World Servants in Bolivia

Maak kennis met het land waar eeuwenoude Indiaanse tradities nog steeds zichtbaar zijn in het leven van alledag. Bouw mee aan verandering in het doordachte onderwijsprogramma van partnerorganisatie For Vidas en maak het verschil voor duizenden kinderen in armoede en hun gezinnen.

Cosorió

klaslokalen voor de basisschool

5 augustus - 24 augustus 2024

Itapaqui

klaslokalen voor de basisschool

13 juli - 2 augustus 2024


World Servants is sinds 1994 werkzaam in Bolivia. Het percentage kinderen dat niet naar school gaat of de basisschool niet afmaakt is groot. World Servants assisteert bij het bouwen van scholen, klaslokalen en lerarenwoningen.

  • Hoofdstad: Sucre
  • Oppervlakte: 1.098.581km2
  • Aantal inwoners: 11.992.647
  • Tijdsverschil zomer: 6 uur
  • Gemiddelde temperatuur: 24 graden
  • Taal: Spaans, Quechua en andere inheemse talen
  • Religie: Katholiek
  • Munteenheid: Boliviano
  • Regeringsvorm: Presidentiële republiek

Bolivia is het hoogstgelegen en meest geïsoleerde land van Latijns-Amerika. Sucre is de officiële hoofdstad van Bolivia, maar de regering is gevestigd in La Paz. Op veel gebieden zoals gezondheid, onderwijs, inkomensongelijkheid en levensverwachting scoort Bolivia het slechts van alle Latijns-Amerikaanse landen. Het openbaar onderwijs is van slechte kwaliteit en de educatieve mogelijkheden zijn zeer ongelijk verdeeld. Het gevolg is dat kinderen op het platteland vaak slecht kunnen lezen en schrijven of de basisschool niet afmaken.

Geschiedenis

Al lange tijd voordat de Spanjaarden Bolivia veroverden kende Bolivia een beschaving.  De Indiaanse bevolking verdiende hun levensonderhoud door pottenbakkerij en handel in koper, zilver en vulkanisch glas genaamd obsidiaan. Ook creëerden ze prachtige architectuur. Rond 1441 namen de Inca’s het land over. Het Inca rijk vormt een belangrijk onderdeel van de Boliviaanse geschiedenis. Inwoners moesten in die periode veel belasting betalen om wegen en paleizen te kunnen bouwen. Veel van die wegen zijn nu nog altijd begaanbaar. Rond 1545 werd Bolivia een kolonie van Spanje. De Spanjaarden ontdekten er zilver en dwongen de oorspronkelijke bevolking, de Indianen, in de mijnen te werken. Vele Indianen stierven door dit zware werk of door Europese ziektes. Dit wekte grote weerstand bij de inheemse bevolking en zij kwamen aan het eind van de 18e eeuw in opstand. Deze opstand werd al snel neergeslagen. De Indianen bleven echter voor hun onafhankelijkheid vechten. In 1825 werd het land onafhankelijk van Spanje en kreeg het de naam Bolivia. Het werd vernoemd naar één van de helden van de onafhankelijkheidsbeweging. 

De eerste president van Bolivia als onafhankelijk land, was generaal Sucre. Naar hem is de hoofdstad genoemd. Na zijn presidentschap is het in Bolivia ongeveer anderhalve eeuw onrustig geweest, met veel staatsgrepen en oorlogen. 

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Bolivia?

Ga mee

Het verhaal van...

In 1997 ging Sari voor drie weken naar Bolivia met World Servants. Daar ontmoette ze Tania. Tania sprak Spaans dus het was lastig communiceren, maar ondanks dat voelde ze die drie weken als een zusje. Sari denkt vaak...

Lees meer