Liefhebben is dienen

12 mei 2023 - 18:53 | Sonja Nieuwenhuis | Zambia

Goed onderwijs, toegang tot gezondheidszorg, schoon drinkwater… Tijdens elk project zie ik met eigen ogen dat het voor zo veel mensen niet vanzelfsprekend is.

“Deze zomer ga ik voor de tiende keer mee op project met World Servants. Na zeven schoolgebouwen en twee klinieken is het nog bijzonder om de energie te zien waarmee de deelnemers en de lokale bevolking zich drie weken lang inzetten om een gebouw neer te zetten. 

In Zambia werkten we samen met de lokale bevolking aan een nieuwe kliniek. De oude gezondheidspost was veel te klein geworden om goede zorg aan moeders en kinderen te geven. De gezondheidswerker was zo enthousiast dat er een nieuw gebouw zou komen. Het hele dorp liep uit om mee te helpen met de bouw. Na drie weken was de “Miloso health post” een feit. Er werd gedanst en gezongen. Betere zorg voor moeders en kinderen, en een stap dichter bij de VN duurzame ontwikkelingsdoelen.

Goed onderwijs, toegang tot gezondheidszorg, schoon drinkwater… Tijdens elk project zie ik met eigen ogen dat het voor zo veel mensen niet vanzelfsprekend is. Afgelopen zomer liepen we in Ghana met een meisje mee naar de waterpomp. Elke dag voordat ze naar school gaat, loopt ze een aantal keer naar de waterpomp om haar emmer te vullen. Het ziet er zo eenvoudig uit, maar het was echt lastig om al het water in de emmer te houden tijdens het lopen!

Dit jaar is het thema van World Servants “Serve Beyond Expectations”. Met 35 enthousiaste deelnemers ga ik deze zomer naar Oeganda om samen met de lokale bevolking een kleuterschool te bouwen in het dorp Omoo. Ik verwacht heel veel energie, ook van de enthousiaste kleuters die straks naar school kunnen. Dat we een stap dichter bij het duurzame ontwikkelingsdoel komen dat elk kind goed onderwijs kan krijgen. Daar wil ik me heel graag voor inzetten deze zomer."

Wil jij ook zo'n avontuur meemaken? Ga dan naar worldservants.nl/werkvakanties