Malawi | De school in Lunga in Malawi draait goed

Het gaat goed met de school in Lunga, waar World Servants in 2012 aan mee heeft gebouwd. Het aantal leerlingen groeit gestaag. Naast dat World Servants meebouwde aan klaslokalen, lerarenwoningen en latrines, helpt World Servants de gemeenschap ook om schoolmaaltijden te verzorgen. We helpen bijvoorbeeld met het trainen om het land goed te kunnen bewerken.

Donderdagmorgen 28 november MA412 Lunga. Als we omhoog rijden begroeten de kinderen ons enthousiast omringen ons nadat we uitgestapt zijn. Het afbouwen van de woningen is nog niet helemaal klaar. De ‘chief’ geeft zijn woord dat ze voor de Kerst klaar zijn.

De vrouwen hebben ondertussen de maaltijd al klaar. Groep 1 en 2 hebben al gehad en nu staan de kinderen van groep 3 en 4 in de rij voor hun bord pap. Even later zitten ze gezellig met elkaar hun pap op te eten. Ze moeten wel dooreten want daarna moet groep 5 en 6 de borden gebruiken. Aan de leden van het schoolcomité en de leerkrachten overhandigen we het maïs en sojazaad plus de benodigde kunstmest. Ze krijgen binnenkort nog uitleg van een trainer om een zo groot mogelijke opbrengst te realiseren. Wel kunnen ze direct aan de slag om het land van de school klaar te maken voor het zaaien. De regentijd komt eraan en voor die tijd moet het zaad in de grond zitten zodat ze in mei / juni kunnen oogsten.

Het aantal kinderen in het nieuw schooljaar is toegenomen tot 417. Meisjes zijn hier inmiddels ook in de meerderheid dat is een goed teken met betrekking tot de waardering voor het onderwijs. Afgelopen jaar deden 20 kinderen examen. 14 van hen slaagden, 7 jongens en 7 meisjes. Van deze 14 werden er 8 toegelaten op de Secondary School. Een goed resultaat voor een afgelegen plattelandsschool.
 

Als we omhoog rijden begroeten de kinderen ons enthousiast

de school in Lunga