World Servants in Brazilië

Reis mee met World Servants naar het prachtige Brazilië en ontdek dat jij een verschil kunt maken voor de Braziliaanse bevolking.

Guanhães Almas

gemeenschapscentrum

16 juli - 5 augustus 2022


Eerder werkte World Servants al jarenlang in Brazilië. In 2020 wordt er voor het eerst sinds 2013 weer een World Servants-project uitgevoerd in samenwerking met BEM.

  • Hoofdstad: Brasilia
  • Oppervlakte: 8.515.770 km2
  • Aantal inwoners: 209.111.000
  • Tijdsverschil zomer: 5 uur
  • Gemiddelde temperatuur zomer: 22 graden
  • Taal: Portugees
  • Religie: rooms-katholiek
  • Munteenheid: real
  • Regeringsvorm: federale presidentiële republiek

Brazilië is het grootste land in Zuid-Amerika en het vijfde grootste land ter wereld, zowel qua oppervlakte als qua inwoneraantal. Het wordt omsloten door vele landen in het westen en het noordwesten en door de Atlantische oceaan in het noordoosten, oosten en zuiden.

Geschiedenis

Van oudsher wordt Brazilië bewoond door indianen. Vanaf het jaar 1500 werd het land ontdekt door Europeanen. Vier eeuwen lang werd Brazilië gedomineerd door Portugal. In 1822 werd het land onafhankelijk en vanaf 1889 werd de republiek uitgeroepen. Halverwege de 19e eeuw groeide de economie van Brazilië zeer snel door de productie en export van rubber en cacao. Vanaf 1870 emigreerden veel Europeanen naar het land, in de hoop op een beter leven. Toen de recessie in de jaren '20 van de vorige eeuw ook Brazilië trof, leidde dit tot groot ongenoegen dat uitmondde in een revolutie. Na maanden van geweld kwam Getulio Vargas aan de macht. Hij regeerde jarenlang als dictator over het land. In de jaren '50 groeide het ongenoegen over hem en pleegde Vargas zelfmoord. In de jaren die volgden was er een militair bewind. Door de onderdrukking door dit bewind braken er guerrilla gevechten uit. In de jaren zestig en zeventig kende het land daarentegen ook een enorme economische groei, die ook wel bekend staat als het Braziliaanse wonder. Helaas profiteerde niet iedereen ervan. Het land kent nog steeds veel armoede. Eind 20e eeuw werd het militaire regime steeds soepeler. Uiteindelijk werden er zelfs verkiezingen uitgeschreven. In 1985 werd de nieuwe republiek uitgeroepen. Sindsdien zijn de presidenten telkens verkozen door het volk.

Zie jij jezelf al meebouwen aan verandering in Brazilië?

Ga mee

Het verhaal van...

Genilda is een vrouw van dertig jaar met een zoon van vijf jaar en een dochter van zeven jaar. De jongste gaat naar de crèche en de oudste gaat al naar school. Marianne is een vrouw van 24 jaar en heeft een dochter va...

Lees meer