Een verbouwing van mijn wereldbeeld

10 aug 2017 - 11:59 | Rimme Mastebroek | Lesotho

Sinterklaas en zijn stroopwafel-Pieten waren vorig jaar nog niet de Goudse haven uitgedobberd, toen er een plotseling een berichtje vanaf het World Servants-kantoor mijn mailbox binnenplingde. Ik had een kritisch artikel over vrijwilligerswerk geschreven en World Servants kwam met de vraag of ik over twee weken namens BEAM – het jongerenmerk van de EO – als verslaggever meewilde naar een project in Lesotho. Ze wilden laten zien dat het ook anders kan en dat heus niet de hele vrijwilligersindustrie ‘kapot’ is.

Ik was gelijk enthousiast. Als mediaman houd ik van transparante organisaties die de buitenwacht zonder enige verkramping een kijkje in de keuken geven. Immers: als ramen en deuren altijd open staan, kan het binnen nooit stinken.

De Zuid-Afrikaanse Thandi Mbatha had de leiding over het project. In ons geval: de renovatie van een middelbare school. Soms leverde deze hiërarchie frustraties op: de kwaliteitseisen van de Nederlandse bouwers zijn hoger dan die van de Basotho, zo bleek. Tegelijkertijd is die minimaal gelijkwaardige, maar soms zelfs onderdanige houding de sleutel naar succes. In ieder geval op cultureel vlak. Westerlingen hebben in Lesotho het imago egocentrisch en betweterig te zijn, vertelde Nvulane (22) mij. Hun land binnenstieren, drie weken lang de lakens uitdelen op de bouwplaats en ’s avonds slapen in een hotel draagt natuurlijk niet echt bij aan dat imago.

Goed dat World Servants het anders doet. Samen slapen op de grond, samen lachen om het abominabele Engels van sommigen, samen troosten bij een heimweehuilbui. Afrikaan of Nederlander, iedereen was van hetzelfde laken een pak. Dat levert waardevolle vriendschappen op. De diepe bewondering van de kleine Mfudise (15) uit Butha Buthe voor beer Albert (22) uit Twijzelerheide was mooi om te zien. Daarnaast is mijn beeld van ‘de Afrikaan’ (dat sowieso onmogelijk kan kloppen, ik weet het) volledig omgegooid. Ik heb in Lesotho zeer intelligente, bevlogen mensen leren kennen, met een laaiend vuur ‘for King and country’. Daar verbleekt mijn voorzichtige vlammetje direct bij.

Mijn reis was een verbouwing. Van de school en van mijn wereldbeeld.

Lees meer over de ervaringen van Rimme in Lesotho op worldservants.nl/rimme