Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

een voedselbank voor ongedocumenteerde Brazilianen in Amsterdam

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

Samen met een groep ongedocumenteerden, die vooral bestaat uit Brazilianen, ga je aan de slag om het gebouw op te knappen waar zich de voedselbank speciaal voor deze doelgroep bevindt. Je gaat de ruimte opknappen en praktisch inrichten, zodat de voedselbank doorgang kan blijven vinden. Daarnaast kun je ingezet worden om ook bij de mensen thuis een aantal klussen uit te voeren zoals schilderen, plankjes ophangen, noem maar op. Je werkt samen met Gianni da Costa, die genomineerd is om Amsterdammer van het jaar 2020 te worden.

Voor wie?

De mensen in deze doelgroep zijn meer dan 600 ongedocumenteerde arbeidsmigranten uit voornamelijk Brazilië. Sinds het uitbreken van de corona-crisis zitten zij ongelooflijk in de knel. Veel van hen zijn hun baan kwijt, hebben geen recht op een WW- of bijstandsuitkering en kunnen niet terecht bij reguliere voedselbanken. Wat hen kenmerkt is een ongelooflijke veerkracht. Deze mensen hebben al heel veel tegenslagen getrotseerd. Ook is er veel verdriet, frustratie en een gevoel van minderwaardigheid ten opzichte van de maatschappij.

Waar ga je dat doen?

Je gaat aan de slag in Amsterdam Nieuw-West. Amsterdam is een stad met meer dan 180 nationaliteiten. Hiermee behoort Amsterdam tot één van de meest diverse steden ter wereld. De voedselbank waar je aan de slag gaat, is gevestigd in Amsterdam Nieuw-West. Amsterdam Nieuw-West is het grootste en groenste stadsdeel van Amsterdam. De diversiteit van Amsterdam is in dit stadsdeel heel goed terug te zien: je vindt er veel verschillende culturen, meer dan de helft van de inwoners is van niet-westerse afkomst. En dat zie je terug in het aanbod van heerlijke eettentjes, bakkers en snackbars.

Waarom?

Voor ongedocumenteerden is weinig hulp. Deze mensen zijn nergens geregistreerd. Er wordt geschat dat er in Amsterdam alleen al 15.000 ongedocumenteerde Brazillianen zijn. Doordat zij niet zijn geregistreerd, weet de gemeente niet wie welke hulp nodig heeft. Daarnaast kan de gemeente ook praktisch geen hulp bieden vanwege het beleid om migranten te ontmoedigen naar Nederland te komen en om hier te blijven. De voedselbank is door vrijwilligers opgericht om deze groep te helpen. Door het opknappen van de kerk waar de voedselbank gevestigd is, kan deze door blijven gaan en beter worden ingericht.

23-7 tot 2-8-2021

Verandering

Meer

Nieuws

Verandering

Gianni vertelt in dit filmpje : het probleem van deze doelgroep is niet alleen voedsel PUNT, het is voedsel KOMMA en dan komt de rest. Deze doelgroep heeft veel problemen op verschillende leefgebieden. Jouw komst geeft hun hoop omdat jij op praktische wijze heel concreet gaat helpen met het opknappen van de kerk en het klussen bij mensen thuis. Hiermee help je deze mensen verder en zorg je voor een duurzame inzet van de voedselbank.

Wat doe je nog meer?

Je leert Amsterdam kennen; niet als toerist, maar echt! Zo zal bijvoorbeeld een diaconaal opbouwwerker uit de buurt je vertellen over de uitdagingen van Amsterdam Nieuw-West en maak je kennis met de verschillende culturen. We hopen dat we tegen die tijd weer samen met de doelgroep kunnen eten, koken, praten en lachen.