In 2022 het project in 2019 bezoeken

26 mei 2023 - 23:00 | Irene | Zambia

Irene vertelt vandaag in de #verandervrijdag over het verschil dat ze heeft ervaren toen ze in 2022 terug ging naar het project waar ze in 2019 bouwde aan een school. Ze vertelt over hoe ze onder de indruk was dat de kinderen haar na drie jaar nog niet vergeten waren en hoeveel impact 1.000 fruitbomen kunnen maken.

"Of ik enthousiast ben over Zambia? Absoluut! Ik bezocht dit prachtige land zelfs twee keer met World Servants. In 2019 bouwde onze groep een school in Donje en in 2022 waren we in Msuzi om aan lerarenwongingen te werken. Twee projecten met mooie bouwresultaten. Om eerlijk te zijn is het eindresultaat niet het belangrijkste van zo’n reis. Ik heb zoveel avonturen beleefd. Zoveel lieve mensen ontmoet. En vooral zoveel dankbaarheid ervaren.


Meer dan 400 leerlingen naar school
Afgelopen zomer, toen ik weer in Zambia was, brachten we een bezoek aan het project van 2019. De headteacher vertelde dat het aantal naar school gaande kinderen gegroeid was van 250 naar 409. Dat was zo fijn om te horen. Maar de leerlingen gaan nog steeds om de beurt naar school, omdat er met vier klaslokalen nog steeds te weinig ruimte is om allemaal tegelijk naar school te kunnen. Het werk van World Servants is dus nog steeds hard nodig.

Toppie!
In de auto van Msuzi naar Donje vroeg ik me af of de mensen rondom de school me nog zouden herkennen. En of ze het woord ‘Toppie!’ nog kenden, dat we ze tijdens het project hadden geleerd. En raad eens? Eenmaal daar kwam een grote groep kinderen enthousiast op ons afgestormd en ze begonnen met z’n allen ‘toppie’ te roepen. Ze wezen ook direct mijn naam aan op het logo dat we achterlieten op het schoolgebouw. Dat maakte echt enorme indruk.  

Dat het indruk maakt, komt door een stukje dankbaarheid en interesse van de lokale bevolking. Er zat drie jaar tussen en toch zijn ze nog niet vergeten wat er is gebeurd. Door samen te werken aan dit project, krijgen deze kinderen een kans om zich te ontwikkelen en hun talenten en kwaliteiten te ontdekken. Zoals dat hoort bij ieder kind.

1000 bomen
In 2019 kwamen we ook op het idee om samen met de lokale bevolking fruitbomen te planten bij de nieuwe school in Donje. Dit zorgt voor schaduw, voedsel en tegen overtollig regenwater. Dankzij de steun van Wilde Ganzen konden we dit plan ook echt realiseren. Inmiddels zitten alle 1000 bomen in de grond. Door de droogte en de dieren, die jonge boompjes heerlijk vinden, hadden ze een stroeve start. Ze hebben nu een constructie bedacht waardoor de groei van de bomen niet meer verstoord wordt.

Met mijn verhaal wil ik alleen maar zeggen: meegaan op een project naar Zambia is zoveel meer dan stenen sjouwen en kinderactiviteiten organiseren. Je maakt écht verschil. Niet alleen In het leven van honderden kinderen en hun gezinnen. Maar ook in je eigen leven."