Reis van de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld naar de tropische laaglanden, dichtbij de grote oceaan. Geniet van de groenste jungle, terwijl je leert welk verschil eerlijke chocola maakt voor de boeren in Ecuador.


Werkvakanties in Ecuador

Geschiedenis | Politiek & economie | Klimaat & landschap | Cultuur

Vlag van Ecuador

World Servants bouwt al vanaf 1988 in Ecuador. Het land kent een wisselend klimaat en er wonen veel verschillende bevolkingsgroepen. Eerder bouwde World Servants vooral voor de Quecha indianen, de oorspronkelijke bewoners die in het hoogland (de Andes) leven. Tegenwoordig werkt World Servants ook in kleine dorpjes in de laaglanden. In deze gebieden wonen ook mensen die oorspronkelijk uit andere landen komen. Samen met de lokale organisatie Maquita werkt World Servants aan scholen, klinieken en multifunctionele centra.

Hoofdstad: Quito
Oppervlakte: 283.560km²
Aantal inwoners: 16.290.913
Tijdsverschil: 7 uur vroeger (zomer)
Temperatuur: 22 graden
Taal: Spaans
Religie: voornamelijk rooms-katholiek
Munteenheid: Amerikaanse dollar
Regeringsvorm: republiek

Ecuador ligt in het westen van Zuid-Amerika, begrensd door de Stille Oceaan in het westen, Colombia in het noorden en Peru in het oosten en zuiden. De Galapagoseilanden horen ook bij Ecuador. Hoewel Quito de hoofdstad is, is Guayauil de grootste stad van het land. 

Geschiedenis

De eerste inwoners van Ecuador zijn de indianen. De meeste van hen woonden in de hooglanden en aan de kust. Vanaf de 15e eeuw vestigden de Inca’s zich in veel Zuid-Amerikaanse landen, waaronder ook in het huidige Ecuador. Ook hier kwamen de Spanjaarden in de 16e eeuw aan de macht en verwoesten de hele Inca-beschaving. De Spaanse overheersing duurde tot 1822. In dat jaar verjaagden de revolutionairen Simon Bolívar en José de Sucre de Spanjaarden uit het land. Tot 1830 vormde de republiek Ecuador een federatie met Colombia en Venezuela. Daarna werd Ecuador een onafhankelijk land. In de 19e eeuw volgden verschillende heersers elkaar in hoog tempo op. Dit zorgde voor een onstabiele situatie. Vanaf 1979 is er voor het eerst echt sprake van een democratische regering.

Politiek & economie

In de recente geschiedenis heeft Ecuador een aantal (pogingen tot) staatsgrepen gekend. Sinds 2017 is de socialist Lenín Moreno president van Ecuador. Economisch is Ecuador zwak. Eigenlijk is het land de schuldencrisis sinds 1982, toen andere ontwikkelingslanden geld van Ecuador leenden, nooit te boven gekomen. Bijna geen enkel ander Latijns-Amerikaans land zit zo diep in de schulden als Ecuador. In het begin van de jaren ’90 bezorgden de hoge olieprijzen Ecuador een opbloei die verloren ging omdat de regering teveel geld uitgaf. Het land liep 2,5 miljard dollar waterschade op door overstromingen veroorzaakt door El Niño. Vervolgens zakten in 1999 ook de prijzen van bananen. Tegelijkertijd werd Ecuador getroffen door de financiële crisis in Latijns-Amerika. Voor onderwijs en gezondheidszorg voor de arme bevolking is daardoor geen geld meer. De oliemarkt krimpt wereldwijd door de opkomst van minder vervuilende brandstoffen. Met de toenemende concurrentie zal Ecuador het in de 21e eeuw nog moeilijker krijgen.

In het land is veel kinderarbeid, zo’n 37% van de kinderen moet werken om geld voor het gezin te verdienen. De risico’s voor de kinderen zijn enorm. Fysieke en mentale onderontwikkeling, uitbuiting en mishandeling zijn voor de kinderen aan de orde van de dag. In grote steden, zoals de hoofdstad Quito, leven duizenden kinderen op straat. Dat betekent een leven van stress, angst en agressie, met een chronisch gebrek aan liefde en bescherming. Hoewel onderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 14 jaar oud, verlaten veel kinderen het onderwijs eerder. Het schoolbezoek groeit wel jaarlijks.

Klimaat & landschap

Ecuador is een land van besneeuwde bergen en ondoordringbare jungles. Er is een groot verschil in landschap waardoor er verschillende klimaten zijn. Het Andesgebergte verdeelt het landschap in drieën. Langs de westelijke kuststrook (’costa’) liggen warme vochtige laaglanden, geschikt voor tropische landbouw. Door de vruchtbare grond en het tropische klimaat zijn er vele soorten bomen en planten te vinden. In het midden ligt het hoogland van de Andes (’sierra’), waar aardbevingen voorkomen en waar ook ’s werelds hoogste actieve vulkaan te vinden is, de Cotopaxi. In de hooglanden lijken de bomen en struiken meer op de bomen in Nederland, met loofbomen en naaldbomen. Doordat het land hier veel hoger is, is de luchtdruk ook veel hoger. Toch is hier de temperatuur het aangenaamst en de natuur het meest leefbaar. Hier liggen dan ook de meeste grote steden. Ten oosten van de bergen, tegen de grens van Peru, begint het Amazonegebied (’oriente’) met zijn tropische regenwouden en riviervalleien. Hier zijn de temperaturen erg hoog en kan het ‘klam’ aanvoelen. Door de jungleachtige structuur van het landschap zijn de wegen slecht begaanbaar en is het gebied dunbevolkt. In Ecuador komen ongeveer 400 diersoorten voor, dat is relatief weinig. Ecuador heeft echter wel een enorme reeks insectensoorten; vlinders, sprinkhanen, muggen en mieren. Op een oppervlakte van 12 vierkante meter kunnen 30.000 verschillende soorten insecten voorkomen.

Cultuur

De bevolking van Ecuador kent een ethnisch diverse oorsprong. 72% van de bevolking is ’mestizo’, oftewel van gemengde indiaans-Spaanse afkomst, 7% is indiaans, 6% Spaans en de rest is van Afrikaanse, Europese of Aziatische afkomst. Ongeveer de helft van de Ecuadoreanen woont in de steden langs de westkust en in het centrale bergland. In de oostelijke oerwouden wonen slechts enkele indianengemeenschappen. Spaans is de officiële taal in Ecuador, daarnaast kent het land enkele inheemse talen. Zo’n 95% van de bevolking is rooms-katholiek. Dit is echter moeilijk na te gaan omdat de mensen in de binnenlanden niet echt een eenduidig geloof hebben. Ze gaan vaak wel naar een (rooms-katholieke) kerk, maar geloven daarnaast ook nog in voodoo en andere natuurgodsdiensten. Naast de rooms-katholieke kerken kent het land ook protestantse en evangelische stromingen.

In Ecuador wordt veel rijst gegeten, maar er wordt af en toe ook wel aardappel gegeten. Een belangrijk product in Ecuador is de banaan, deze is dan ook in vele recepten verwerkt. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gebakken banaan gegeten en zijn er veel visgerechten te krijgen. Ook eet men veel lamavlees, kip en pinda’s. Cavia is in Ecuador een ware delicatesse en is zeer kostbaar. Er zijn ook vele fruitsoorten in Ecuador aanwezig, zoals de mango, ananas en de perzik.