Ethiopië | Arjans droomreis

Het meest bijzondere is het ontdekken en leren kennen van een andere cultuur. Dit heb ik allemaal meegemaakt toen ik een school bouwde in Wonji Shewa, Ethiopië.


Hoe ze in Ethiopië bijvoorbeeld heel erg veel bezig zijn met de koffieceremonie, de bijzondere dienst die we daar mee maakten, het enthousiasme van de mensen en nog veel meer. Ik heb tijdens het bouwen veel contact gehad met de lokale jeugd. Heerlijk om met hen grappen te maken, samen te chillen, samen te werken en een wedstrijdje te doen met opdrukken. Zelfs nu het bijna een jaar geleden is, heb ik nog contact met een aantal jongens uit Ethiopië. Het was voor mij wel een shock hoe weinig ze daar verdienen terwijl het eten in verhouding echt duur is. Ook het water was schaars, huisjes waren piepklein en wij moesten toiletteren in een gat in de grond.


En toch.. de mensen zagen er heel erg gelukkig uit. Ze waren dolenthousiast en genoten van de mooie dingen. Ook als je ze sprak benoemden ze altijd de dingen waar ze blij en gelukkig van werden en ze dankten God voor alles wat ze kregen. Dat heeft mij zeker veranderd. Dankbaar zijn met alles wat je krijgt. Niet direct vergelijken met de mensen om je heen. Nee, wees God dankbaar dat je alles krijgt wat je nodig hebt. Veel meer zelfs. En van de dingen die ik meer heb kan ik gaan uitdelen aan de mensen die het nodig hebben. Ik raad het echt aan om zo’n avontuur te gaan beleven. Het is een awesome ervaring en je betekent echt wat voor de mensen daar”.
 

Heerlijk om samen grappen te maken

Arjan van der Wal