Malawi | De leerkrachten uit Matipa vertellen hun verhaal...

Er is veel veranderd op de school in Matipa in Malawi. De leerkrachten van de school vertellen hun verhaal.

“In de tijd voor World Servants naar Matipa kwam hadden we wel een school en de leraren en ouders werkten goed samen. Er waren 189 leerlingen en vier leraren. De school bestond uit één schoolblok en de kerk. De school had een rieten dak en dus kon er in de regenperiode geen les gegeven worden. De school had te weinig lesboeken en leerlingen van alle leeftijden zaten door elkaar in één klas. Er waren ook niet genoeg middelen voor sport en recreatie.

In de zomer van 2010 kwam er een groep Nederlanders naar Matipa om twee nieuwe lokalen te bouwen en in de herfst werden er nog twee lokalen gebouwd door een andere groep Nederlanders. Er zijn ook twee lerarenwoningen gebouwd en een ‘changing-room’ voor meisjes. We vonden het heel fijn dat zij er waren en dat zij samen met ons gebouwd hebben. Wat ons nog het meest bijstaat is dat ‘blanke’ mensen gewoon bij de families thuis kwamen en er ook bleven eten en slapen. 

De grootste verandering sinds World Servants hier is geweest, is dat het aantal leerlingen gegroeid is. Nu komen er 329 leerlingen naar school. Het is er comfortabeler want we hebben tafels en stoelen en de leraren hebben kleinere klassen. Ook het voedselprogramma helpt enorm: hierdoor komen kinderen eerder naar school en zijn ze ook gezonder. De ouders hebben tijdens het bouwen geleerd om samen te werken en dat geeft hen nu nog steeds kracht. Er was een jongen die met school stopte, maar door het voedselprogramma is hij teruggekomen. Er zijn nu drie lerarenwoningen, waarvan er twee in gebruik zijn en één nog niet af is. De andere leraren wonen in de ‘training-school’. Door de ‘changing-room’ voor meisjes gaan er meer meisjes naar school.
 

'Blanke' mensen kwamen gewoon bij de families thuis

Leerkrachten