er iets omvalt, maar écht geluk, omdat hij erbij hoort. Ik zou graag willen dat hij gelukkig is omdat er naar hem omgekeken wordt, omdat er met hem gesproken wordt, omdat hij niet als ‘anders’ gezien wordt, maar volwaardig onderdeel is van de samenleving.”

Toen in 2021 de projecten voor de tweede keer niet door konden gaan, is er een groep Servants in De Glind geweest. Onder andere bij de Wijde Mantel, een woonvoorziening voor kinderen met een meervoudige beperking, is er toen van alles geklust. Ook in 2022 was er een project bij de Wijde Mantel. De uitgelezen kans om het gesprek aan te gaan met de bewoners van de Wijde Mantel om te horen wat de impact is geweest van het project in 2021.

Joost: “De ouders die hier wonen hebben er een dagtaak aan om voor hun kinderen te zorgen en om het gezin draaiende te houden. Voor nieuwe sondevoeding, een nieuwe rolstoel of een nieuw bed moet er vaak lang gestreden worden bij de instanties. Onze droom voor de kinderen is dat zij niet bezig gehouden worden door de zorgmedewerkers, maar dat ze uitgedaagd worden, dat ze nieuwe dingen leren en geprikkeld worden. Niet alleen als we met ze naar de ballenbak gaan, gaan graffiti-spuiten of naar de klimmuur gaan, maar juist ook als ze thuis zijn. Omdat we echter zo moeten strijden om ze die volwaardige plek in de samenleving te bieden, zijn de klussen die we bij de Wijde Mantel wilden oppakken heel lang blijven liggen. Denk bijvoorbeeld aan de tillift waardoor het voor de zorgmedewerkers een stuk makkelijker zou worden om de kinderen op de trampoline of in de jacuzzi te tillen, of de voelborden waarmee we de kinderen allerlei objecten kunnen laten voelen en ze hierdoor geprikkeld worden. Doordat de groep Servants is geweest konden deze klussen eindelijk opgepakt worden en is de belevingstuin van de Wijde Mantel nu écht een beleving geworden voor de kinderen. Zorgmedewerkers hebben nu meer omhanden om met de kinderen te doen, en daar heeft iedereen profijt van. Maar niet alleen praktisch is de komst van World Servants van grote meerwaarde geweest, alleen de aanwezigheid van al die jongeren heeft al veel impact gehad. Er komen bij de Wijde Mantel vaker groepjes vrijwilligers voor bijvoorbeeld het onderhoud van de tuin, maar de manier waarop deze groep Servants aanwezig was, was heel bijzonder. Het waren jongeren met een missie, jongeren met oprechte interesse voor onze kinderen. Ze waren niet alleen aardig voor hen, zoals alle vrijwilligers dat zijn, maar ze begonnen gesprekken met de kinderen, gaven ze af en toe eens een high-five, hadden écht oog voor de kinderen. De kinderen werden door hen volledig geaccepteerd en zo draaiden de kinderen niet alleen maar mee in onze samenleving, maar werd de groep Servants ook een beetje onderdeel van de belevingswereld van de kinderen. In de aanwezigheid van de groep zag ik hoe de kinderen plezier hadden, hoe ontspannen ze waren en hoe het zo vertrouwd voor hen voelde.

De impact van het project is voor iedereen groot geweest. Niet alleen voor de kinderen, de ouders en voor de zorgmedewerkers, maar ook voor de groep Servants. Waar de meesten eerst nog een beetje afwachtend stonden tegenover de kinderen, zag ik hoe iedereen in de loop der tijd steeds vertrouwder met elkaar werd, en hoe de kinderen steeds meer als normaal geaccepteerd werden. En ook dit jaar heb ik mooie dingen zien gebeuren. Door de ervaringen van het project afgelopen jaar was de drempel om gewoon gesprekken met de kinderen te voeren al bijna niet meer aanwezig, en heeft de groep zich echt goed in kunnen leven in de kinderen door nieuwe voorwerpen voor de voelborden mee te nemen die écht aansluiten bij de beleving voor de kinderen.”

Wat mooi om zo van Joost te horen wat de impact is geweest van het project in 2021 en hoe ook het project in 2022 weer zoveel heeft betekent, voor alle mensen die betrokken waren. Als groep hebben we dit jaar weer enorm genoten en kijken we terug op een betekenisvol project. Voor velen is het een hele eyeopener dat je, om impact te maken, niet eens naar Zambia, Panama, Brazilië, Nepal of Ghana hoeft, ook dichtbij kun je van betekenis zijn. Een project in Nederland is dus een echte aanrader, zélfs, of misschien juist wel als je op de fiets naar project kan!

Lees meer

NL0421 | Aftermovie De Glind

Bekijk gauw de aftermovie...  

Lees meer

Gebied
Verandering

In het dorp De Glind, dat zo’n zeven kilometer ten westen van Barneveld ligt op de grens van de provincies Gelderland en Utrecht. Er wonen zo’n 600 mensen in het dorp. Het ligt in een prachtige landelijke omgeving tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe in. Het is een overzichtelijk dorp en alles is op loopafstand te bereiken.

Met jouw inzet kunnen de klussen, die anders blijven liggen, worden opgepakt en breng je nieuw enthousiasme en energie in het dorp, zowel voor de mensen die er wonen als voor de vrijwilligers die nu enorm worden geholpen. Daarnaast is het voor de kinderen en jongeren, die hier wonen, een bemoediging dat je je dienstbaar wilt inzetten voor de ander. Dat geeft hun meer eigenwaarde en zelfvertrouwen.