Bouw van klaslokalen in Nacional Patuju in 2017

 • Concreet bouwen aan beter onderwijs
  Concreet bouwen aan beter onderwijs
 • Bolivia is prachtig!
  Bolivia is prachtig!
 • Sta jij hier straks te bouwen aan klaslokalen?
  Sta jij hier straks te bouwen aan klaslokalen?
 • Achterkant van de school
  Achterkant van de school
 • Het bestaande schoolgebouw
  Het bestaande schoolgebouw
 • Vooraanzicht van de school
  Vooraanzicht van de school
 • Leer metselen als geen ander
  Leer metselen als geen ander
 • Eén van de huidige lokalen
  Eén van de huidige lokalen
 • Loop mee in een van de vele optochten
  Loop mee in een van de vele optochten
 • Feestelijke opening van de school in Nacional Patuju!
  Feestelijke opening van de school in Nacional Patuju!
 • Strak witte muren in het nieuw klaslokaal
  Strak witte muren in het nieuw klaslokaal
 • Douchen onder de waterval
  Douchen onder de waterval
 • Bestaand lokaal in gebruik
  Bestaand lokaal in gebruik
 • Er wordt nog steeds erg hard gewerkt
  Er wordt nog steeds erg hard gewerkt

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Nacional Patuju


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Video's van de set up reis in april

Lees meer

BO217 | From Bolivia with love

Met glinsterende (maar kleine) oogjes en hoofden vol verhalen kwamen de Boliviagangers door de schuifdeuren van Aankomst 1 door.

Lees meer

BO217 | Een tas vol verhalen

De dagen na ons heerlijke verblijf in Samaipatta verstrijken snel. Er is nog genoeg te doen in bouwen, kinderwerk en cultuur ervaren. Maar het einde van ons verblijf in ons tijdelijke thuis nadert. Het is ook merkbaar: iedere dag wordt de blik steeds een beetje meer op thuis in Nederland gericht.

Lees meer

Another day at the office

Alsof het heel gewoon is. Je sjouwt je tas naar school, er staat een stoel, een lokaal, een leraar...

Lees meer

In een woord: geweldig!

In maart zijn de setuppers afgereisd naar Nacional Patuju om te zien hoe het gaat met de school en de community gaat.

Toen de groep van BO117 afgelopen zomer op locatie aankwamen, hadden de leraren hoedjes gekocht en stonden de kinderen met vlaggetjes te zwaaien om de deelnemers met een warm welkom te onthalen. Een mooi begin van een groot avontuur.

De gemeenschap kijkt terug op een geweldig tijd die veel verandering heeft gebracht, vele herinneringen worden dan ook opgehaald. De nauwe samenwerking met de leraren om het kinderwerk op touw te zetten, de parade en het grote feest op de laatste dag. Met veel plezier wordt er teruggedacht aan de verrassing die de groep op de laatste dag voor de gemeenschap had. In het geheim had de groep namelijk geoefend op een Boliviaanse dans. Nadat de community om het eindfeest de groep imponeerde met hun Boliviaanse danskunsten, werden ze verrast door de Nederlanders die vanuit het niets een eigen optreden van de Boliviaanse dans weggaven en een geweldig optreden uit te de kast haalden. Dit feest vormde dan ook de weerspiegeling van de interactie en betrokkenheid die tijdens het project had plaatsgevonden.

Ook heeft het project veel indruk op de schoolkinderen gemaakt. Zo zagen ze dat mensen elkaar hielpen en dat uit samenwerking iets moois ontstaat. Het liet de kids van dichtbij zien dat wanneer je samenwerkt je zoveel meer kan bereiken dan alleen. Een waardevolle les die ze voor de rest van hun leven met zich mee mogen dragen.

Het bouwen van de school was een grote onderneming, een groot doel is hiermee dan ook bereikt. Het schoolhoofd vertelde: “Toen ik begon met lesgeven op deze school, was het net een jungle. Nu ziet de school er goed, netjes en goed georganiseerd uit en wordt het gebouw goed onderhouden.”

Ook de partnerorganisatie kijkt positief terug op het project. Het gebouw is vlot neergezet en direct na de afbouw in gebruik genomen. Meer kinderen komen tegenwoordig naar deze school toe. Om ruimte te bieden voor alle leerlingen wordt er in twee shifts lesgegeven.

