[EC214] Frites als ontbijt in Ecuador

Geplaatst op 6 aug 2014 - 23:16

Een verslag van de afgelopen dagen in San Pedro.

U leest het goed dinsdagochtend begonnen we met een lang zal ze leven voor Berte en daarna hadden we een ontbijt bestaande uit frites met een runderlapje en een spiegelei met echte mayonaise. Heerlijk maar voor sommige wel iets te vroeg dus zij kozen voor wit brood met speculoos, pasta of hagelslag. Mochten er thuis blijvers zijn die bang zijn voor onze gezondheid i.v.m. vitamine gebrek, met de koffie om tien uur hadden boeren uit de omgeving  zakken met mandarijnen, kokosnoten, sinasappelen en trossen bananen gebracht.De kokoksnoten werden ter plekke open gehakt en konden we heerlijke kokosmelk drinken. Voor wie wilde werden ze daarna helemaal door gehakt en kon je de kokos er uit lepelen. Sommige deelnemers waren bang dat ze na zoveel fruit vitamine vergiftiging zouden krijgen. Maar ondanks dat ons dieet in balans is zoals u leest hebben we toch wel vier snelle poepers (maar dat is niets bijzonders in de tweede week). Inplaats van dat we om twaalf uur naar de lunch gingen, zijn we naar de kerk gegaan. Daar waren vertegenwoordigers van de acht dorpen die hun cacao naar onze nieuwe droogplaats gaan brengen. Zij wilden kennismaken met ons maken. Wel even wennen om in je natte stinkende bouwkleren naar de kerk te gaan. Alle dorpen werden voorgesteld en bij een aantal werd er bij verteld dat daar in de afgelopen jaren een school was gebouwd door World Servants. Twee deelnemrs die al eerder in Ecuador zijn geweest werden ook herkend.

Vandaag 6 augustus is de eerste groep op cultuur bezoek geweest en hebben een geweldige dag gehad. Na een autorit van tien minuten moesten we iets meer als een uur wandelen door de jungle. Waarbij twee dames gelegenheid maakten om op de mee lopende muilezel te rijden. Onderweg zagen we de mooiste vlinders, bloemen en vogels. Het was een heuvelachtig gebied en het ene moment liepen we op de rotsen en het andere zakte we weg in de natte klei. Aangekomen bij de boerenwoning mochten we eerst bij komen en vervolgens kregen we een rondleiding waarbij we een soort fetta kaas, een soort passie vrucht, een soort appel in de vorm van een ster, cacaobonnen, manderijnen en honing hebben geproeft alles vers van de boom of de bij. Tevens mochtne we een koe melken. Over alles werd verteld hoe het verbouwd werd en wanneer het geoogst kon worden.
Bij het winnen van de honing riep de boer 'no pica no pica', iemand dacht dat er geen foto's gemaakt mochten worden maar hij bedoelde dat de bij niet prikte. Daarna kregen we en heerlijke maaltijd met kippensoep (alles van de kip zat er in, herkenbaar waren het hart de longen en de lever ook dachten we de eierstok te hebben gezien, een stuk kip met allemaal gele puntjes. Daarna was het rijst met uien,tomaat en sla, een groot stuk fetta kaas en in plaast van pindasaus fijn gestampte pinda's. Hier bij kregen we grote bierpullen bij met heerlijk verse manderijnensap. Toen we voldaan richting huis (zo voelt dat) gingen kregen we nog een zak ( 20kg) manderijnen en een zak van de appels in stervorm mee, plus een flesje honing. Na zo´n heerlijke lunch zullen er morgen misschien wel wat snelle poepers bij zijn maar dat was het waard. Wat een belevenis!

Zoals je leest hebben we het prima naar ons zin is de sfeer goed en zit iedereen lekker in z'n lichtelijk verkleurde vel.

Groeten EC214

 

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.