Ghana | Dit raakte mij!

Lees hier het inspirerende verhaal van Lia van Rijn. Het Lifeline-project in Ghana gaf haar de mogelijkheid om even als een moeder om de meiden heen te staan. Nu heeft ze besloten zelf initiatief te nemen en een Ladies Only-project op te starten.

“In november 2012 kwam ik Maaike Kort tegen in de Albert Heijn bij mij in het dorp. We raakten in gesprek en zij vertelde dat ze in mei 2013 met World Servants naar het Lifeline project in Accra (Ghana) ging en zei: Jij kan ook mee! Dit raakte mij in mijn hart en op dat moment wist ik gelijk dat ik zou gaan.

Natuurlijk heb ik het thuis besproken, maar ook mijn man zag wel dat ik dit heel graag wilde. Van jongs af aan voel ik mij aangetrokken tot ontwikkelingswerk en Afrika. Het is er toen ik jong was niet van gekomen en toen ik een gezin kreeg raakte het wat op de achtergrond. Maar op het moment dat de kinderen het huis hadden verlaten en op eigen benen stonden lieten de omstandigheden het toe. Wanneer er dan zo’n uitnodiging op je pad komt, dan is het echt nu of nooit! In het Lifeline-project deel je kennis en levenservaring met meiden die deelnemen aan het Lifeline-programma en samen knap je de accommodatie op. Het is een mooi project, ook als je al wat ouder bent, en was voor mij de mogelijkheid om even als een moeder om de meiden heen te staan.

Na mijn project in 2013 heb ik in 2015 weer deelgenomen aan het Lifeline project. Dit project spreekt mij zo aan, omdat je er door er alleen al te zijn zo veel kunt betekenen. In dit project wordt er niet gebouwd, zoals in andere World Servants-projecten, maar je knapt de accommodatie wel op. We zijn de hele tijd op het terrein van het project en slapen er dus ook. Je trekt echt samen met de mensen daar op.

Aan het project kunnen alleen vrouwen deelnemen, omdat de meiden bijna allemaal seksueel misbruikt zijn en ze sneller een vertrouwensrelatie met een vrouw op kunnen bouwen. We doen naast de lifeskills (voorlichting over identiteit en seksualiteit) ook spellen of andere creatieve en/of educatieve activiteiten in de middag. Hierin is overigens grote vrijheid en eigen inbreng mogelijk: iedereen kan dus dat doen waar zij goed in is of leuk vindt om te doen.

In de loop der jaren werden de groepen steeds kleiner. In het najaar van 2016 begreep ik dat niemand meer het initiatief nam om een groep te starten waardoor ik heb besloten om het Ladies Only project in 2018 te starten. Ik heb ervaren wat het project met de mensen daar doet en omdat je er zelf ook zoveel rijker van wordt, gun ik anderen ook deze ervaring."

Het was voor mij de mogelijkheid om even als een moeder om de meiden heen te staan.

Lia van Rijn