Het gebouw is helemaal af wordt sinds november 2017 gebruikt door groep 3 en 4.

Lees meer

  Gebied
  Partner
  Verandering

  Nacional Patuju, onderdeel van de gemeente Cotocá in de provincie Andrés Ibáñez, welke een van de vijftien provincies is in het departement Santa Cruz. De gemeente bestaat uit twee delen: Cotocá en Puerto Pailas en heeft ruim 56.000 inwoners. Hiervan is 18% Quechua. Cotocá is een bekende plaats in het departement, omdat hier in 1799 een sanctuarium is gebouwd door de katholieke kerk nadat, volgens de legende, Maria was verschenen aan twee boeren. Sindsdien is Maria de beschermheilige van het departement geworden en trekt de feestdag in december duizenden Bolivianen naar Cotocá.

  Het klimaat in Cocotá is tropisch. Er is een kort droog seizoen in juli en augustus. De rest van het jaar is het regenachtig, met het de meeste neerslag in de maand januari.

  Calle Tocomosi (Urbanización Cotoca) 5
  Santa Cruz de la Sierra
  Bolivia
  +591 355 07 03
  info@forvidas.org

  For Vidas

  Het doel van de organisatie For Vidas is om bij te dragen aan het verbeteren van het onderwijs in het land. Dit doen ze door het lesmaterialen voor leerkrachten te maken. Ook het geven van trainingen en workshops is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van de organisatie. Hierdoor worden zowel leerkrachten als ouders geïnformeerd en worden kinderen geholpen in hun ontwikkeling. Het bijbrengen van sociale vaardigheden en het verhogen van de kwaliteit van het leven van jonge Bolivianen speelt hierin een grote rol. Om kinderen van de straat te houden en ze te behoeden voor onder meer drugsverslaving en huiselijk geweld, is ook hulp bij het toepassen van principes en morele waarden opgenomen in het proces. Zo helpt For Vidas niet alleen op educatief, maar ook op pedagogisch gebied. Ongeveer 39% van de Bolivianen leeft onder de armoedegrens. Dit is waarom er geprobeerd wordt om in ieder geval de volgende generatie wél aan een baan te helpen en dus ook aan een redelijk inkomen. Wij dragen hier graag aan bij en steunen daarom deze projecten. World Servants biedt hulp door nieuwe klaslokalen te bouwen. Naast dat op deze manier de kans op beter onderwijs wordt vergroot, wordt er ook ingespeeld op de groeiende bevolking in de regio. In dit geval geldt dus beide: kwaliteit én kwantiteit worden door de bouw van nieuwe klaslokalen verhoogd. In directe zin helpt World Servants door te helpen bouwen aan klaslokalen, maar daarnaast ook in indirecte zin door de kinderen in het land te helpen aan een betere toekomst.

  De school van Nacional Patuju heeft op dit moment 4 kleine klaslokalen en toiletten. Deze zijn gebouwd door de welgestelde inwoners van Cotocá. Dit schoolgebouw is het enige schoolgebouw in de omgeving, maar kan niet genoeg ruimte bieden voor alle kinderen. De kinderen moeten nu gedwongen stoppen met school door het tekort aan klaslokalen.
  Ook blijkt het lastig om de school te bereiken door de kwalitatief slechte infrastructuur in dit gebied. De ouders van de leerlingen hebben moeite om bij te dragen aan het aanstellen van goede leerkrachten en het verbeteren van de wegen rondom de school. Zij verdienen weinig en kunnen nauwelijks de schooluniformen of studiematerialen zoals boeken of pennen betalen voor hun kinderen.

  Door te bouwen aan verandering in Cocotá krijgen meer kinderen de kans om naar school te gaan. Ook zal de overheid gaan bijdragen in de aanstelling en betaling van gekwalificeerde leerkrachten, als de nieuwe lokalen gebouwd zijn. Dit draagt bij aan een verbeterde kwaliteit en de mogelijk dat de kinderen de basisschool afmaken stijgt hiermee.

  Download tussenrapportageDownload eindrapportage