Bouw van klaslokalen in Abapo in 2014

 • Lekker spelen
  Lekker spelen
 • Leerlingen hebben een eigen moestuintje
  Leerlingen hebben een eigen moestuintje
 • Achterzijde van de school
  Achterzijde van de school
 • Voor de aller kleinsten
  Voor de aller kleinsten
 • Achterzijde van de school
  Achterzijde van de school
 • Voorzijde van de school
  Voorzijde van de school
 • Achterkant van de school
  Achterkant van de school
 • Voorkant van de school (1)
  Voorkant van de school (1)
 • Voorkant van de school (2)
  Voorkant van de school (2)
 • Binnenkant van de school
  Binnenkant van de school
 • De lokalen zijn goed in gebruik
  De lokalen zijn goed in gebruik

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Abapo


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

[BO114] Groep vertrekt uit Brussel

De hoofdleider laat weten dat de bus er is en de deelnemers nu aan het instappen zijn. De groep zal om ongeveer 14:45 uur in Nijkerk aankomen.

Lees meer

[BO114] Groep komt later aan in Nijkerk

De groep uit Bolivia is veilig geland in Brussel. Er bleek een tas niet te zijn meegekomen; daardoor moesten er nog wat zaken geregeld worden. Ook is er nog geen bus om de groep te vervoeren. Daarom zullen ze later aankomen in Nijkerk. Hoe laat dit precies zal zijn, zullen we zodra dit bekend is, melden op de website.

Lees meer

Dag Abapo, dag directoa Maria del Carmen Sanchez

5 jaar werk, nu gaan ze in Abapo zelf verder - met een beetje hulp van For Vidas

Lees meer

Redelijk hetzelfde t.o.v. vorig jaar


Er is een wet dat iedereen in Bolivia een inheemse taal op school moet leren. Deze wet bestaat sinds de inhuldiging van deze regering, maar is in 2016 en 2017 nog meer geïmplementeerd.
Er is veel zand beschikbaar om de grond tussen beide klaslokalen te egaliseren. De school heeft een dak aangevraagd over het speelterrein, om de kinderen te beschermen tegen de regen en de zon. Ze wachten op een reactie van de lokale overheid.

 • Het dak van de school lijkt niet goed. Er is een orkaan geweest die het dak heeft beschadigd.
 • Er zijn 4 klaslokalen gebouwd door WS. Een van hen is heel netjes en mooi ingericht. De andere 3 zijn een beetje vies, met tekeningen op de muur enz. Carlos vertelde ons dat dit ook door de docenten komt. Ze dragen geen zorg voor de netheid van de klaslokalen.
 • De tuin lijkt niet goed onderhouden, maar ze hebben nieuwe bomen geplant. Dezen zijn ook voor schaduw.
 • Het land rond de school, waar nog steeds niet op wordt gewerkt, wordt gebruikt als voetbalveld. Er staan bomen omheen om schaduw te bieden.

Vanaf dit jaar is het verplicht dat de kinderen 2 jaar naar de kleuterschool gaan voordat ze naar school gaan. Er zijn nu 140 kinderen en 5 leraren.

Drie leraren geven les in de vier  nieuwe klaslokalen (één wordt gebruikt als een speeltuin) en twee leraren geven les in de oude klaslokalen. (twee klaslokalen en een kantoor) Er zijn dus zes klaslokalen in totaal.

Ook in Abapó is er het programma 'Amy's house' dat speelgoed en materialen levert, enz.

Er zijn drie  kinderen met onbekwaamheid en er is voldoende ruimte voor alle kinderen in Abapó om naar "Kinder et moment" te gaan.
De droom van de leraar is om alle infrastructuur af te ronden.

Conclusie: Alles is nog steeds hetzelfde ten opzichte van vorig jaar. Geen veranderingen, alleen slecht onderhoud.

Lees meer

Gebied
Partner

Op 122 kilometer van Santa Cruz ligt Abapó aan de doorgaande weg die Santa Cruz aan het noorden van Argentinië verbindt. Omdat het dorp vlakbij de Rio Grande ligt is het een geliefde plek voor reizigers om er te genieten van het lokale eten en drinken. De meerderheid van de bevolking is van afkomst Guaraní, wat te zien is aan de karakteristieke kleurige kleding en de typische gelaatstrekken en tevens de specifieke eetgewoontes. De zone staat bekend om de exploitatie van olie en de meeste mannen werken dan ook als dagarbeiders in deze sector of werken op boerderijen in de omgeving.
Het niveau van armoede is het hoogst onder de inheemse bevolking. Dit komt met name door de beperkte toegang tot onderwijs, waardoor er geen uitzicht is op een goed betaalde baan. Daarnaast zijn de families groot, gemiddeld acht personen per gezin, terwijl de inkomsten laag zijn.

Carlos Sanchez

Calle Tocomosi (Urbanización Cotoca) 5
Santa Cruz de la Sierra
Bolivia (Plurinational State of)
+591 355 07 03
info@forvidas.org

For Vidas

Het doel van de organisatie For Vidas is om bij te dragen aan het verbeteren van het onderwijs in het land. Dit doen ze door het lesmaterialen voor leerkrachten te maken. Ook het geven van trainingen en workshops is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van de organisatie. Hierdoor worden zowel leerkrachten als ouders geïnformeerd en worden kinderen geholpen in hun ontwikkeling. Het bijbrengen van sociale vaardigheden en het verhogen van de kwaliteit van het leven van jonge Bolivianen speelt hierin een grote rol. Om kinderen van de straat te houden en ze te behoeden voor onder meer drugsverslaving en huiselijk geweld, is ook hulp bij het toepassen van principes en morele waarden opgenomen in het proces. Zo helpt For Vidas niet alleen op educatief, maar ook op pedagogisch gebied.

Ongeveer 39% van de Bolivianen leeft onder de armoedegrens. Dit is waarom er geprobeerd wordt om in ieder geval de volgende generatie wél aan een baan te helpen en dus ook aan een redelijk inkomen. Wij dragen hier graag aan bij en steunen daarom deze projecten.

World Servants biedt hulp door nieuwe klaslokalen te bouwen. Naast dat op deze manier de kans op beter onderwijs wordt vergroot, wordt er ook ingespeeld op de groeiende bevolking in de regio. In dit geval geldt dus beide: kwaliteit én kwantiteit worden door de bouw van nieuwe klaslokalen verhoogd. In directe zin helpt World Servants door te helpen bouwen aan klaslokalen, maar daarnaast ook in indirecte zin door de kinderen in het land te helpen aan een betere toekomst.