Bouw van klaslokalen in Nacional Patuju in 2017

 • Strak witte muren in het nieuw klaslokaal
  Strak witte muren in het nieuw klaslokaal
 • Feestelijke opening van de school in Nacional Patuju!
  Feestelijke opening van de school in Nacional Patuju!
 • Er wordt nog steeds erg hard gewerkt
  Er wordt nog steeds erg hard gewerkt
 • Achterkant van de school
  Achterkant van de school
 • Vooraanzicht van de school
  Vooraanzicht van de school

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Nacional Patuju


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Video's van de set up reis in april

Lees meer

BO217 | From Bolivia with love

Met glinsterende (maar kleine) oogjes en hoofden vol verhalen kwamen de Boliviagangers door de schuifdeuren van Aankomst 1 door.

Lees meer

BO217 | Een tas vol verhalen

De dagen na ons heerlijke verblijf in Samaipatta verstrijken snel. Er is nog genoeg te doen in bouwen, kinderwerk en cultuur ervaren. Maar het einde van ons verblijf in ons tijdelijke thuis nadert. Het is ook merkbaar: iedere dag wordt de blik steeds een beetje meer op thuis in Nederland gericht.

Lees meer

Patuju bouwt door

Het project heeft nogal wat verandering in de gemeenschap teweeg gebracht. Lokale bevolking doet aan Fundraising en is gestart met de bouw van een nieuw klaslokaal

Lees meer

Patuju groeit snel!

Wat is het mooi om te zien hoe hard Patuju groeit. Aan enthousiasme en inzet vanuit het dorp om de school te ondersteunen is geen gebrek!

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Nacional Patuju, onderdeel van de gemeente Cotocá in de provincie Andrés Ibáñez, welke een van de vijftien provincies is in het departement Santa Cruz. De gemeente bestaat uit twee delen: Cotocá en Puerto Pailas en heeft ruim 56.000 inwoners. Hiervan is 18% Quechua. Cotocá is een bekende plaats in het departement, omdat hier in 1799 een sanctuarium is gebouwd door de katholieke kerk nadat, volgens de legende, Maria was verschenen aan twee boeren. Sindsdien is Maria de beschermheilige van het departement geworden en trekt de feestdag in december duizenden Bolivianen naar Cotocá.

Het klimaat in Cocotá is tropisch. Er is een kort droog seizoen in juli en augustus. De rest van het jaar is het regenachtig, met het de meeste neerslag in de maand januari.

Calle Tocomosi (Urbanización Cotoca) 5
Santa Cruz de la Sierra
Bolivia (Plurinational State of)
+591 355 07 03
info@forvidas.org

For Vidas

Het doel van de organisatie For Vidas is om bij te dragen aan het verbeteren van het onderwijs in het land. Dit doen ze door het lesmaterialen voor leerkrachten te maken. Ook het geven van trainingen en workshops is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van de organisatie. Hierdoor worden zowel leerkrachten als ouders geïnformeerd en worden kinderen geholpen in hun ontwikkeling. Het bijbrengen van sociale vaardigheden en het verhogen van de kwaliteit van het leven van jonge Bolivianen speelt hierin een grote rol. Om kinderen van de straat te houden en ze te behoeden voor onder meer drugsverslaving en huiselijk geweld, is ook hulp bij het toepassen van principes en morele waarden opgenomen in het proces. Zo helpt For Vidas niet alleen op educatief, maar ook op pedagogisch gebied.

Ongeveer 39% van de Bolivianen leeft onder de armoedegrens. Dit is waarom er geprobeerd wordt om in ieder geval de volgende generatie wél aan een baan te helpen en dus ook aan een redelijk inkomen. Wij dragen hier graag aan bij en steunen daarom deze projecten.

World Servants biedt hulp door nieuwe klaslokalen te bouwen. Naast dat op deze manier de kans op beter onderwijs wordt vergroot, wordt er ook ingespeeld op de groeiende bevolking in de regio. In dit geval geldt dus beide: kwaliteit én kwantiteit worden door de bouw van nieuwe klaslokalen verhoogd. In directe zin helpt World Servants door te helpen bouwen aan klaslokalen, maar daarnaast ook in indirecte zin door de kinderen in het land te helpen aan een betere toekomst.

De school van Nacional Patuju heeft op dit moment 4 kleine klaslokalen en toiletten. Deze zijn gebouwd door de welgestelde inwoners van Cotocá. Dit schoolgebouw is het enige schoolgebouw in de omgeving, maar kan niet genoeg ruimte bieden voor alle kinderen. De kinderen moeten nu gedwongen stoppen met school door het tekort aan klaslokalen.
Ook blijkt het lastig om de school te bereiken door de kwalitatief slechte infrastructuur in dit gebied. De ouders van de leerlingen hebben moeite om bij te dragen aan het aanstellen van goede leerkrachten en het verbeteren van de wegen rondom de school. Zij verdienen weinig en kunnen nauwelijks de schooluniformen of studiematerialen zoals boeken of pennen betalen voor hun kinderen.

Door te bouwen aan verandering in Cocotá krijgen meer kinderen de kans om naar school te gaan. Ook zal de overheid gaan bijdragen in de aanstelling en betaling van gekwalificeerde leerkrachten, als de nieuwe lokalen gebouwd zijn. Dit draagt bij aan een verbeterde kwaliteit en de mogelijk dat de kinderen de basisschool afmaken stijgt hiermee.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage