[BO214] Mucho Trabacho in de grond

Geplaatst op 7 aug 2014 - 04:18

Na wat vertraging op Schiphol waren we net op tijd in Madrid voor onze aansluiting naar Santa Cruz waar we volgens planning aankwamen. We zijn direct doorgereden naar ons onderkomen, een soort van opvanghuis voor ouderen. Een mooi rustig en afgeschermd terrein waar we ons prima vermaken in El Torno, Bolivia.

Zondag was echt een dag om wat te acclamatiseren en daar hebben dan ook maximaal gebruik van gemaakt. Maandag zijn we gestart met de bouw, maar voordat we daar aan toe kwamen was er een welkom, georganiseerd door de Teachers Parents Association. Daar werden we toegesproken door: een onderwijzer, de directeur, de hoofddirecteur, iemand van de TPA, een vertegenwoordiger van de gemeente en de burgemeester. Carlos, onze projectcoordinator en ik moesten eigenlijk ook wat zeggen. Maar goed al deze toespraken werden afgewisseld door dansjes opgevoerd door de kinderen van de school. Na al deze toespraken was het tijd om de eerste steen van de fundering te leggen. Dat werd volgens Boliviaans gebruik door de burgemeester gedaan, die ons beloofde mee te helpen en elke vrijdag voor een Boliviaanse lunch te zorgen. Vervolgens zijn we zelf aan de slag gegaan met het verplaatsen van een enorme berg zand en daarna met het uithakken van de fundering. Op dinsdagmorgen werden we uitgenodigd om samen met de kinderen van "onze" school mee te lopen in de parade ter gelegenheid van de nationale feestdag van Bolivia. De Bolivianen kleden zich dan op hun best om vervolgens mee te doen in een parade van ongeveer 100 meter voor de lokale hoogwaardigheidsbekleders. Wij liepen dus ook mee onder leiding van onze vlaggendraagster Lotte en gekleed in onze oranje project t-shirts. We kregen veel waardering en applaus. De middag werd er weer druk gewerkt aan de fundering en de ijzeren bewapening voor de fundering. Vandaag konden we al beton storten. Kortom de spirit zit er goed in. De groep doet het heel goed en kan het ook goed met elkaar vinden. We hebben vanavond alle groeten voorgelezen en daar waren ze heel blij mee. Blijf dit dus vooral doen, want het geeft de groep energie.

Namens de groep BO214

Jan Vis (hoofdleider)

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.