Bouw van Klaslokalen in Mairana in 2013

 • Leerkrachten
  Leerkrachten
 • Gedenksteen
  Gedenksteen
 • P2286790482.jpg
  P2286790482.jpg
 • P2286790377.jpg
  P2286790377.jpg

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Mairana


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

[bo213] Projectdoel nu al binnen in Bolivia

Zaterdag 19 oktober, gisteren dus, was voor onze groep BO213 een bijzondere dag. Samen met een aantal mensen uit de lokale bevolking zijn we begonnen met het storten van de ringbalk en binnen anderhalf uur was het ¨klusje¨ geklaard. Het gebouw was voorzien van een betonnen ringbalk.

Lees meer

[bo213] Een week onderweg

We zijn nu bijna een week onderweg en vandaag zijn we begonnen aan onze derde bouwdag. Maandag was het even schrikken, want in de nacht van zondag op maandag regende het heftig. Gedachten van 2 jaar geleden, waar we de eerste drie dagen niets konden vanwege de regen kwamen bij sommigen van ons weer boven. Maar gelukkig, net voor het 1e GMG ging de kraan met hemelwater dicht. De eerste bouwdag verliep vervolgens boven verwachting en we konden na de koffie al aan de slag met het metselen. Eerlijk is eerlijk, de aannemer en zijn mensen hadden voor onze aankomst al het nodige voorwerk gedaan en er lagen al een paar rijen stenen gemetseld. Aan het eind van dag 1 was iedereen dan ook zeer contente met wat we gedaan hadden. Dag 2 leek aanvankelijk op dag 1, weer goot het van de regen gedurende de nacht en net voor we wilden beginnen stopte het met regenen. We konden weer lekker aan de slag en aan het eind van de dag moest er zelfs al beton worden gestort in de kolommen die zorgen voor het verband in het gebouw. Vandaag zijn we op ¨Engelendag¨ weer vol goede moed verder gegaan en hebben we steigers gebouwd. De sfeer is heel erg goed en er zijn gelukkig geen zieken. Het kinderwerk gistermiddag was een groot feest. De kinderen van onze school en kinderen van scholen uit de buurt kwamen samen om naar het verhaal van de schepping te luisteren. Daarna werd er naar hartelust geknutseld en werd een spelletje overlopertje gedaan. Heel erg leuk om te doen. Aanstaand weekeinde gaan we zaterdagmorgen door met de bouw en gaan we zaterdagmiddag naar een plaats waar onze stenen worden gemaakt. Daarna reizen we door naar Samaipatta om in een soort van resort (het mag die naam eigenlijk niet hebben) even tot ons zelf te komen. Zondagmorgen hebben we daar dan een eigen viering, waarna we zondagmiddag weer teruggaan naar Mairana. Vanmiddag werden we opgeschrikt door het bericht dat er in de omgeving van YATEIRENDA (het zomerproject BO113) een aardbeving is geweets van 5.7 op de schaal van Richter. Carlos heeft direct contact gezocht met het getroffen gebied. De contactpersoon kon melden dat er gelukkig geen gewonden of doden te betreuren waren, maar dat er 11 huizen compleet zijn verwoest. Het gebouw dat de groep BO211 heeft gebouwd is ongedeerd gebleven. We zullen vanavond de bevolking van Yateirenda in onze gebeden gedenken, doen jullie dat ook? Namens de groep BO213 Jan Vis.

Lees meer

Een geslaagd project

Lees meer

Directrice Sonia Patiño Rosales vertelt

Directrice Sonia Patiño Rosales, 36 jaar, heeft 2 jongens (3 en 12 jr)
Sonia studeerde af als lerares voor de middelbare school. Er was echter nergens werk voor haar. De enige plek waar mensen nodig waren was op het centrum voor mensen met een beperking. Op haar eerste werkdag ontmoette ze Miguelito, een jongen met het syndroom van Down. Ze was een beetje bang voor hem, omdat ze hem al vaker was tegen gekomen in het dorp en telkens als hij haar zag had hij haar op zijn manier gedag gezegd. Dan pakte hij haar arm en zei: “Hoooooolaaaaaaaa”, of hij ging zingen, wat haar een oncomfortabel gevoel had gegeven. Dus nu ze hem in deze school zag waar ze moest gaan werken, was ze in eerste instantie een beetje terughoudend en ging hartslag omhoog.

