een cacaocentrum in Bulu Bulu

 • Adembenemend!
  Adembenemend!
 • Metselen kun je leren...
  Metselen kun je leren...
 • Hiken!
  Hiken!
 • Materiaalaanvoer
  Materiaalaanvoer
 • Een voorbeeld van een overkapping voor de droogvloer
  Een voorbeeld van een overkapping voor de droogvloer
 • Partido de fútbol
  Partido de fútbol
 • Voorbeeld van een opslagruimte voor de gedroogde cacao
  Voorbeeld van een opslagruimte voor de gedroogde cacao
 • Een voorbeeld van een droogvloer voor cacao
  Een voorbeeld van een droogvloer voor cacao
 • Vloer voorbereiden
  Vloer voorbereiden
 • Overdracht
  Overdracht
 • Gesprek met cooperatie tijdens set-up
  Gesprek met cooperatie tijdens set-up
 • Slaapaccommodatie
  Slaapaccommodatie
 • Zak cacao gereed voor de verkoop
  Zak cacao gereed voor de verkoop
fair trade
boerengemeenschap
rivierdelta
 • Wat ga je doen?

  Je bouwt een droogschuur, drie droogvloeren en renoveert het bestaande cacaocentrum waarin een opslagruimte, keuken en toiletten zijn ondergebracht.

  Voor wie?

  Je doet dit voor en met een gemeenschap van 300 inwoners.

  Waar ga je dat doen?

  In het dorp El Paraíso dat ligt in het gebied Bulu-Bulu, genoemd naar de gelijknamige rivier, een uur rijden van de grootste stad van Ecuador: de havenstad Guayaquil.

  Waarom?

  Geef boeren in Ecuador toegang tot de fair trade handelsketen door zelf je steentje bij te dragen aan het cacaocentrum in El Paraíso. Bouw mee aan verandering.

  Unieke van dit project

  Jij gaat meemaken hoe de eerste schakels in de cacaoketen eruit zien. Kijk mee hoe partner Maquita boeren helpt om hun oogsten te vergroten en de kwaliteit te verbeteren. Cacaobomen gedijen goed in dit deel van Ecuador. Na dit project zie je de prachtige omgeving voor je bij elke hap chocola die je eet.

  Wat doe je nog meer?

  Je leeft en werkt in deze kleine boerengemeenschap. De interactie met hen is intens, ook door samen te sporten, plezier te maken en met de kinderen te spelen.

  Het bezoek aan een ander cacaocentrum laat zien welke ontwikkelingen er mogelijk zijn en de uitdagingen waarmee de boeren te maken krijgen.

  Maar om echt een goed beeld te krijgen van het veelzijdige Ecuador, zijn de vele cultuuruitstapjes niet over te slaan. Omringd door het Andesgebergte, prachtige nationale parken en verschillende markten is hieraan dan ook geen gebrek.

  Lees meer over het programma van een gemiddelde dag tijdens een project of bekijk deze video voor een indruk van de veelzijdigheid van een World Servants-project.

 • gebied

  De rivier de Bulu Bulu stroomt 40 km ten oosten van Guayaquil in de provincie Guayas. Het cacaocentrum ligt in El Paraíso, maar wordt gebruikt door de verschillende dorpen die zich aan de rivier bevinden. Het is een vruchtbaar gebied. De Bulu Bulu eindigt samen met de rivier de Guyas in een delta gelegen aan de Stille Oceaan. Naast kleinschalige landbouw en cacao zijn er fruitbomen met mango’s, bananen en papaja’s.

  Rond de Bulu Bulu is er ontzettend veel te doen. In nog geen drie uur rijd je van zeeniveau naar 4.500 meter hoogte, waar het Parque Nacional Cajas is. Dit park is vernoemd naar de 270 meren die er zich bevinden. Alleen al de weg ernaartoe, met steile bergwanden en snel veranderende natuur, is indrukwekkend. Iets verder van het park ligt Cuenca, een stad in het Andesgebergte die samen met hoofdstad Quito strijdt om de eer van mooiste stad van Ecuador. Op een half uur van El Paraíso ligt een ander nationaal park: Reserva Ecologica Manglar Churute. Daar heb je onder andere een prachtige plek met zeven watervallen en een gebied met de steeds zeldzamer wordende mangrovebossen.

  Wat betreft het klimaat is het rondom de Bulu Bulu voornamelijk warm en vochtig. Er heerst een subtropisch klimaat. Rondom het gebied liggen veel bergen waar het een stuk koeler is, maar Bulu Bulu zelf is behoorlijk warm en vlak. De regentijd is van november tot april, de zomertijd van mei tot en met oktober.

 • verandering

  Eerlijke chocola heeft niet direct tot gevolg dat boeren een hoger inkomen verdienen. Ook de boeren in het Bulu Bulu gebied hebben te maken het grillige verloop van de cacaoprijzen op de wereldmarkt. Eind 2015 koste een ton cacao daar nog € 3.000 begin 2018 is dat slechts € 1.700. Hierdoor is het kopen en verkopen van cacao tegen eerlijke prijzen, ook door Maquita, bijna niet te doen. Wel neemt wereldwijd de vraag naar duurzame (fair trade) cacao toe. De grote Belgische leverancier Callebaut (waar ook bijvoorbeeld Tony Chocolonely zijn chocola koopt) streeft ernaar om vanaf 2025 alleen nog maar duurzame chocolade op de markt te brengen. Maar zover is het nu helaas nog niet.

  Voorheen verkochten de boeren bonen van lage kwaliteit die amper gesorteerd en gedroogd waren aan langsreizende handelaren. De prijs die ze kregen was erg laag. Na opkoop werden de bonen ergens anders gedroogd en bewerkt en daarna verkocht voor een hogere prijs. Met hulp van Maquita hebben de boeren zich georganiseerd in een coöperatie en werken ze samen om hun bonen beter te bewerken en te verhandelen. Het cacaocentrum dat jullie helpen uitbreiden speelt hierin een belangrijke rol. Met de droogvloeren en de droogschuur waar bonen gefermenteerd en in houten bakken verder behandeld worden, voegen de boeren meer waarde toe aan hun bonen. Doordat ze ook een eigen droge opslagruimte hebben, kunnen ze indien nodig afwachten tot de prijs gunstiger is. Maquita is onder andere door Fair Trade en Rainforest Alliance gecertificeerd. Hun staf helpt coöperaties om ook gecertificeerd te worden. Bonen die voldoen aan het fair trade keurmerk leveren meer op. Zo krijgen de boeren ‘tools’ die hun helpen om meer met hun bonen te verdienen en die hen helpen omgaan met de grillige wereldmarktprijs.      
       
  De doelen van het uitbreiden van het centrum zijn:

  • De boeren in staat stellen om de kwaliteit van hun bonen te verhogen
  • Het gezinsinkomen van boeren verhogen doordat ze een betere prijs voor hun product krijgen
  • De coöperatie uitbreiden en versterken zodat ze beter bestand zijn tegen de extremen van de markt

 • De kleine cacaoboeren in Ecuador krijgen een eerlijker prijs voor hun cacao als ze hun product samen op de markt brengen. World Servants en Maquita helpen daarbij door de uitbreiding van het cacaocentrum mogelijk te maken.

  Maquita

  Postadres partner

  Maquita
  PO Box 17-190010
  Quito
  Ecuador
  +593 22 67 09 26
  proyectos@fundmcch.com.ec