Bouw tijdens jouw werkvakantie aan

een leefbare buurt in de wijk Lewenborg in Groningen

Wat

Wie

Waar

Waarom

Wat ga je doen?

Jullie gaan samen met wijkbewoners helpen om woningen en tuinen op te knappen op verschillende plekken in de wijk Lewenborg. De mensen en gezinnen die hier wonen, leven in moeilijke omstandigheden en hebben vaak te maken met armoede en kunnen daardoor de situatie niet overzien. Daarnaast ga je samen met een groep enthousiaste christenen die samenwerken onder de naam “Overstag” bezig om een leuke week te organiseren voor kinderen en mensen in de wijk. Overstag heeft als droom om een gezellige en veilige plek te bieden voor iedereen in de wijk en zijn concreet bezig met plannen voor een buurthuis: een plek van hoop voor de wijk. Helemaal omdat er bijna geen kerken in de wijk te vinden zijn, willen zij er zijn voor de mensen en daar activiteiten te kunnen organiseren.

Voor wie?

Voornamelijk mensen die minder goed mee komen in de maatschappij. Een redelijk deel van de mensen in Lewenborg leeft onder de armoedegrens. Dat kan heel verschillende redenen hebben. Maar het effect is bijna voor iedereen hetzelfde: de zorg of er voor vandaag wel genoeg eten is maakt dat men slecht na kan denken over lange termijn oplossingen. Ook zijn er weinig sociale voorzieningen voor deze mensen en voelen ze zich niet gezien. Een aanzienlijk deel van de mensen is bijvoorbeeld ook aangewezen op hulp van de Voedselbank. De sportactiviteiten van de zomerweek die door Overstag wordt georganiseerd, trekken veel jonge mensen die meestal verder weinig te doen hebben. De medewerkers van Overstag bieden hun een luisterend oor en delen aandacht en liefde uit.

Waar ga je dat doen?

In de wijk Lewenborg, in het oosten van de stad Groningen. Groningen is een prachtige stad met een relaxte sfeer. De wijk Lewenborg is gebouwd in de jaren ’70 en ’80, vooral gericht op het creëren van woonruimte. Lewenborg is één van de achterstandswijken in Groningen.

Waarom?

Vaak is het gevolg van armoede dat je niet goed voor jezelf én je omgeving kunt zorgen. Om de mensen een stapje verder te helpen werk je samen om een fijne plek te creëren om te kunnen leven in plaats van overleven. Dat is zo belangrijk om weer een perspectief te krijgen om je problemen aan te pakken. Stichting Present werkt samen met het wijkteam en het Leger des Heils om de mensen die het hardst hulp nodig hebben te selecteren en te kunnen helpen.

10-8 tot 21-8-2021

Verandering

Meer

Nieuws

Verandering

Door meerdere woningen en tuinen op te knappen kun je in de levens van die gezinnen, maar ook in de hele straat of buurt een grote impact hebben.
Ook kun je met het kinderprogramma meer impact bieden aan het programma van de sportweek van Overstag. Zij zijn het hele jaar in de wijk actief, maar door de inzet van de groep kunnen er meer contacten ontstaan en kunnen ze het programma nog beter organiseren. Daar kunnen ze de rest van het jaar weer op verder bouwen.

Wat doe je nog meer?

Naast de activiteiten in de wijk, zal je ook helpen bij de bij de Voedselbank als vrijwilliger en meehelpen met een klus op hun terrein. Ook ga je meer ontdekken over armoede in de stad Groningen doordat je op pad gaat met een ex-dakloze en leer je zien hoe armoede er in Nederland eruit ziet.
En bij een bezoek aan Groningen kan een bezoekje aan de Martini toren natuurlijk niet ontbreken.


  • Voorbeeld Present project