Malawi | De situatie is hier nu veel meer ontwikkeld

In 2014 vertellen vijf Village Heads over hun ervaringen met het bezoek van een World Servants groep in 2011. 

Voordat World Servants naar onze school kwam, zaten we in een hele slechte situatie: geen verschoningsruimte voor de meisjes en  de kinderen zaten op de grond. Mede hierdoor weigerden ouders hun kinderen naar school te sturen. Toen World Servants kwam vertelden wij onze problemen, vervolgens begon World Servants met het voorbereiden. De samenwerking verliep al vanaf het begin goed. Ik heb van de samenwerking geleerd dat wij mensen, zwart en wit, hetzelfde zijn. De tijd dat de mensen uit Nederland hier waren, ervaren we als een geweldige periode. We deelden eten, we leerden hoe we moesten bouwen en er was zelfs een jongen die ons voetbalteam trainde. Het enige nadeel was dat ze zo kort bleven. “Het was als tikkertje, zo snel waren ze weer weg. Maar omdat er zo’n goede samenwerking was geweest tussen onze gemeenschap en de groep, gingen we door met bouwen en hebben we het afgekregen.

De situatie is hier nu veel meer ontwikkeld. De leeromgeving is verbeterd, kinderen zitten niet meer op de grond en er is geen stof meer in de klaslokalen. Het School Feeding Program (SFP) is ook een enorm succes. Al onze kinderen krijgen een gratis ontbijt, de ouders koken en World Servants stelt de ingrediënten en overige benodigdheden beschikbaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat de kinderen meer voedingsstoffen binnen krijgen, dat ze geen honger meer lijden en dat ze aanzienlijk gezonder zijn.

De hygiëne is ook erg verbeterd, er zijn nu namelijk mooie latrines, een waterpomp en het SFP heeft ons geleerd onze handen te wassen voor het koken en eten. Ook de fietsambulance die we van World Servants hebben gekregen is erg handig. De lerarenwoningen hebben ervoor gezorgd dat er twee leraressen zijn bijgekomen. Mede daardoor stijgt de positie van de vrouw op dagelijkse basis. Mannen hebben een andere houding gekregen. Nu delen we werk dat we eerst alleen als typisch vrouwenwerk zagen, zoals hout verzamelen of maïs malen. “Vroeger als ik naar huis liep en hout tegen kwam, liet ik het liggen, bij mezelf denkend dat de vrouwen het wel mee zouden nemen. Maar na het contact met World Servants, raap ik het zelf op: zo hebben we sneller meer hout bij elkaar". We zijn echt ontzettend blij dat er nog steeds aan ons gedacht wordt, laten we doorgaan met samenwerken!

 

Ik heb geleerd dat wij mensen, zwart en wit, hetzelfde zijn

the Village Head