Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

een opvang voor (ex) dak- en thuislozen in Utrecht

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

Utrecht kent vele daklozen. We bieden voor cliënten en buurtbewoners een inloop aan, met een moestuin en andere activiteiten. Deze inloop mag samen met de ‘inlopers’ opgeknapt worden, wat wil zeggen schoonmaken, verven en opnieuw inrichten. Daarnaast gaan we ook van ex-daklozen tuintjes opknappen bij hun nieuwe woning. Bij onze stichting werken wij veel met vrijwilligers; ook cliënten bieden we verschillende vrijwilligerstrajecten aan om weer mee te draaien in de maatschappij. Cliënten, die de je tegenkomt, zitten in verschillende stadia qua traject.

Voor wie?

Ex-dak-en-thuislozen in de breedste zin en buurtbewoners, vaak met een eenzaam karakter. Dit gaat niet alleen om mannen met lange onverzorgde baarden bij het station. Dit gaat om: vrouwen, gezinnen, verslaafden, ex-gedetineerden, ex-prostitutiemedewerkers, ongedocumenteerde vluchtelingen, mensen met een beperking, noem maar op. Bij onze inlopen mengen we onze cliënten met buurtbewoners. Veel van hen zitten nog in de schulden, krijgen begeleiding bij de dagelijkse zaken en of zitten in een traject om weer geactiveerd te worden.

Waar ga je dat doen?

Je gaat voornamelijk aan de slag in de wijk Overvecht in Utrecht. Volgens cijfers wonen er meer dan 35.000 inwoners alleen al in deze wijk. Hoewel het één van de groenste wijken van de stad is, gaat er veel leed in deze wijk om. Het is een multiculturele wijk met daaraan gerelateerde problematiek. Bijna 70 procent van de woningen in Overvecht zijn sociale huurwoningen. En er wonen meer mensen met een niet-westerse achtergrond dan met een westerse achtergrond.

In deze wijk hebben wij verschillende teams die gericht zijn op verschillende expertises, zoals
gezinsbegeleiding, cliënten met een beperking of bijvoorbeeld plekken waar er gewerkt wordt voor dagbesteding. Hierin werken wij vaak samen met partners in de wijk. De Tussenvoorziening zelf is werkzaam in heel Utrecht, ook middenin het centrum en in de omliggende plaatsen naast Utrecht zoals Zeist, Nieuwegein, IJsselstein en Amersfoort. Doordat je niet alleen in Overvecht zult verblijven maar ook langs andere projecten in de stad zal gaan, zul je je verbazen wat één stad te bieden heeft en welke grote verschillen er zijn.

Waarom?

Bij De Tussenvoorziening geloven we heel erg in herstel, samenwerken, netwerken en contacten aangaan. Ex- dak-en-thuislozen is vaak een vergeten groep die minder in beeld zijn. Er bestaat een vertekend beeld en ook de media laat soms maar één kant zien van dit probleem. Door de samenwerking met World Servants te zoeken, bestaat er de kans om elkaar te leren kennen, het verhaal te doen en van elkaar te leren. Daarbij zijn wij echt een organisatie waar we de handen uit de mouwen steken, we hebben verschillende projecten en zien veel kansen voor onze cliënten of buurtbewoners. Dat er uitgerekend nu een groep met ons aan de slag wil op één van onze locaties is fantastisch.

30-7 tot 9-8-2021

Verandering

Meer

Nieuws

Verandering

Het in contact brengen van de deelnemers met de (ex-) dak- en thuislozen heeft al impact op zich. Dat ze gezien worden, er met hen opgetrokken wordt, er naar hen geluisterd wordt en er aandacht wordt geschonken aan hun omgeving. Gezamenlijk dingen ondernemen, samen het contact opbouwen en wellicht ook na afloop behouden is van onschatbare waarde!

Wat doe je nog meer?

Het toffe bij De Tussenvoorziening is dat we veel locaties en samenwerkingen hebben. Hierdoor kunnen we langs verschillende locaties of groepen waar jullie als groep interesse in hebben. Denk aan crisisopvang met gezinnen (geschikt voor het kinderprogramma), een oudereninloop, ongedocumenteerden-opvang, een creatief atelier, sportlocaties en voetbalwedstrijden, de nachtopvang of misschien wel een gebruikersruimte of de LHBTI-locatie. Daarnaast zul je betrokken worden bij het samen koken met vrijwilligers en cliënten en komen er verschillende voorlichtingen inclusief een zeer interessante stadstour vanuit het Imagoproject. Dat zijn ex-daklozen die nu werken als voorlichter en graag met jou in gesprek gaan en de verhalen van vroeger willen vertellen.