Maar dit bleek allemaal niet nodig, want de leerlingen waren ontwapenend en ontzettend lief.
De school was echter erg klein en oud, zij moest lesgeven in een piepklein lokaal, waar een andere lerares les gaf aan de andere kant van het lokaal. Dit was erg moeilijk en het was altijd een enorme herrie. In 2011 zag ze een tv programma op de lokale zender van Mairana waarin jongeren uit Nederland een school aan het bouwen waren in Bella Victoria. Ze moedigde de toenmalige directrice Irma aan om er naar toe te gaan en Carlos Sanchez (projectcoördinator bij For Vidas) die werd geïnterviewd in het programma aan te spreken. Irma ging en haalde Carlos over om eens in Mairana te komen kijken. Dit bleek een gouden zet. Het balletje ging rollen en zodoende kwam er in het najaar van 2013 een groep Nederlanders helpen met de bouw van twee nieuwe klaslokalen. De lokale overheid hield eveneens woord en bouwde er wc’s, een keuken en een opslagruimte bij. Het was een droom die uitkwam! Doordat het centrum in de publiciteit kwam tijdens de bouw, kreeg het ook meer bekendheid en sindsdien werden er steeds meer kinderen naar toe gebracht.

“Het nieuwe centrum heft deuren geopend naar de gemeenschap. De bouw door een groep Europeanen, was goede publiciteit. ‘Als er mensen uit Europa komen helpen bouwen voor kinderen met een beperking zullen die kinderen toch wel wat waard zijn’ zeiden de ouders die hun kinderen kwamen brengen”, zo vertelde Sonia.

Voordat de nieuwbouw er was waren er 38 leerlingen, vandaag zijn dat er 62 en hebben ze ‘s middags ook een huiswerkbegeleidingsklas voor 24 gezonde kinderen. Sonia is vanaf januari 2017 de nieuwe directrice geworden van de school, nu Irma met “pensioen” is gegaan. Ze werkt inmiddels alweer 8 jaar met veel plezier op het centrum in Mairana en haar hele gezicht straalt als ze zegt: “Deze kinderen zijn zo waardevol en hebben een gouden hart. Ik blijf hier voorlopig nog wel werken en hoop dat het centrum nog veel groter zal groeien!”

Lees meer

Gebied
Partner

Mairana ligt in de provincie Florida en ligt 140 kilometer ten zuidwesten van de stad Santa Cruz de la Sierra.

Calle Tocomosi (Urbanización Cotoca) 5
Santa Cruz de la Sierra
Bolivia (Plurinational State of)
+591 355 07 03
info@forvidas.org

For Vidas

Het doel van de organisatie For Vidas is om bij te dragen aan het verbeteren van het onderwijs in het land. Dit doen ze door het lesmaterialen voor leerkrachten te maken. Ook het geven van trainingen en workshops is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van de organisatie. Hierdoor worden zowel leerkrachten als ouders geïnformeerd en worden kinderen geholpen in hun ontwikkeling. Het bijbrengen van sociale vaardigheden en het verhogen van de kwaliteit van het leven van jonge Bolivianen speelt hierin een grote rol. Om kinderen van de straat te houden en ze te behoeden voor onder meer drugsverslaving en huiselijk geweld, is ook hulp bij het toepassen van principes en morele waarden opgenomen in het proces. Zo helpt For Vidas niet alleen op educatief, maar ook op pedagogisch gebied.

Ongeveer 39% van de Bolivianen leeft onder de armoedegrens. Dit is waarom er geprobeerd wordt om in ieder geval de volgende generatie wél aan een baan te helpen en dus ook aan een redelijk inkomen. Wij dragen hier graag aan bij en steunen daarom deze projecten.

World Servants biedt hulp door nieuwe klaslokalen te bouwen. Naast dat op deze manier de kans op beter onderwijs wordt vergroot, wordt er ook ingespeeld op de groeiende bevolking in de regio. In dit geval geldt dus beide: kwaliteit én kwantiteit worden door de bouw van nieuwe klaslokalen verhoogd. In directe zin helpt World Servants door te helpen bouwen aan klaslokalen, maar daarnaast ook in indirecte zin door de kinderen in het land te helpen aan een betere toekomst.