Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

de leefomgeving van mensen met sociale problematiek in Enschede

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

Stichting De Beuk biedt hulp aan mensen (jong & oud) die het net iets minder hebben getroffen in hun leven. Dit kan komen door verschillende oorzaken. Er wonen mensen met een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, gedrags- en verslavingsproblematiek of een combinatie daarvan.
Samen met de bewoners ga je praktisch aan de slag met de volgende werkzaamheden: schilderen, straatwerk aanleggen, tiny houses opknappen en isoleren, de bijenstal opknappen, een nieuwe tuin aanleggen, de oude tuinkas afbreken en een nieuwe opbouwen en het dak opknappen van een van de huizen.

Voor wie?

De doelgroep bestaat uit mensen met een heftig verleden van verslavingsproblematiek en ook prostitutie, delinquentie en misbruik. Ze hebben vaak een dubbeldiagnose en hebben emotioneel een laag niveau. Ze wonen en werken op de locatie. Het is belangrijk om hen te nemen zoals ze zijn.
Deze doelgroep wordt vaak onderschat; ze kunnen je goed ‘lezen’ en zien snel of je het echt meent of niet. Meestal worden deze mensen gestigmatiseerd en daardoor negatief benaderd. Ze houden echter enorm van gezelligheid. Nederlandstalige karaoke doen ze met overgave.

Waar ga je dat doen?

Je gaat aan de slag in Boekelo, onderdeel van gemeente Enschede, een stad die aan de ene kant enorm innovatief en ondernemend is, maar waar aan de andere kant ook veel armoede is. Stichting De Beuk is gelegen bij Boekelo in een landelijke omgeving van 2,7 ha en bestaat uit drie boerderijen. Daarin bevindt zich ook een gedeelte waarin de cliënten wonen. Daarnaast zijn er tiny houses, een groot stuk land met schapen en kippen, een boomgaard, een kas en een bijenstal.

Waarom?

Deze doelgroep voelt zich meestal niet gezien en er is dan ook veel eenzaamheid. Een ontmoeting met vrijwilligers op basis van gelijkwaardigheid kan hen laten ontdekken dat ze waardevol zijn en gezien worden. De hulpverleners zijn vaak druk met de doelgroep zelf, waardoor ze te weinig tijd hebben om ook zorg te dragen voor het onderhoud van de locatie. De inzet van een groep World Servantsdeelnemers is een groot cadeau voor hen.

30-7 tot 9-8-2021

Verandering

Meer

Nieuws

Verandering

De komst van een groep zal de bewoners een gevoel geven van begrepen en gezien worden. Dat kan enorm bijdragen aan hun eigenwaarde. Als ze zich gezien voelen, is dit project geslaagd en zullen de cliënten er nog lang over napraten. Jij zal zelf ook veel van de cliënten kunnen leren.

Wat doe je nog meer?

Naast samen klussen is er gelegenheid voor sport en spel samen met de bewoners: tafeltennissen, darten en zitvolleybal vinden ze leuk om te doen. Ook zijn ze erg in voor een gezellige BBQ of samen koken. Voor de nodige ontspanning kan je terecht in het recreatiepark Het Rutbeek, waar je lekker kunt zwemmen en relaxen. Of wat dacht je van een zondag meedoen met een speciale sport-, spel- en muziekdag voor de jeugd van Enschede? Volop gezelligheid!