BO115 | Verdrietig bericht

Geplaatst op 2 aug 2015 - 15:22

Gisteren ontvingen we het bericht dat de moeder van Bolivia-deelnemer Marit is overleden. 

Hoewel de moeder van Marit al geruime tijd ziek was, is dit emotioneel nieuws. Uiteraard voor de familie en voor Marit, maar ook voor de groep in Bolivia. De groep heeft uitgebreid de tijd genomen om met elkaar te praten, tijdens hun uitstapje naar Samai Patta, waar ze waren toen ze het nieuws hoorden. Hoofdleider Tom zegt dat het behalve verdrietig ook mooi was om deze momenten met elkaar te delen. Er zijn veel persoonlijke gesprekken gevoerd en de groep heeft de tijd genomen om met elkaar te bidden. Marit en haar vriendinnen hebben ook met ‘thuis’ gebeld. Inmiddels is de terugvlucht voor Marit geregeld: ze hoopt dinsdagmorgen op Schiphol aan te komen. De groep zal Marit missen en omgekeerd. 

Vannacht was een rustige nacht, iedereen heeft goed geslapen. De sfeer in de groep is goed, aldus Tom. Vandaag is een rustdag, zometeen gaat de groep naar de kerk en vanmiddag heeft iedereen de tijd om wat voor zichzelf te doen, spelletjes te spelen of een goed gesprek te voeren. Ook dan is er dus alle ruimte om eventuele emoties te delen. Hoe tegenstrijdig dat ook voelt, er wordt ook weer volop gelachen in de groep. Het gaat dus, ondanks het nare bericht, goed.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.