Bouw van een kleuterschool in El Paradiso (Naciones Unidas) in 2018

 • Het fundament is af!
  Het fundament is af!
 • Voorbereidingen in volle gang
  Voorbereidingen in volle gang
 • Omgeving school
  Omgeving school
 • Hier komen de nieuwe lokalen
  Hier komen de nieuwe lokalen
 • Straks de hoogte in
  Straks de hoogte in
 • De basis is gelegd!
  De basis is gelegd!
 • Aan de slag met de fundering
  Aan de slag met de fundering
 • Welkom in El Torno
  Welkom in El Torno
 • Druk in de weer met de voorbereidingen
  Druk in de weer met de voorbereidingen
toekomst voor kleuters
latino cultuur
iedereen gelijke rechten

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in El Paradiso (Naciones Unidas)


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

BO118 | Het fundament is gelegd!

In Bolivia zijn ze goed bezig! Nadat vorige week de graafwerkzaamheden zijn uitgevoerd, is ondertussen het fundament klaar. Projectcoördinator Carlos Sanchez heeft een aantal foto’s gemaakt om je dit mooie werk te laten zien.

Lees meer

BO118 | De voorbereidingen in Naciones Unidas zijn gestart

De voorbereidingen in Naciones Unidas zijn in volle gang. Na overleg met de gemeente en vertegenwoordigers van de stad El Torno, is partnerorganisatie For Vidas het eens geworden over de precieze bouwplek van de klaslokalen en toiletten. De nodige metingen zijn uitgevoerd om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare ruimte.

Het terrein is opgeruimd zodat gestart kon worden met de eerste werkzaamheden. Om plaats te maken voor de kleuterklassen, was het onvermijdelijk om een paar bomen te moeten kappen. Er is uiteindelijk voor gekozen om bomen te kappen die zeer gemakkelijk opnieuw te planten zijn en die snel groeien.

De aannemer die verantwoordelijk is voor de aanleg van de fundering, Hilarion Mamani, heeft ondertussen de nodige inspanningen geleverd. Er worden materialen van goede kwaliteit gebruikt. De dikte die gekozen is voor de kolommen, is meer dan genoeg om uiteindelijk twee verdiepingen te kunnen bouwen. In de komende dagen zullen de T-balken worden geplaatst.

De betrokkenheid van de gemeenschap wordt steeds groter. De werkzaamheden trekken veel bekijks en veel mensen uit de gemeenschap komen dan ook langs om te zien hoe het met de bouw gaat. Ook helpen zij met het onderhoud van materialen en gereedschappen.

Lees meer

Het zit erop!

Willem-Jan
We staan weer op Nederlandse grond... Tot zometeen live 😉 in aankomsthal 2 of later thuis met persoonlijke verhalen. Bedankt dat jullie ons volgden!
09:52

BO118 | Bijna Thuis

Het eerst vertrokken project is weer onderweg naar Nederland!


Over de muur …………

De muur om de school was ons niet te hoog om toch een kijkje te nemen.

Lees meer

Om de sfeer nog even vast te houden...

Tijdens de set-up is er nog een mooi filmpje gemaakt van de feestelijke opening die we graag met jullie delen. Kijk en geniet!

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

El Torno ligt op ongeveer een uur rijden (32 km) van Santa Cruz, de grootste stad van Bolivia en op een uur rijden sta je aan het begin van het Andes gebergte. Het gebied is heuvelachtig en tropisch groen, El Torno grenst aan het regenwoud. Boeren in de omgeving verbouwen sinaasappels, mandarijnen, citroenen en cassave. Nieuw in het gebied zijn snel groeiende viskwekerijen, die een goede inkomstenbron vormen voor veel families. In El Torno en omgeving wordt ook veel traditioneel handwerk gemaakt, dat de mensen verkopen op de markt in Santa Cruz.

De mensen in El Torno zijn warm en hartelijk en zien uit naar jouw komst. Je beleeft het ultieme van de Latijns Amerikaanse cultuur!

Carlos Sanchez

Calle Tocomosi (Urbanización Cotoca) 5
Santa Cruz de la Sierra
Bolivia (Plurinational State of)
+591 355 07 03
info@forvidas.org

For Vidas

Het doel van de organisatie For Vidas is om bij te dragen aan het verbeteren van het onderwijs in het land. Dit doen ze door het lesmaterialen voor leerkrachten te maken. Ook het geven van trainingen en workshops is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van de organisatie. Hierdoor worden zowel leerkrachten als ouders geïnformeerd en worden kinderen geholpen in hun ontwikkeling. Het bijbrengen van sociale vaardigheden en het verhogen van de kwaliteit van het leven van jonge Bolivianen speelt hierin een grote rol. Om kinderen van de straat te houden en ze te behoeden voor onder meer drugsverslaving en huiselijk geweld, is ook hulp bij het toepassen van principes en morele waarden opgenomen in het proces. Zo helpt For Vidas niet alleen op educatief, maar ook op pedagogisch gebied.

Ongeveer 39% van de Bolivianen leeft onder de armoedegrens. Dit is waarom er geprobeerd wordt om in ieder geval de volgende generatie wél aan een baan te helpen en dus ook aan een redelijk inkomen. Wij dragen hier graag aan bij en steunen daarom deze projecten.

World Servants biedt hulp door nieuwe klaslokalen te bouwen. Naast dat op deze manier de kans op beter onderwijs wordt vergroot, wordt er ook ingespeeld op de groeiende bevolking in de regio. In dit geval geldt dus beide: kwaliteit én kwantiteit worden door de bouw van nieuwe klaslokalen verhoogd. In directe zin helpt World Servants door te helpen bouwen aan klaslokalen, maar daarnaast ook in indirecte zin door de kinderen in het land te helpen aan een betere toekomst.

De school, Centro Educativo Naciones Unidas, zit propvol. De bestaande lokalen worden al dubbel gebruikt, door ‘s morgens en ‘s middags les te geven aan verschillende groepen. Er staan minimaal 50 kleuters op de wachtlijst en in de omgeving is geen andere kleuterschool. Voor de overheid tellen kleuters niet, maar de ouders en docenten zouden deze groep ook dolgraag goed willen voorbereiden op hun basisschooltijd. De oudercommissie en het schoolcomité leveren hun bijdrage in arbeid en materialen, maar zijn niet in staat het hele project te financieren. Partnerorganisatie For Vidas zorgt ervoor dat er goede leerkrachten en lesmaterialen zijn en de lokale overheid zal ook bijdragen aan de bouw, als jij meebouwt aan deze nieuwe klaslokalen en een toiletblok.

For Vidas, de partnerorganisatie van World Servants in Bolivia, wil dat jongeren met een beperking zoveel mogelijk kunnen meedoen in de maatschappij en gelijke rechten hebben. Als groep laten jullie zien wat ‘onbeperkt’ in de praktijk kan betekenen. Dit is een groot voorbeeld voor de mensen met een beperking in het centrum tegenover de bouwplaats en wellicht een aanmoediging voor hen om ook mee te helpen.

Doelen:

 • Een nieuw gebouw voor de kleuterschool, zodat 270 kleuters goed kunnen worden voorbereid op de basisschool.
 • Betere kansen voor de toekomst door goed (kleuter)onderwijs
 • Gelijke rechten voor jongens en meisjes
 • Een sterkere positie en gelijke rechten voor mensen met een beperking.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage