Bouw van Klaslokalen in Yateirenda in 2013

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Yateirenda


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

[bo113] Nog drie dagen en de reis kan beginnen

De groep uit Groningen vertrekt bijna naar Bolivia...

Lees meer

[bo113] Bijna thuis

De Bolivia groep uit Groningen is veilig geland. Nog een paar uurtjes en dan zullen ze daadwerkelijk in Groningen arriveren. Hoofdleider Gertjan smst dat de verwachte aankomsttijd 15.30 uur is en zegt: "Tot Straks :-)"

Lees meer

[bo113] Het beste achtergelaten

We kregen een WhatsApp-bericht van hoofdleider Gertjan. Het bericht kwam weliswaar met (zoals lijkt) een dagje vertraging aan in Nederland, maar is daardoor niet minder mooi:

Lees meer

Lerares Marisabel Cason vertelt

Marisabel Cason, is 33 jaar oud. Ze werkt sinds seven jaar bij de school als lerares. (Ze was drie jaar directeur, maar nu is het tijd voor een ander om voor de komende drie jaar directeur te zijn)

"Tijdens de bouw gaven wij les in de kerk, want de bestaande lokalen werden gebruikt door de WS groep. We zagen de constructie elke dag groeien, dat was mooi om te zien. Er waren ook wat mensen vanuit de gemeenschap die hielpen (2 of 3) met bouwen.
Het mooie aan de jeugd was, dat ze kwamen met een missie. Ze luisterden naar de mensen uit de gemenschap,  gingen samen voetballen en andere mooie dingen. doen.  Ze stelden zich als doel om het gebouw af te krijgen.. Ze gingen ervoor. Het was niet vrijblijvend. Dat was een mooi voorbeeld voor de gemeenschap. Mooi te zien hoe ze samen werkten om dat te bereiken.

We hadden ook een culturele avond met Boliviaanse dansen en eten etc. Dat was heel mooi.
Heel bijzinder was dat de vrouwen ook in de constructie mee werkten. Dat gebeurt hier gewoon niet.
Het kinderprogramma was ook heel leuk met veel nieuwe spelletjes, Door de spelletjes en verhalen verden normen en waarden doorgegeven. Veel Engels geoefend. We waren verdrietig toen de groep weer weg ging, het was een leegte die achterbleef. Maar mooie herinneringen.

Maar dit project, als ik me herinner hoe het was….... Overall water als het regende, alles vies en nat.
Toen we het project af hadden gebouwd, merkte ik dat de studenten echt naar school wilden gaan. Want er was een plek voor hen die mooi was en droog. Toen de burgemester zag dat het klaar was, bracht zij  meubilair.  De leerlngen zijn nu gemotiveerder. Ze willen in de nieuwe klaslokalen blijven, want er zitten mooie ramen in en die geven licht en frissen lucht. Ze willen niet naar een hogere klas,, omdat ze dan naar een ander lokaal moeten  In de imddag gaat iedereen naar de nieuwe klaslokalen omdat die fijne atmosfeer hebben en een goed klimaat. Ze hebben nu ook mooie grote whiteboards, dat helpt zo. Ik ben super dankbaar. Het is zo fijn om in deze lokalen les te geven. Alles heeft zijn tijd. Ik ben dankbaar dat ik dit mee mag maken en in deze realiteit mag leven."

Lees meer

Het gaat heel goed in Yateirinda

Tijdens ons bezoek op 9 maart 2016 werden we verrast door de leerlingen en leerkrachten. We werden in elke klas verwacht en daar werd een stukje voor ons opgevoerd. Wat ons opviel was dat enkele klassen met nadruk wilden bedanken voor de drie klaslokalen die in 2012 zijn gebouwd. Ze zijn er heel erg blij mee. In de drie lokalen krijgen zo'n 70 kinderen (40 meisjes en 30 jongens) gedurende de ochtenduren onderwijs. Alle kinderen uit het dorp kunnen naar de school. De grootste verandering is dat de lokalen van betere kwaliteit zijn dan de oude lemen lokalen die erg lek en gevaarlijk waren door instortingsgevaar. Hierdoor kan er kwalitatief beter onderwijs worden gegeven en zijn de kinderen beschermd tegen wind en regen. De herinnering aan de groep deelnemers is heel goed. Vooral het samenwerken tussen jongens en meisjes was hen opgevallen en dat hebben ze doorgezet in hun onderwijs. Het gaat dus heel goed in Yateirinda en alle deelnemers krijgen de hartelijke groeten. Ze missen jullie.

Lees meer
Gebied
Partner

World Servants werkt met POM in de regio Samaipatta. Dit ligt op ongeveer drie uur rijden van de stad Santa Cruz de la Sierra. Honderd kilometer ten zuiden van de stad Santa Cruz de la Sierra ligt het dorpje Yateirenda, in de gemeente Cabezas. Net als andere dorpen in de omgeving leven de bewoners voornamelijk van de landbouw.

Calle Tocomosi (Urbanización Cotoca) 5
Santa Cruz de la Sierra
Bolivia (Plurinational State of)
+591 355 07 03
info@forvidas.org

For Vidas

Het doel van de organisatie For Vidas is om bij te dragen aan het verbeteren van het onderwijs in het land. Dit doen ze door het lesmaterialen voor leerkrachten te maken. Ook het geven van trainingen en workshops is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van de organisatie. Hierdoor worden zowel leerkrachten als ouders geïnformeerd en worden kinderen geholpen in hun ontwikkeling. Het bijbrengen van sociale vaardigheden en het verhogen van de kwaliteit van het leven van jonge Bolivianen speelt hierin een grote rol. Om kinderen van de straat te houden en ze te behoeden voor onder meer drugsverslaving en huiselijk geweld, is ook hulp bij het toepassen van principes en morele waarden opgenomen in het proces. Zo helpt For Vidas niet alleen op educatief, maar ook op pedagogisch gebied.

Ongeveer 39% van de Bolivianen leeft onder de armoedegrens. Dit is waarom er geprobeerd wordt om in ieder geval de volgende generatie wél aan een baan te helpen en dus ook aan een redelijk inkomen. Wij dragen hier graag aan bij en steunen daarom deze projecten.

World Servants biedt hulp door nieuwe klaslokalen te bouwen. Naast dat op deze manier de kans op beter onderwijs wordt vergroot, wordt er ook ingespeeld op de groeiende bevolking in de regio. In dit geval geldt dus beide: kwaliteit én kwantiteit worden door de bouw van nieuwe klaslokalen verhoogd. In directe zin helpt World Servants door te helpen bouwen aan klaslokalen, maar daarnaast ook in indirecte zin door de kinderen in het land te helpen aan een betere toekomst.