De gemiddelde projectdag

Een World Servants-dag is nooit hetzelfde. En vaak verbaas je je over de hoeveelheid ervaringen die in één dag passen. Natuurlijk breng je veel tijd door op de bouwplaats, want daar gebeurt het. Je ontmoet mensen, je leert de cultuur kennen, hebt veel lol, ontdekt talenten bij jezelf en bouwt een gebouw dat het verschil maakt voor de gemeenschap waar je te gast bent. 

De gemiddelde projectdag (als die zou bestaan...) ziet er zo uit: 

Wake-up call

De dag begint op tijd. Zo benut je juist de koelte van de ochtend. De een springt meteen op om de zonsopgang te zien, de ander draait zich nog even om. Overal hoor je hanen kraaien en honden blaffen. Je projectdag is gestart!

Opstaan

Als je om je heen kijkt, zie je in de slaapzaal overal klamboes hangen. Best lekker, je eigen plekje. Bovendien biedt het bescherming tegen muggen. En tegen slaapkamergenoten die hun zaklamp kwijt zijn... 

Goedemorgengesprek

Je begint de dag in je eigen kleine groep. Even vertrouwd bespreken hoe het met je gaat en wat je plannen voor de dag zijn. En in gesprek over het thema van de dag. Vriendschap, onrecht, geloven of ambities bijvoorbeeld. De goedemorgengesprekken hebben altijd een link met de Bijbel, maar zijn net zo toegankelijk voor doorgewinterde christenen als voor iemand die het allemaal niet zo zeker weet. 

Ontbijt

Natuurlijk heb je eerst een goed gevulde maag nodig voor je aan de slag gaat. Het ontbijt is voedzaam en gezond, maar misschien niet helemaal wat je gewend bent. De lokale keukenploeg doet er alles aan om een drie keer per dag een stevig maal op tafel te zetten. Eet smakelijk!

Bouwen

En dan is het tijd om aan de slag te gaan. Je bouwt samen met lokale vakmensen. Nog nooit gemetseld? Geen punt! Je leert het gaandeweg. En voor je het weet, staat jouw eerste muurtje daar. Gaaf idee om te bedenken dat daarachter straks les wordt gegeven aan misschien wel de toekomstige president van jouw projectland. Dat is niet zomaar metselen, het is bouwen aan verandering...

Dansen

Elke dag verloopt anders dan je verwacht. Kijk niet gek op als er opeens een groep jongeren de bouwplaats oploopt om je een dans clinic te geven. Of een dorpshoofd die een geit komt aanbieden. Of het kerkkoor dat zomaar spontaan een concert komt geven om de bouwers een hart onder de riem te steken. 

Meelopen

Voor het project kun je 'projectdoelen' doorgeven aan de leiders. Misschien doe je PABO of wil je later verpleegkundige worden. Dan is het natuurlijk geweldig om een paar uur mee te lopen met jouw toekomstige collega's op een school of in het ziekenhuis. Je leiders proberen samen met de lokale mensen om een plek te vinden waar jouw projectdoelen uitgevoerd kunnen worden. 

Lunch

Aan je maag voel je wel dat je hard gewerkt hebt. De keukenploeg heeft alweer gezorgd voor een goede maaltijd. De keuken is vaak primitief, maar er wordt alles aan gedaan om hygiënisch te werken. Vanuit Nederland komt een waterfilter mee dat ervoor zorgt dat je altijd gereinigd water kunt drinken. 

Bouwen

Na kort relaxen in de schaduw, ga je er weer volop tegenaan. De Nederlandse bouwleider zorgt samen met de lokale vakman voor een planning. Over het algemeen is het zo dat de lokale bevolking er voor de komst vand de groep voor heeft gezorgd dat het fundament af is, zodat de groep het gebouw kan afleveren met dak. De lokale bouwploeg rondt het gebouw binnen zes maanden na vertrek van de groep af. 

Kinderprogramma

Elke dag verzorgt een ander groepje een programma voor de lokale kinderen. Je vertelt een Bijbelverhaal, zingt met de kinderen, organiseert sport en spel en vooral: jullie hebben een prachtige tijd waarin je de kinderen laat merken dat ze waardevol zijn. De rest van de groep gaat gewoon door met bouwen terwijl het kinderprogramma plaatsvindt. 

Gezinsbezoek

Natuurlijk breng je een bezoek aan een van de families in de buurt. Als het even kan, ga je op visite bij een van de mensen met wie je op de bouwplaats samenwerkt. Zo ontdek je hoe het leven eruit ziet voor de mensen in de gemeenschap waar je te gast bent. Soms is het ook mogelijk om een nachtje te blijven slapen of bijvoorbeeld samen boodschappen te doen en te koken. In elk geval word je hartelijk ontvangen en zul je je verbazen over de verschillen met jouw huis. 

Als de laatste berg cement van de dag verwerkt is en de bouwplaats opgeruimd, trap je nog even een balletje met de jongens uit het dorp. Belangrijk om even flink te trainen, want zaterdag is de grote interland... 

Na een korte douche (vaak een emmer en een bekertje), verschijn je fris en fruitig aan tafel. Tijdens de warme maaltijd (verbazingwekkend dat ze van zo weinig ingrediënten toch elke dag weer iets anders kunnen maken) deel je je ervaringen van de afgelopen dag met je groepsgenoten. Ongelofelijk wat er allemaal gebeurd is vandaag... 

Tja. Corvee. Dat hoort er ook bij... En hoewel niemand er echt zin in heeft, is het best gezellig. De lokale keukenploeg blijft ook nog even hangen en voor je het weet staan jullie swingend en zingend af te drogen. 

Na het eten staan de kids jullie al op te wachten. Ze hopen dat er nog tijd is voor een spelletje. Even touwtjespringen? Of Twister? Terwijl een deel van de groep geniet van de prachtige zonsondergang, spelen anderen een potje weerwolven in het schemerdonker. Spannend...

Kampvuur

Als het donker wordt, gaat op veel plekken het kampvuur aan. Sommige avonden heb je een programma met de groep: je doet een spel, houdt een Bijbelstudie of krijgt bezoek van iemand uit de gemeenschap. Andere avonden vul je zelf in, met een goed gesprek, een boek of...
En ohja, je hebt hard gewerkt, dus het kan ook zomaar zijn dat je best moe bent. Misschien duik je wel vroeg onder je klamboe vandaag. Want morgen zit weer vol verrassingen!